Polttoainevarkaudet ovat jatkuva huolen aihe huoltoasemilla eri puolilla maata. Varkauksista johtuvat kustannukset eivät rajoitu vain itse polttoaineeseen, vaan varkauksien selvittämisestä aiheutuu moninkertaiset välilliset kustannukset huoltoasemalle.
Öljy- ja biopolttoaineala ry kiirehtii aikaisemmin tänä vuonna eduskunnassa hyväksytyn sakkorangaistusjärjestelmän uudistuksen voimaan saattamista.
– Kustannukset täytyy kattaa, ja polttoainevarkauksien kohdalla voi täydellä syyllä sanoa, että varas maksattaa anastamansa polttoaineen muilla asiakkailla, toteaa varatoimitusjohtaja Pekka Huttula Öljy- ja biopolttoaineala ry:stä. Polttoainevarkaudet ovat aina merkittävä asia yksittäiselle kauppiaalle ja ne ovat rikoksia, jotka ilmoitetaan poliisille.
Polttoainevarkauksien määrä kääntyi hienoiseen laskuun pari vuotta sitten, mutta on taas poliisin tilastojen mukaan palannut korkeammalle tasolle.
Öljy- ja biopolttoaineala ry kiirehtii sitä, että keväällä eduskunnassa hyväksytty ns. sakkolain muutos saataisiin voimaan ja käyttöön mahdollisimman pian. Jos henkilölle on edeltävän vuoden aikana tehtyjen rikosten perusteella määrätty vähintään kolme sakkorangaistusta, uusi rikkomus on käsiteltävä tuomioistuimessa. Tällöin esimerkiksi toistuvasti polttoainevarkauksiin syyllistyneille olisi mahdollista tuomita muuntorangaistus, jos sakkoa ei saada perityksi.
Muuntorangaistuksella tarkoitetaan maksamatta jätetyn sakon muuntamista vankeudeksi. Sakon muuntorangaistuksen mahdollisuus poliisin määräämien sakkojen osalta poistui vuonna 2008, minkä jälkeen polttoainevarkauksien määrä huoltoasemilla kääntyi selvästi nousuun.
– Viime aikoina myös syyttäjien tekemät syyttämättäjättämispäätökset täysin selvissä, vaikkakin pienehköissä rikostapauksissa ovat olleet yllättäviä. Tällaiset päätökset eivät missään tapauksessa ole omiaan pitämään yllä yleistä lainkuuliaisuutta, huomauttaa Huttula.
Kuluja huoltoasemille syntyy myös valvonta- ja turvajärjestelmistä ja niiden ylläpidosta. -Valvonta on tärkeää, mutta huoltoasemat ovat sikäli hankalassa tilanteessa, että tehokkaimmat varkauksien torjuntakeinot vaikeuttavat myös tavallisten, rehellisten asiakkaiden asiointia, toteaa Huttula.
Yksi mahdollisuus on esimerkiksi se, että ongelmallisiksi havaituissa kohteissa polttoainemittarit avataan kassalta, kun asiakas ilmoittaa, että on menemässä tankkaamaan tai että edellytetään etukäteen maksamista. Tällaista käytäntöä noudatetaan joillakin asemilla, ainakin yöaikaan.
– On ikävää, jos huoltoasemilla joudutaan polttoainevarkaiden vuoksi turvautumaan joustavaa asiakaspalvelua haittaaviin käytäntöihin, toteaa Huttula.
Huoltoasemiin kohdistuva rikollisuus voi pahimmillaan johtaa myös palveluiden katoamiseen ja työpaikkojen vähenemiseen alalta, jos asemia joudutaan muuttamaan yhä enemmän automaattiasemiksi.
Lähde: Öljy- ja biopolttoaineala ry