Lapin retkeilijöille varoitus vatsataudista – sairastuneita evakuoitu

0501 LK KILPISJÄRVI MALLA SAANA
Kuvituskuvaa Kilpisjärveltä. Str / Lehtikuva
Julkaistu 08.01.2025 14:18
Toimittajan kuva

Mikko Kormilainen

mikko.kormilainen@mtv.fi

Metsähallitus kehottaa välttämään yöpymistä tietyissä Käsivarren tuvissa. 

Kehotuksen taustalla on vatsatauti, jota on esiintynyt Käsivarren erämaa-alueen retkeilykohteissa. Metsähallitus kehottaa välttämään Käsivarren Saarijärven, Guonjarjohka (ns. Kuonjarjoen), Meekonjärven (Megonjávri) ja Termisjärven (Dierpmesjávri) tupia ja niiden vessoja. 

Vatsatauti on oireillut oksenteluna, ripulina ja kuumeena, mutta taudinaiheuttajasta ei ole tutkittua varmuutta.

Voi levitä nopeasti

Lapin pelastuslaitos on hakenut maastosta yhden heikossa kunnossa olleen retkeilijän 2. tammikuuta. Lisäksi paikalliset matkailuyrittäjät ovat hakeneet sairastuneita Saanajärven kodalta, Termisjärveltä, Saarijärveltä, Kuonjarjoelta ja useamman henkilön Meekolta. 

Vaikka tapauksia on toistaiseksi vain vähän, voi tauti pahimmassa tapauksessa levitä hyvin nopeasti. Erämaa-alueella retkeily ja vatsatauti ovat huono yhdistelmä, sillä tauti heikentää kunnon hyvin nopeasti. Lapissa välimatkat ovat pitkiä, joten avun saaminen voi kestää kauan.

Ohjeita ja tietoa Käsivarren alueella retkeileville

  • Jos epäilet sairastuneesi, älä lähde retkelle. Hakeudu lääkäriin, jos olosi huononee.
  • Jos olet varannut vaelluksellesi majoituksen Saarijärven, Kuonjarjoen, Meekonjärven tai Termisjärven tuvilta, pohdi voisitko siirtää vaellustasi myöhemmälle ajankohdalle, ellet voi majoittua tuvan sijaan kunnollisessa talviteltassa ja –makuupussissa.
  • Jos seurueessasi on sairastuneita, pohdi retken jaksamista matkan pituus huomioon ottaen. Oireettomanakin olet saattanut jo saada tartunnan. Vatsatauti heikentää kunnon nopeasti.
  • Yleensä vatsatautiepidemia kestää noin viikon. Tuvissa on alkeellisten olosuhteiden vuoksi vaikeaa pitää yllä riittävää hygieniaa.
  • Vältä tartunta pesemällä kädet hyvin saippualla ja runsaalla vedellä jokaisen vessakäynnin jälkeen. Ellei vesipesuun ole mahdollisuutta, käytä käsidesiä. Kaikki käsidesit eivät kuitenkaan tehoa esimerkiksi norovirukseen.
  • Kiinnitä erityistä huomiota käsi- ja ruokailuhygieniaan ja erityisesti siihen, että käyttämäsi ruokailuastiat ovat puhtaita.
  • Jos olet ollut autio-, vuokra- tai varaustuvassa sairastuneena tai tiedät, että tuvassa on vieraillut sairastunut henkilö, kirjoita tieto ylös tuvan vieraskirjaan. Näin muut retkeilijät tietävät varoa tartuntoja.

 

Lue myös: Vatsatauti piinaa Lapin matkailijoita: "Toivotaan, ettei tilanne eskaloidu"

Tuoreimmat aiheesta

Metsähallitus