Kaukana avaruudessa kiitävälle Voyager 1 -luotaimelle lähetettiin ”tökkäys” – tutkijat saivat vastauksen

voyager 1
Voyager 1 -luotain kiitää parhaillaan kaukana tähtienvälisessä avaruudessa.
Julkaistu 16.03.2024 20:17
Toimittajan kuva

Jari Heikkilä

jari.heikkila@mtv.fi

Asiantuntijat ovat lähettäneet niin sanotun ”tökkäyksen” noin 24 miljardin kilometrin päässä kiitävälle Voyager 1 -luotaimelle, jota on riivannut viestintäongelma. Tutkijat saivat luotaimelta rohkaisevan vastauksen. Toiveena on, että vanhaa luotainta vaivannut yhteysongelma saataisiin ratkaistua.

Voyager 1 on ennättänyt poistua Aurinkokunnasta tähtienväliseen avaruuteen. Luotain ei ole kyennyt lähettämään tutkijoille käyttökelpoista dataa viime marraskuusta lähtien. Ongelma on yhdessä luotaimen tietokoneista. Aiheesta uutisoi Britannian yleisradio BBC.

Tutkijoiden tökkäykseensä saama viestisignaali saattaa auttaa tutkijoita ratkaisemaan, mikä ikääntyvää luotainta vaivaa. Voyager 1 on kauimmainen ihmisen lähettämä laite avaruudessa. Voyager 1 ja Voyager 2 -luotaimet ovat samalla historian pisimpään toimineet avaruusluotaimet.

2:10img

Viime marraskuusta lähtien Voyager 1 on pystynyt enää vastanottamaan ja suorittamaan tutkijoiden lähettämiä komentoja, mutta se ei ole kyennyt vastavuoroisesti välittämään tietoa tilastaan.

Tutkijat päättivät lähettää Voyager 1:lle kuun alussa ”tökkäyksen”, jotta luotaimen lentotietojärjestelmä ajaisi ohjelmistoa eri tavalla. Tarkoituksena oli selvittää, vaivaako luotainta jonkinlainen järjestelmähäiriö. 

Tutkijat saivat vastauksena tökkäykseensä tietoa luotaimen lentojärjestelmän muistista. Tutkijat aikovat verrata tietoa niihin tietoihin, joita luotain lähetti ennen vikaantumistaan. Näin tutkijat toivovat löytävänsä ongelman lähteen.

Lue myös: Tutkijat havaitsivat salaisuuden Voyager 2 -luotaimen 30 vuotta vanhoista tiedoista: Uranuksen kohdalla koettiin ilmiö

Voyager 1 on jo niin kaukana maapallosta, että valon nopeudella kulkevalta viestiltä kestää 22,5 tuntia saavuttaa luotain. Vastaava aika kuluu luotaimen lähettämältä vastaukselta kulkea takaisin Maahan.

Tuoreimmat aiheesta

Avaruus