"Quiet quitting" on noussut työelämän ilmiöksi – tästä on kyse

Quiet quitting on noussut ilmiöksi –tästä"hiljaisessa irtisanoutumisessa"on kyse 0:51
Quiet quitting on noussut ilmiöksi –tästä "hiljaisessa irtisanoutumisessa" on kyse

"Quiet quitting", suomeksi siis "hiljalleen tapahtuva irtisanoutuminen", on noussut ilmiöksi. Tarkoituksena on sanoutua irti työpaikan ainaisesta kiireestä ja löytää uudelleen tasapainoa elämään.

Moni hivuttautuu kohti irtisanoutumismentaliteettia tajuamatta sitä edes itse. "Quiet quitting", suomeksi siis "hiljalleen tapahtuva irtisanoutuminen", on noussut ilmiöksi erilaisissa somepalveluissa, kuten TikTokissa.

Työn ei tarvitse olla koko elämä

Herald Sunin mukaan hiljaisen irtisanoutumisen tarkoituksena on ymmärtää, ettei työn tarvitse olla koko elämä. Ajatusmaailman omaksuminen voisi australialaislehden mukaan tarkoittaa esimerkiksi sitä, ettei työsähköpostia enää tarkista vapaa-ajalla, tai sitä, että lähtee töistä oikeasti ajallaan.

– En tiedä, kenen teistä tarvitse kuulla tämä, mutta palkkasi ei muutu sen perusteella, käytätkö viikonloppusi huolehtien työstä vai et, nimimerkkiä loewhaley käyttävä Laura vinkkaa TikTokissa.

"Teet edelleen työsi, muttet enää usko kiireen kulttuuriin"

TikTokin videoissa moni kuvailee termin tarkoittavan halua taistella jatkuvaa suorituskulttuuria vastaan.

– Et ole varsinaisesti irtisanoutumassa, mutta lakkaat uskomasta ideaan, että odotukset täytyy aina ylittää. Teet edelleen työsi, muttet enää usko kiireen kulttuuriin, jossa työn täytyy olla koko elämä, kuvailee nimimerkki zkchillin videolla, jolla on jo 2,6 miljoonaa katselukertaa.

Noustuaan otsikoihin zkchillin kuitenkin hätääntyi ja kertoi jatkovideollaan silmäniskujen kera, ettei koskaan sanonut aikovansa itse "irtisanoutua hiljalleen". 

Zkchillin kuvaili Quiet quitting -ilmiötä. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Idea "vain tavanomaisen työpanoksen" antamisesta ei toki ole uusi – itse asiassa koko ilmiö on yksinkertaisesti täysin normaali työelämän tavoite – mutta koronapandemia on kiihdyttänyt trendiä, kertoo Huffington Post.

Moni on uupunut lomautuksiin, toimistolle palaamiseen, jatkuvaan kiireeseen ja siihen, että aina pitäisi tuottaa ja tehdä enemmän. Moni kokee myös, ettei palkka korvaa työn vaatimuksia.

– Jos saa kahden tai kolmen prosentin korotuksen ja inflaatio on kahdeksan tai yhdeksän prosenttia, moni voi alkaa miettiä, miksi on tehnyt niin kovasti työtä, uravalmentaja Bryan Creely kuvaili.

"Quiet quitting" ei tarkoita laiskuutta

Hiljalleen tapahtuva irtisanoutuminen ei välttämättä johda "aitoon" irtisanoutumiseen, mutta voi olla ensiaskel esimerkiksi ammatin vaihtamisessa. Vaatimustason laskeminen tarjoaa tervettä tasapainoa elämään: hiljalleen irtisanoutuva hoitaa edelleen työnsä, muttei enää tee suuria määriä ylimääräistä pyytämättä.

– Yksi väärinkäsitys Quiet quitting -ilmiöstä on, ettet enää tee mitään. Oikea määritelmä olisi, että teet sen, mitä työnkuvauksessasi lukee, etkä mitään lisää, Creely kuvaa.

– Et ota lisäprojekteja, et ilmoittaudu vapaaehtoiseksi lisätyöhön, suljet koneen viideltä ja lähdet. Minusta se rehellisesti on terveellistä tasapainon tuomista työpaikalle.

Videolla Susanna kertoo, miten 11 vuoden työputki kostautui. Juttu jatkuu videon alla.

Ilmiölle myös kritiikkiä – "on oikeasti normaalia työntekoa"

Termille löytyy myös kritiikkiä. Osa uskoo, että termin käyttäminen luo ihmiselle "töitä välttelevän" maineen. Toisista ilmiöksi mainostettu hissukseen irtisanoutuminen on yksinkertaisesti tavallista työelämää, jonka kuuluisi olla normi, ei "someilmiö".

– Quiet quitting on oikeasti normaalia työntekoa. Ei ihmisen kuulu aina ylittää odotuksia, mennä töihin aamuvarhaisella ja jäädä yömyöhään. Ei sähköposteihin kuulu vastata keskellä yötä, nimimerkki DespiteADHD kuvaa videollaan.

– Lakatkaa kutsumasta tätä hiljalleen tapahtuvaksi irtisanoutumiseksi, koska luotte ideaa, että normaali, terve työn ja vapaa-ajan tasapaino on jotakin epänormaalia. Tämä kuulostaa siltä, ettei ihminen tee töitään kunnolla silloin, kun hän yksinkertaisesti hoitaa työnsä.

Alla olevalla videolla kerrotaan, miksi liika kunnianhimo ei välttämättä tuota menestystä vaan päinvastoin. Juttu jatkuu videon alla.

Liika kunnianhimo onkin pahasta, uskoo Juha – älä yritä aina tehdä parastasi 3:45
KATSO VIDEO: Liika kunnianhimo onkin pahasta, uskoo professori Juha T. Hakala.

Videon kommenteissa todetaan, että jatkuvasti upean työtuloksen tuottaminen onkin yleensä johtoportaan luoma tavoite.

– Jotta saisit bonuksia, on pakko tehdä lisätunteja, kommenteissa todetaan.

– Johto odottaa ajatusmaailmaa, jossa töitä tehdään yli keskiarvon. "Quiet quitting" on vain kiertoilmaus, jota käytetään ilmaisemaan työn ja yksityiselämän tasapainon palauttamista, toinen kommentoija toteaa.

Alla olevalla videolla kerrotaan vaietusta työelämän ongelmasta, "boreoutista".

Puuduttaako töissä? Boreout on vaiettu ongelma:"Tabu, jota ei oikein ymmärretä" 3:05
KATSO VIDEO: Katso myös: Puuduttaako töissä joka päivä? Boreout on vaiettu ongelma: "Tabu, jota ei oikein ymmärretä".

Juttua muokattu 4.8.2022 klo 8:44: vaihdettu alunperin väärä upotus oikeaksi.

Lue myös:

    Uusimmat