Vaikka koronapandemia kiihtyy kovaa vauhtia, yhä useampi on saanut jo kaksi koronarokotetta. Miten silloin tulisi toimia, jos on altistunut koronalle?
THL vahvisti tiistaina 612 uutta koronatartuntaa, joista pääkaupunkiseudun osuus oli 278 tartuntaa. Päiväkohtainen lukema on korkein sitten maalis-huhtikuun vaihteen.
Samaan aikaan, kun koronaepidemian neljäs aalto tekee tuloaan Suomeen, on yhä enemmän ihmisiä, jotka ovat saaneet jo kaksi rokotetta tautia vastaan.
Kahdella rokotuksella voi matkailla vapaasti, mutta entäs jos täysrokotettu altistuu koronavirukselle? Onko silloin jäätävä karanteeniin?
Todennäköisesti ei, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen valmiuspäällikkö Hannu Kiviranta:
– Nykyinen suositus on, että jos on saanut täyden rokotussarjan ja on kulunut viikko viimeisestä rokotuksesta – tässä on vähän eri säännöt kuin maahantulopuolella – silloin kunnan tartuntatautilääkäri ei todennäköisesti aseta henkilöä karanteeniin altistustilanteenkaan jälkeen.
Tämä tarkoittaa sitä, että altistunut voi jatkaa tavallista elämää ja mennä esimerkiksi työpaikalle.
Vain yhden rokotuksen saanut todennäköisesti asetetaan samassa tilanteessa karanteeniin, ellei hänellä ole lisäksi aiemmin todettu koronainfektiota. Alle kuusi kuukautta sitten koronataudin sairastanut rokottamaton henkilö katsotaan myös immuuniksi.
– Nämä ovat aina paikallisen tartuntatautilääkärin riskiarvion perusteella tehtäviä päätöksiä, mutta tämä on THL:n suositus tällä hetkellä, Kiviranta sanoo.
Lue myös: Mika Salminen pahoitteleeTHL:n kevään lainvastaista toimintaa – kertoo nyt, kuinka vahinko pääsi syntymään
EU:n aikuisista 70 prosenttia saanut vähintään yhden koronarokotteen – Ursula von der Leyen: "Ottakaa rokote"
Mitä tehdä, jos Koronavilkku hälyttää?
Aina ei paikallinen tartuntatautilääkäri kuitenkaan seiso vieressä. Mitä jos kahden rokotuksen saaneen Koronavilkku vaikkapa kertoo mahdollisesta altistuksesta?
– Perusohje on, että jos saa vilkkuhälytyksen, pitäisi ottaa yhteyttä esimerkiksi Omaolon kautta ja kysyä, onko testaus tarpeen. Usein on varmuuden vuoksi hyvä testata, ja varsinkin jos on oireita hälytyksen jälkeen.
Kiviranta sanoo, että täyden rokotussarjan saaminen ”antaa relaksaatiomahdollisuuksia” koronalta suojautumisessa.
– Ainakin siinä omassa lähipiirissä suojautumistoimet eivät ole enää niin raskaita, maskin käyttö ja muut semmoiset. Lähipiirissä, jossa tavataan muutenkin ja jossa riskiryhmäläiset rokotettu, ollaan kaikki kohtuu suojassa tartunnalta.
Kun on saanut kaksi rokotusta, voiko Koronavilkun poistaa puhelimesta?
– Hyvä kysymys. Kyllä se ajatus on että silloin on kohtuu hyvin suojassa taudilta, ei ole ehkä ensisijainen tarve käyttää koronavilkkua, Kiviranta sanoo.
Tartuntojen jäljitystyö on edelleen oleellisen tärkeää, vaikka osa jäljitettävistä onkin jo rokotettuja.
– Jäljityksessä koitetaan saada selville, kenen kanssa viruksen saanut henkilö on ollut tekemisissä. Kun näitä aletaan soittaa läpi ja ilmenee, että kontakti on saanutkin rokotukset, silloin se jäljitystyö voidaan lopettaa, saadaan poissuljettua että henkilö ei todennäköisesti saa tautia itse eikä levitä sitä eteenpäin. Näin rokotuskattavuus helpottaa jäljitystyötä, Kiviranta selittää.
– Meillä on vielä aika iso määrä ihmisiä, jotka eivät ole saaneet ensimmäistäkään rokotetta.
Muuten rokotuskattavuuden kasvaminen ei Kivirannan mukaan tällä hetkellä muuta viruksen leviämisen ehkäisytoimia.
– Tällä hetkellä näillä mennään. Valtioneuvoston hybridistrategian uudistaminen varmaan vaikuttaa suosituksiin, mutta se on sen ajan harkinta.