Karanteenissa koronan vuoksi, tätä se tarkoittaa käytännössä: Kaupassa käynti on kielletty, mutta koiraa saa ulkoiluttaa ja perheen kanssa voi asua

3:09imgTätä koronakaranteeni tarkoittaa käytännössä.
Julkaistu 28.02.2020 15:06(Päivitetty 09.03.2020 13:30)

Eevi Kinnunen

eevi.kinnunen@mtv.fi

Yhä useampi suomalainen joutuu nyt karanteeniin koronaviruksen vuoksi. Selvitimme, miten karanteeni toimii käytännössä.

Johtaja Tuija Kumpulainen sosiaali- ja terveysministeriöstä sanoo, että kotikaranteenin ideana on rajata taudin leviämistä.  Kun terveydenhuollon ammattilaiset saavat tiedon uudesta koronavirustapauksesta, he selvittävät, ketkä ovat voineet altistua taudille.

Lue myös: Näin koronavirus on levinnyt Suomessa: Katso tästä tartunnat ja viimeisin tieto

Altistuneiksi lasketaan ihmiset, jotka ovat olleet vähintään 15 minuuttia lähikontaktissa sairastuneen kanssa. Selvitystyön jälkeen altistuneisiin ihmisiin otetaan yhteyttä ja heidät määrätään karanteeniin. 

Jos on esimerkiksi matkustanut lentokoneessa koronavirukseen sairastuneen vieressä, on altistunut taudille. 

Perheenjäsenet elävät normaalia elämää

Karanteenissa oleva ei saa juuri poistua kotoa, eikä olla yhteydessä muihin ihmisiin. Poikkeuksen muodostavat perheenjäsenet. Perhe voi elää normaalia elämää ja asua karanteenissa olevan ihmisen kanssa samassa taloudessa. 

Tämä johtuu siitä, että karanteeni koskee vain altistunutta. Perheenjäsenet eivät ole karanteenissa, jos he eivät ole itse olleet lähikontaktissa koronavirukseen sairastuneeseen.

Kumpulainen perustelee käytäntöä sillä, että altistunut on vasta mahdollinen taudin kantaja, mutta ei välttämättä sairastu lainkaan. Siksi koko perheen elämää ei ole tarpeen rajoittaa.

Lue myös: Tarttuuko koronavirus pöydältä, lentokoneesta tai käsikuivaimesta? – Näin THL vastaa

Tilanne muuttuu, jos altistunut todella sairastuu. Sen jälkeen myös hänen perheenjäsenistään tulee altistuneita ja heidät määrätään karanteeniin. Kumpulainen arvioi, että ihmiset saattavat todellisuudessa ottaa etäisyyttä potentiaaliseen taudin kantajaan jo aiemmin.

– Veikkaan, että moni tekee siinä kohtaa jonkun ratkaisun. 

Lue lisää: Tarttuuko virus lemmikkieläimiin? Ovatko astmaatikot vaarassa? MTV Uutiset etsi vastaukset lukijoiden koronaviruskysymyksiin

Mistä karanteenissa oleva saa ruokaa?

Kun karanteeni on käynnissä, terveydenhuolto ottaa ihmiseen yhteyttä päivittäin ja tarkkailee tämän vointia kahden viikon ajan. Tuona aikana ei periaatteessa saa poistua kotoa, mutta käytännössä ohjeistus on oireettomille ihmisille löysempi.

Infektioylilääkäri Markku Broas Lapin sairaanhoitopiiristä sanoo, että esimerkiksi koiraa voi käyttää ulkona, kunhan varmistuu siitä, ettei ole yhteydessä muihin ihmisiin. 

– Ei se (karanteeni) tarkoita sitä, että pitäisi olla ihan lukkojen takana. 

Kaupassa tai apteekissa altistunut ei saa käydä. Tavoitteena on, että lähipiiri pystyy toimittamaan ihmiselle esimerkiksi ruokaa ja lääkkeitä. Jos se ei onnistu, ammattilaiset tarjoavat hänelle apua kotiin, sanoo Tuija Kumpulainen. 

– Yhteiskunnan turvaverkko huolehtii siitä, että sinne saadaan se, mitä elämässä välttämättä tarvitaan. 

Kumpulaisen mukaan myös ruoankuljetuspalveluita voi käyttää. Silloin vain pitää pyytää kuljettajaa jättämään ruokapaketti oven taakse.

Karanteenia ei valvota, vaan se perustuu luottamukseen. Kun ihmistä pyydetään pysymään kotona, hänen myös uskotaan pysyvän kotona. 

Mitä jos karanteenissa sairastuu?

Jos karanteenissa oleva ihminen alkaa oireilla ja sairastuu, hänen pitää soittaa terveydenhuollon yksikköön. Päivystykseen ei saa mennä, jotta ei altista muita ihmisiä taudille.

Yhteydenoton jälkeen ihmistä todennäköisesti neuvotaan tulemaan omalla autolla sairaalaan, jossa terveydenhuolto on häntä vastassa. Toinen vaihtoehto on, että ensihoito hakee ihmisen kotoa hoitoon.

Jos sairastunut ihminen on esimerkiksi yksinhuoltaja, jolla ei ole lähipiiriä, sosiaaliviranomaiset huolehtivat lapsesta. 

– Yksinhuoltajaäidit ja -isät sairastuvat muutenkin. Silloin asia menee lastensuojelun kiireelliseen sijoitukseen.

Karanteenista hyötyä vain rajaamisessa

Tällä hetkellä Suomi ottaa sairastuneet potilaat eristyksiin sairaalaan ja oireettomat altistuneet pidetään karanteenissa kotona. Ideana on estää taudin leviäminen.

Tuija Kumpulainen sanoo, että tilanne muuttuu, jos koronaviruksesta tulee Suomessa epidemia. Siinä vaiheessa karanteeneista ei ehkä enää ole hyötyä.  Silloin käytäntöjä tarkastellaan uudestaan. Näin THL kertoo tartunnoista tällä hetkellä. Ja tämä on tartuntatilanne maailmanlaajuisesti.

Lue myös: Lemmikillä todettu ensimmäinen koronavirustartunta – koira karanteeniin

Päivitys 9.3. kello 13.30: Muokattu jutun alkua koronaviruksen edettyä Suomessa.

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus