Käytätkö peukkuemojia? Näin nuoret voivat tulkita sen – "Käytän sitä vain sarkastisesti"

0:38img
KATSO MYÖS: Emojeja voi etsiä helpomminkin kuin selaamalla niitä läpi yksitellen. Testaa elämää helpottava niksi!
Julkaistu 13.10.2022 19:01

Emmi Niiniaho

Asiantuntija ei suosittele käyttämään työpaikkaviestinnässä hymiöitä, sillä eri sukupolvet tulkitsevat niitä hyvin eri tavoin.

Sukupolvien välinen kuilu nostaa jälleen päätään, kun keskustellaan emojien käytöstä ja niiden merkityksestä.

Z-sukupolvi eli 1990-loppupuolella tai 2000-luvun alussa syntyneet nuoret tulkitsevat nimittäin New York Postin mukaan esimerkiksi peukkuemojin tylyksi ja jopa vihamieliseksi – varsinkin työpaikalla käytettynä.

Peukun lisäksi myöskään sydänemojin käyttö melko arkipäiväisissä tilanteissa ei saa z-sukupolven tukea.

Lue myös: Nyt on tämäkin suosittu nettitapa tyrmätty – "Tiedän välittömästi, että hän on yli 33-vuotias"

Sukupolvien välinen kuilu emojien käytössä

Keskustelu lähti liikkeelle Reddit-kanavalla, kun yksi käyttäjä pohti, eikö hän ole riittävän vanha kokeakseen peukkuemojin käyttöä mukavaksi työpaikan sisäisessä viestinnässä.

Moni parikymppinen käyttäjä vastasi ketjuun todeten, että nuoremmille peukkuemoji näyttäytyy hieman passiivis-aggressiivisena eleenä ja että on tylyä, jos joku vastaa viestiisi pelkästään peukkuemojilla.

Vanhemmat työntekijät vaikuttivat olevan tästä ymmällään, sillä he taas käyttävät peukkua viestittääkseen, että he hyväksyvät jotakin tai ovat ymmärtäneet asian.

emoji, hymiö, kirjoittaa viestiä

Emojien käyttäminen työpaikan viestinnässä saattaa aiheuttaa enemmän hämmennystä kuin hyötyä.

Osa viestintäongelmasta piilee siinä, että nuoret käyttävät peukkuemojia vitsillä.

– Käytän sitä vain sarkastisesti, vaikka joskus en ole edes varma, ymmärretäänkö sen ironiaa, 24-vuotias Barry Kennedy kommentoi New York Postille ja kertoi käyttävänsä peukkuemojia ainoastaan viestiessään "boomereiden" kuten hänen vanhempiensa tai iäkkäämpien kollegoidensa kanssa.

Eräs Reddit-käyttäjä kirjoitti, että hänellä kesti hetken aikaa tottua ja ymmärtää se, että jos z-sukupolven kollegat viestivät hänelle peukkuemojilla, se tarkoitti, että he ovat vihaisia hänelle.

Peukkuemojin sijaan z-sukupolvea edustaneet käyttäjät toivoisivatkin mieluummin kirjoitettua vastausta.

– Olemme ihmisiä ja meillä on käytössämme sanoja. Jos käytin itse aikaa siihen, että kirjoitin huomaavaisen viestin, sinun ei pitäisi vastata minimivaivalla. Korjaa se ja kirjoita jotain oikeaa vastaukseksi, New York Postin haastattelema 25-vuotias sosiaalityöntekijä Kim Law kommentoi. 

Lue myös: Hymiö täyttää tänään 40 vuotta – tiedätkö, mikä sen alkuperäinen tarkoitus oli?

10 emojia, joita käyttävät vain vanhat ihmiset

Lifestyle- ja etikettiasiantuntija Elaine Swann, joka on pitänyt aiheesta myös koulutuksia yrityksille, neuvoo välttämään emojien käyttöä ammattiympäristössä väärinymmärryksien välttämiseksi.

– Emojit voi tulkita epäkunnioittaviksi. Se voi vaihdella sukupolvesta toiseen. Työpaikalla kaikki haluavat tietää tulleensa kuulluiksi eivätkä emojit välitä sitä tunnetta kaikille, Swann selittää.

kielletyt hymiöt

Näitä kymmentä emojia käyttävät kyselyn mukaan ainoastaan vanhemmat ihmiset.

Reddit-keskustelussa peukkuemojin lisäksi monen mielestä erityisesti sydänemoji oli kaikkein epäasiallisin työyhteisössä käytettynä. Osa koki, että sydän-emoji on varattu ystävien ja perheen välisiin keskusteluihin.

Aikaisemmin z-sukupolvi on lytännyt myös suositun itkunauruemojin käytön hieman nolona.

Lue myös: Riemastuttavan kamala toivotus Wilma-viestissä sai tamperelaisen Laurin sanattomaksi: "Tsempatiaa kaikille!"

Lue myös: Mikä ihmeen Discord? Näin suosiota keräävä keskustelusovellus toimii

Katso myös: Tunnetko näiden emojien todellisen merkityksen?

1:14img

"Itkunauru"-emoji ei itke, vaan nauraa; sekä hikiroiskeita että munakoisoa käytetään eroottisesti, ja "kasvot ylösalaisin" merkitsee yleensä sarkasmia. Tunnetko näiden emojien todellisen merkityksen?

Lähde: New York Post

Tuoreimmat aiheesta

Työelämä