Vanhat lelut voivat sisältää vaarallisia aineita, joita ei enää saa käyttää. Tutkijan mukaan esimerkiksi 1970–1980-lukujen Lego-palikat voivat aiheuttaa ongelmia.
Kirpputorien lelutarjonta voi tuoda mieleen nostalgisia muistoja, mutta vanhat lelut kannattaisi ehkä suunnata lasten sijaan roskakoreihin. Plymouthin yliopiston tutkijat analysoivat englantilaisia, käytettyjä leluja ja huomasivat, että joissakin käytetyissä leluissa oli vaarallisia määriä myrkyllisiä aineita.
Leluista etsittiin esimerkiksi lyijyä ja kromia
Tutkimuksessa 200 käytettyä lelua analysoitiin haitallisten aineiden varalta. Mukana oli leluautoja ja -junia, palapelejä ja hahmoja, joita oli hankittu kirpputoreilta, kodeista ja päiväkodeista. Lelut olivat kokoa, jota pieni lapsi voisi helposti pureskella. Leluista etsittiin esimerkiksi lyijyä ja kromia.
Suomessa myytävien lelujen tulee täyttää lelulain vaatimukset. Laissa asetetaan yleiset turvallisuusvaatimukset lelujen mekaanisille, fysikaalisille, kemiallisille, syttyvyys- sekä sähköominaisuuksille sekä puhtaudelle ja hygieenisyydelle. Lelujen on oltava turvallisia leikeissä koko niiden käyttöiän ajan.
Vanhat lelut saattavat sisältää vaarallisia aineita, joita ei enää nykyisin saa käyttää.
Lähde: Tukes.fi/lelut
Leluista 20 kappaletta sisälsi kaikkia yhdeksää etsittyä ainetta. Osa leluista ei myöskään täyttänyt niille asetettuja turvastandardeja. Tutkija Andrew Turnerin mukaan esimerkiksi 1970–1980-lukujen vanhat Lego-palikat voivat aiheuttaa ongelmia.
– Noina aikoina leluja ei testattu, ja nykyisin käytämme niitä ja annamme niitä eteenpäin, Turner kuvaa.
1990-luvun Legoissa samanlaista ongelmaa ei ollut. Turnerin mukaan vanhat lelut ovat monille kiinnostava vaihtoehto, koska niitä saa suoraan suvulta tai ystäviltä, tai edullisesti kirpputorilta.
Tutkimus julkaistiin Environmental Science and Technology -lehdessä.
Lähde: Fox25boston.com, Pubs.acs.org, Bbc.com
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.