Käykö Venäjän eristys yhä ahtaammaksi? Kumppanimaa reagoi ohjustulvaan Ukrainassa

Intia sanoo olevansa syvästi huolissaan eskalaatiosta Ukrainan konfliktissa. Asiasta kertoi maan ulkoministeriön tiedottaja uutistoimisto Reutersin mukaan.

Intia on hänen mukaansa valmis tukemaan kaikkia yrityksiä tilanteen liennyttämiseksi.

Venäjä laukaisi tänään aamulla ohjuksia ympäri Ukrainaa juuri ruuhka-aikaan, kun ihmiset olivat menossa töihin.

Iskut tappoivat siviilejä ja vahingoittivat energiainfrastruktuuria.

– Me toistamme, että eskalaatio ei ole kenenkään intresseissä. Kehotamme vihollisuuksien välitöntä lopettamista ja pikaista paluuta diplomatian ja vuoropuhelun tielle, tiedottaja Arindam Bagchi sanoi.

Intia ei ole tuominnut Venäjän toimia

Intia on ollut yksi niistä valtioista, jotka eivät ole tuominneet Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa. Ennenkin Intiasta on kuultu lausuntoja, joiden mukaan sota ei ole nykypäivää.

Tästä huolimatta Intia on jättäytynyt pois YK:n turvallisuusneuvostossa äänestyksistä, jotka tuomitsisivat Venäjän toimia. Viimeksi Venäjän laittomia alueliitoksia käsittelevästä äänestyksestä.

Lisäksi maa ei ole liittynyt lännen pakoterintamaan Venäjää vastaan.

Intia hyötyy taloudellisesti

Miksi Intia sitten toimii näin?

Intialla on ollut syvät suhteet Venäjän kanssa jo vuosikymmeniä.

Nyt maa on saanut esimerkiksi Venäjältä öljyä ja hiiltä alennuksella, kun länsi on vähentänyt venäläisen energian käyttöä osin vapaaehtoisesti, osin Venäjän oman toiminnan takia.

Sodan aikana Venäjän öljy- ja hiilitoimitukset Intiaan ovat kasvaneet.

Lisäksi suuri osa Intiaan tuoduista aseista on peräisin Venäjältä. Vuosien 2018—2021 välillä Intiaan tuotiin aseita 12,4 miljardilla dollarilla ja tästä potista Venäjältä oli peräisin 5,51 miljardia.

Joka tapauksessa Intia on ainakin julkisesti suhtautunut syksyn mittaan entistä kriittisemmin Ukrainan sotaan. Venäjää ei suoraan tämänpäiväisessä lausunnossakaan mainittu.

Intian yhteistyön loppuminen Venäjän kanssa olisikin jälleen yksi taloudellinen isku Venäjälle.

Lue myös:

    Uusimmat