Käyttääkö työnantajasi tätä sanaa? Hälytyskellojen tulisi soida: "Työ on bisnestä, sanoipa pomosi mitä tahansa"

Etkö uskalla avata suutasi töissä? Katso tämä 0:53
Etkö uskalla avata suutasi töissä? Katso tämä

Kerrotaanko sinulle töissä, että kaikki tehdään "yhteisen hyvän vuoksi" ja "yhtenä suurena perheenä"? Lauseiden käyttöä pitäisi pohtia tarkkaan.

Ollaanko sinunkin työpaikallasi kuin suurta perhettä? Ole varovainen!

Työ ei koskaan voi korvata perhettä eikä työstä välttämättä pitäisi puhua "perheenä", muistuttaa Huffington Post.

Tehdäänkö teilläkin kaikki "yhteisen hyvän vuoksi"?

Lehden mukaan esimerkiksi katastrofiksi muuttuneen Fyre-festivaalin työntekijöitä sitoutettiin järjettömiin työtaakkoihin kertomalla, että kaikki tehdään "yhteisen hyvän vuoksi" ja "perheenä". 

– Työpaikalla käytetään toistuvasti perheisiin liittyvää kieltä – jotkut työntekijät kutsuvat työtovereitaan "työpuolisoiksi" tai "työpaikan äidiksi", kuvailee toimittaja Monica Torres.

Intiimi kieli sumentaa työn ja henkilökohtaisen elämän rajoja

Monica kuitenkin uskoo, että intiimi kieli voi sumentaa työn ja henkilökohtaisen elämän rajoja ja voi antaa työntekijöille vääriä toiveita.

– Perhe on henkilökohtainen konsepti, joka vaihtelee läpi kulttuurien, mutta pääsääntöisesti jäsenyys hyvässä perheessä ei riipu siitä, mitä ihminen tekee, Monica muistuttaa.

– Perheet ja työnantajat voivat kummatkin antaa kunnioitusta ja kuulumisen tunnetta, mutta rakkaus ja turvallisuus, joka löytyy perheeseen kuulumisesta, on erilaista kuin tyytyväisyys työyhteisöön kuulumisesta.

Töissä tiimit ovat väliaikaisia: perhe ei anna potkuja tai vaihda yhtä jäsentä toiseen.

Monica toteaa, että työtovereihin ja työpaikkaan voi toki muodostua vahva side. Silti työpaikalla tapahtuu irtisanomisia, jotka muistuttavat totuudesta; myös palkoissa voi esiintyä eroja, jotka kertovat siitä, ettei kaikkia nähdäkään tasavertaisina.

"Investoi aina itseesi ensin"

Fyre-festivaali lässähti kaaokseksi, mutta Monican mukaan sen tarinasta ja siitä tehdystä dokumentista voi ainakin ottaa oppia.

– Työ on bisnestä, sanoipa pomosi mitä tahansa tai olipa työsi miten mahtavaa tahansa. Investoi aina itseesi ensin.

Lue myös:

    Uusimmat