Turhat tukokset lisäävät retkeilykohteiden ylläpitokuluja.
Retkeilykohteiden, kuten kansallispuistojen, ylläpidosta koituu lisäkuluja, kun käymäläjätteisiin heitetyt kosteuspyyhkeet aiheuttavat tukoksia lokasäiliökäymälöiden tyhjennyksessä ja jätteenkäsittelyssä, kertovat Metsähallityksen Luontopalvelut ja Tampereen vesi tiedotteessaan.
Kosteuspyyhkeet eivät sovi käymäläjätteen sekaan, sillä useimmat pyyhkeistä sisältävät muovia, jolloin ne eivät hajoa vessapaperin tavoin.
Tukokset ovat tuttuja esimerkiksi Helvetinjärvellä ja Seitsemisessä. Lokasäilökäymälöiden alla on suuret säiliöt, jotka tyhjennetään jopa kolme kertaa vuodessa kohteesta riippuen. Säiliöt ovat suuria, ja niihin mahtuu paljon tyhjennysvälineistöä tukkivaa jätettä.
– Se tuo meille lisätyötä ja samalla lisää turhia kustannuksia. Se on pois muusta työstä, jota kansallispuistojen hoitamiseksi tehdään, toteaa tiedotteessa tuoteomistaja Anssi Riihiaho Metsähallituksen Luontopalveluista.
Myös jätevedenpuhdistamolla kosteuspyyhetukokset ovat tuttuja. Lisäksi ne aiheuttavat ongelmia myös jätteenkäsittelyn myöhemmissä vaiheissa.
– Kosteuspyyhkeet eivät hajoa puhdistamolla, vaan päätyvät epäpuhtauksina puhdistettuun jäteveteen ja puhdistamolietteeseen, kehityspäällikkö Risto Mäki Tampereen vedestä sanoo.
Lue myös: Oletko kakannut aina väärin? Asiantuntija suosittelee kakkajakkaraa
Toimi näin
Ratkaisu tukosongelmaan on helppo. Riihiaho neuvoo laittamaan lokasäiliökäymälöihin vain ja ainoastaan pissaa, kakkaa ja vessapaperia.
Jos luonnossa käyskennellessään on pakottava tarve käyttää kosteuspyyhkeitä, ne pitäisi kantaa maastosta myös pois esimerkiksi pieneen pussiin pakattuna. Sama koskee muitakin retkeilijöiden roskia.
Lue myös:
Osaatko mökkietiketin? Tapakouluttaja ohjeistaa – pitääkö vieraiden tyhjentää huussia?
Halajatko luontoon? Tässä toimivat pakkauslistat yön yli vaellukselle ja päiväretkelle
Katso myös: Nainen pudotti älykellonsa ulkohuussiin
0:34
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähde: Metsähallituksen Luontopalvelut ja Tampereen vesi