Sähkönjakeluyhtiöt rohmusivat ylijäämää – tiedossa hyvityksiä asiakkaille

sähkö Caruna
Verkkoyhtiöt perivät asiakkailtaan sähkönsiirtomaksua. Kullakin alueella toimii yksi sähköyhtiö, joten kuluttajan ei ole mahdollista kilpailuttaa käyttämäänsä sähkönjakelijaa. Lehtikuva
Julkaistu 16.02.2017 14:30(Päivitetty 16.02.2017 17:10)

MTV UUTISET

Sähkönjakeluyhtiöt ovat keränneet vuosina 2012-2015 roimasti liikaa ylijäämää asiakkailta sähkönsiirtomaksuina. Kaiken kaikkiaan liiallista ylijäämää on kertynyt 170 miljoonaa euroa, kertoo Energiavirasto.  

Virasto seuraa säännöllisesti sähköverkkoliiketoiminnan kehitystä ja sitä, etteivät monopoliaseman omaavat yhtiöt peri sähkönsiirrosta asiakkailta kohtuuttoman suuria maksuja.  

Eniten ylijäämää ovat rohmunneet isot sähkönjakelijat Elenia ja Caruna. Elenian ylijäämä oli tarkkailujaksolla 79 miljoonaa euroa ja Carunan 36,5 miljoonaa. Caruna oli kohun keskellä reilu vuosi sitten roimien sähkönsiirron hintojen korotuksien takia.  

Yhtiöiden pitää seuraavan tarkkailujakson (2016-2019) aikana tasoittaa ylijäämä, kertoo Energiaviraston johtaja Veli-Pekka Saajo. Tämä voidaan tehdä joko investoimalla ylijäämä sähköverkkoihin tai laskemalla sähkönsiirron kuluttajahintaa.  

Ainakin investointeja aiotaan tehdä paljon. Energiateollisuus kertoo tiedotteessaan, että sähköverkkoja rakennetaan ja uusitaan seuraavan kymmenen vuoden aikana merkittävästi. Kertyneet ylijäämät käytetäänkin investointeihin, etujärjestö sanoo.  

Isoja investointeja 

Sekä Elenia että Caruna kertovat, että ylijäämä tulee kuitatuksi. Elenia kertoo tiedotteessaan alijäämää kertyvän vuosilta 2016 ja 2017 arviolta 90 miljoonaa euroa.  

– Kolmannen (valvonta)jakson noin 79 miljoonan euron ylijäämämme tasautuu jo tänä vuonna, sanoo Elenian toimitusjohtaja Tapani Liuhala.  
Caruna kertoo, että ylijäämän aiheuttivat muun muassa voimakas korkojen lasku ja alhainen inflaatio.  

– Olemme nähneet kehityksen ja korjaavina toimenpiteinä tasoittaneet tilannetta jo valvontakauden aikana hyvittämällä asiakkaillemme vuonna 2015 17 miljoonaa euroa ja vuonna 2014 40 miljoonaa euroa, kertoo asiakkuusjohtaja Katriina Kalavainen.  

Isoista hinnankorotuksista Caruna kertoi tammikuussa 2016.  
Kalavainen lisää, että Carunalla on alijäämää sekä vuoden 2016 lopussa että meneillään olevan valvontakauden lopussa eli vuonna 2019.  

2:08img

2:33img

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa