Käytetty auto kiikarissa? Näin vältät yleisimmät miinat: "Täysin ostajan vastuulla"

2:21imgTee nämä seitsemän tarkistusta, kun olet ostamassa käytettyä autoa.All Over Press
Julkaistu 13.02.2019 10:35

Ville Järveläinen

Suunnitteletko käytetyn auton ostoa? LähiTapiola selvitti, mitä pitää ottaa huomioon ennen auton hankintaa.

Käytettyjä autoja ostetaan moninkertainen määrä uusiin autoihin verrattuna. Nettiauto.comin vuoden 2018 tilastojen mukaan käytettyjä autoja ostettiin reilut 600 000 kappaletta. Suosituimmat merkit olivat Volkswagen, Volvo, Toyota, Mercedes-Benz ja BMW.

Ennen kuin sinun tuleva autosi pääsee mukaan tilastoihin, on oleellista käydä läpi muutama seikka.

Tärkeimmät asiat ennen käytetyn auton ostoa

Vehon Vaihtoplussan yksikönpäällikkö Teemu Maunulan mukaan tärkeintä on aluksi selvittää, minkälaista autoa tarvitsee.

Määrittele budjetti ja mieti, minkä kokoista autoa arjessa kaipaat. Pohdi myös polttoainetta: haluatko valita sen ekologisesta vinkkelistä vai pelkästään käytön kannalta? Huomioi myös auton perusvero, joka määräytyy auton päästöjen mukaan. Vanhemmissa autoissa perusvero nousee huomattavasti.

– Laske, kuinka paljon kilometrejä tulee ja valitse omaan ajoon soveltuva polttoaine. Jos ajettavat etäisyydet ovat suhteellisen suuria, diesel tulee yhä edullisemmaksi, Maunula ohjeistaa.

Bensiini ja diesel ovat yhä suosituimpia, mutta käytetyille sähköautoillekin olisi kysyntää. Tarjottavaa ei kuitenkaan ole paljoa, sanoo Maunula.

Lue myös: Nainen koki elämänsä yllätyksen autokaupoilla – tuntemattomalta mieheltä uskomaton kädenojennus

Myös hybridiautojen kysyntä on kasvanut, mutta Maunula haluaa varoittaa, että niissä kulutus voi nousta perinteistä bensiiniautoa korkeammaksi.

– Ne voivat olla sudenkuoppa. Plug-in-hybridien kantomatka [sähköllä] on keskimäärin 30 kilometriä, jonka jälkeen kulutus [polttomoottorilla] nousee huomattavasti [ei-hybridiin verrattuna].

Mutta tässäkin Maunula korostaa ensimmäistä kohtaa eli auton tarvetta. Jos autolla ajaa pääsääntöisesti vain lyhyet työmatkat, hybridi tai sähköauto voi olla hyvinkin järkevä valinta.

Kun potentiaalinen auto löydetty, on hyvä tutustua sen taustoihin ja huoltohistoriaan: millaisessa käytössä auto on ollut, kuinka paljon sillä on ajettu, millaisia huoltoja on tehty, mitä osia vaihdettu.

– Nyrkkisääntö on se, että mitä enemmän autolla on ajettu, sitä enemmän siihen on tulossa tulevaisuudessa kuluvien osien vaihtamista. On tärkeää ymmärtää riskit, Maunula sanoo.

Käytetyn auton ostaminen: kumpi voittaa, autoliike vai yksityinen?

Yksityiskaupassa auton voi saada edullisemmin, mutta Maunula pyytää harkitsemaan kauppaan liittyviä riskejä. Isoin miinus yksityisessä kaupassa on se, ettei ostajalla ole kuluttajansuojaa.

– Jos autoon tulee vika, se on täysin ostajan vastuulla. Yksityisessä autokaupassa voi myös ilmetä piilovikoja, joiden korjaaminen on yleensä kallista, Maunula sanoo.

Autoliikkeestä ostetussa autossa on suurempi turva. Myyjällä on kuluttajansuojaan pohjautuva vastuu.

– Liikkeellä on tiedonantopakko eli esimerkiksi jos auto on tuotu ulkomailta tai kolaroitu, siitä on kerrottava.

Vaihtoplussalla jokainen myyntiin tuleva auto katsastetaan ja korjataan, niin että myyntihetkellä se on tieliikennelakien mukaisessa kunnossa.

Yksityiskaupan rahoituksen järjestäminen voi olla erittäin haastavaa. Yleensä pankki myöntää vain käyttöluottoa. LähiTapiola Rahoitus tarjoaa tällä hetkellä rahoitusta ainoastaan autoliikkeiden kautta ostettuihin autoihin.

– Autoliike tekee myös ostajan puolesta kaikki tarvittavat paperihommat.

Käytetyn auton rahoitus

Nettiauton mukaan käytetyn bensiiniauton keskihinta on 9 000 euroa ja dieselauton 16 000 euroa. Harvalta löytyy taskustaan moista summaa, joten kuinka käytetyn auton voi rahoittaa?

LähiTapiola Rahoituksen varatoimitusjohtaja Hannu Heliö sanoo, että vain pieni osa autoista ostetaan käteisellä. Osamaksu on tällä hetkellä suosituin autokaupan rahoitusmuoto niin käytettyjen, kuin uusien autojen kaupassa.

– Kaikkiaan Suomen teillä kulkee noin puoli miljoonaa osamaksulla rahoitettua autoa, Heliö sanoo.

Heliö painottaa, että rahoitus täytyy aina sovittaa omaan maksukykyyn.

- Rahoitusta valitessa on hyvä selvittää kaikki luoton kustannukset. Rahoituskustannusten vertailussa paras keino on verrata eri tarjousten todellista vuosikorkoa, joka paljastaa, mikä vaihtoehdoista on kokonaisuutena edullisin, Heliö sanoo.

Käytetyn auton vakuuttaminen

Vakuutuksen kattavuus kannattaa valita useimmiten ajoneuvon arvon ja iän mukaan. Myös oma riskinkantokyky sekä ajoneuvon käyttö vaikuttavat asiaan.

– Jos ajoneuvoa käytetään päivittäin tai se on suhteellisen uusi ja arvokas niin suosittelemme sille laajempaa kaskovakuutusta aina. Esimerkiksi sijaisautovakuutus on hyvä sisällyttää kaskovakuutuksen, kun ajoneuvon käyttötarve on päivittäinen eikä esimerkiksi julkiset yhteydet pysty vastaamaan liikkumistarpeisiin. Lasivahingot taas ovat hyvin yleisiä, itseasiassa yleisin korvattava vahinko, sanoo LähiTapiolan autoliike- ja katsastusasemamyynnin myyntijohtaja Isto Virasoja.

Rahoitettuihin ajoneuvoihin kolarointiturvallinen kasko on aina pakollinen. LähiTapiolan kaikkiin laajempiin kaskoihin sisältyvä rahoitusvakuutus taas tuo turvaa ajoneuvon rahoittajalle.

Lähde: LähiTapiola, Nettiauto

Tuoreimmat aiheesta

Autot