Yhdysvaltalaislähteiden mukaan Kiina on osoittanut joitakin merkkejä siitä, että se olisi auttamassa Ukrainaan hyökkäävää Venäjää. Millaista apua maa olisi valmis antamaan verisen sodan aloittaneelle kumppanimaalleen?
On merkkejä siitä, että Kiina olisi antamassa sotilaallista ja taloudellista apua Ukrainaan hyökkäävälle Venäjälle.
Näin kertoo yhdysvaltalainen uutistoimisto CNN yhdysvaltaiseen diplomaattilähteeseen vedoten.
Vaikka merkkejä on ilmassa, toistaiseksi ei voida varmaksi sanoa, onko Kiina todella antamassa apua Venäjälle, kertovat yhdysvaltalaisviranomaislähteet niin ikään CNN:lle.
Kiinalainen diplomaatti: Myös Moskovan huolenaiheet huomioitava
Kiina on kiistänyt tiedot avunannosta, ja on kuvannut tietoja Yhdysvaltojen välittämäksi disinformaatioksi. Niin myös tänään, tällä kertaa Kiinan Lontoon-suurlähetystön toimesta.
– Yhdysvallat on toistuvasti levittänyt Kiinasta haitallista disinformaatiota Ukraina-asiassa, Reuters kertoo suurlähetystön lausuneen.
Kiinalainen huippudiplomaatti Yang Jiechi tapasi Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivanin Roomassa eilen maanantaina.
New York Timesin mukaan kaksikon tapaaminen kesti seitsemän tuntia.
– Kiina peräänkuuluttaa aina kaikkien maiden suvereniteettia ja alueellista koskemattomuuden kunnioittamista Yhdistyneiden kansakuntien peruskirjan ja periaatteiden mukaisesti Yang totesi CNN:n mukaan Sullivanille Roomassa.
Samaan hengenvetoon Yang totesi, että kaikkien osapuolten – myös siis Moskovan – huolenaiheet tulisi ottaa huomioon.
Kiina ei halua "lisätä bensaa liekkeihin"
Kiina aikoo huippudiplomaatin mukaan jatkaa rauhanneuvottelujen edistämistä, ja maa on toimittanut hänen mukaansa Ukrainaan myös ”humanitaarista hätäapua”.
Niin ikään New York Times uutisoi Yang Jiechin lausunnosta, jossa diplomaatti toivoo ”tilanteen lievittämiseksi mahdollisimman pian”.
– Kaikkien osapuolten tulee suojella siviilejä ja estää laajamittainen humanitaarinen kriisi, lausunnossa todettiin.
Myös Kiinan Lontoon-suurlähetystö korostaa lausunnossaan Kiinan "rakentavaa roolia rauhanneuvottelijana".
– Tällä hetkellä kaikkein tärkeintä on helpottaa tilannetta työskentelemällä diplomaattisen sovinnon eteen, ei eskaloimalla tilannetta ja lisäämällä bensaa liekkeihin, lausunnossa todetaan Reutersin mukaan.
Lue myös: Maailma odottaa nyt Kiinan liikkeitä – uskotaan hyödyntävän Venäjän heikkoutta: "Kiina on taitava ottamaan rusinat pullasta"
Lue myös: Mika Aaltola Ukrainan ja Venäjän neuvotteluiden kulusta: Rauhanomaista diplomaattista ratkaisua ei ole tulossa
Kiina ei edelleenkään kuvaile Venäjän hyökkäystä sodaksi
Maailman katseet ovat viime päivinä kohdistuneet Ukrainan ja Venäjän lisäksi Kiinaan, jonka seuraavia liikkeitä seurataan herkeämättä.
Toistaiseksi Kiina ei ole tuominnut Venäjän sotatoimia Ukrainassa. Kiinassa Venäjän toimia kuvataan sellaisina kuin ne esitellään Venäjällä venäläisille: ”erikoisoperaationa”.
Yang Jiechi ei New York Timesin mukaan kuvaillut Venäjän hyökkäystä eilisessä julkisessa lausunnossaan sodaksi, vaikka ilmaisikin tilanteen aiheuttaman huolen.
Lue lisää: Viranomaislähteet: Venäjän auttamisella on Kiinalle ankarat seuraukset
Vaikka myös Kiinalla on huoli Venäjän hyökkäyksen aiheuttamista seuraamuksista, kuten Venäjään kohdistuneista pakotteista, jotka heijastuvat myös maailmanmarkkinoihin, yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan näyttää siltä, ettei Kiina ole valmis katkaisemaan välejään Venäjälle.
Yang Jiechi ei mainitse lausunnossaan Venäjän mahdollisista avunpyynnöistä mitään.
Yang Jiechi oli Kiinan kansantasavallan ulkoministeri vuosina 2007–2013. Hän oli aiemmin Kiinan Yhdysvaltain-lähettiläs.
Juttu jatkuu videon jälkeen.
10:02
Tarttuuko Kiina Venäjän ruoka-apupyyntöön?
Amerikkalaiset viranomaiset ovat CNN:n mukaan puolestaan huolissaan Moskovan ja Pekingin välisestä yhteistyöstä.
Mediatietojen mukaan Venäjä on pyytänyt Kiinalta sekä taloudellista että aseellista apua, mutta nyt myös ruoka-apua. Kreml on kiistänyt väitteet avunpyynnöstä.
CNN:n lähteiden mukaan Venäjä on pyytänyt myös saada hyvin säilyviä ja valmiiksi pakattuja kenttämuona-annoksia.
CNN:n lähteiden mukaan edellä mainituista ruoka-apu voisi olla potentiaalinen pyyntö, johon Kiina olisi valmis myös vastaamaan, sillä länsi ei välttämättä näe sitä niin provosoivana kuin esimerkiksi aseellisen avun, jolla Kiina suoraan tukisi verisen konfliktin jatkumista.
Yhdysvallat ja länsi ovat Kiinalle tärkeitä markkinoita, jolloin maan taloudelliset intressit eivät puhu aseellisen tai taloudellisen avun antamisesta.
Yhdysvallat on varoittanut Kiinaa seurauksista, joita Venäjän auttaminen maalle aiheuttaisi.
Lue myös: Antaako Venäjä sittenkin periksi? Kenraalimajuri listaa: Nämä asiat kertovat Putinin epätoivosta ja venäläisjoukkojen ahdingosta
Lue myös: Länsi vai Venäjä? Kiinan vaikea päätös selitettynä 60 sekunnissa
Juttua muokattu 15.3.2022: Lisätty Reutersin tiedot Kiinan Lontoon-suurlähetystön lausunnosta.