Nämä kaksi "polkua" töissä voivat johtaa ongelmiin: "Olemme ehkä vähän herkkähipiäisiä siinä, että..."

Työpaikalla kiistaa voi syntyä esimerkiksi työn tekemisen tavasta tai vuorovaikutussuhteista. – Olemme ehkä vähän herkkähipiäisiä siinä, kun toinen on vähän eri mieltä, sovittelija ja työterveyshoitaja Merja Tervo kuvailee.

Toimistolle samaan tiimiin osuu usein monia erilaisia persoonia. Onkin ymmärrettävää, etteivät kaikki voi aina tulla toimeen. Mistä löytyisi ratkaisu työpaikan ihmissuhdehaasteisiin? 

"Tarpeet, joita työpaikka merkitsee, ovat hyvin erilaisia"

Nykytyöpaikkaa voi katsoa monesta näkökulmasta, sillä ammatteja ja rooleja riittää. 

– On perinteistä, fyysistä työtä, aamulla mennään sinne ja illalla lähdetään pois. Se ei ole paljoa muuttunut. Sitten on etätyö, puhutaan joustavasta hybridityöstä, sovittelija ja työterveyshoitaja Merja Tervo kuvailee Huomenta Suomessa.

Joillekin työpaikan ihmiset ovat keskeisiä; joku taas haluaa vain hoitaa työnsä ja poistua.

– Tarpeet, joita työpaikka merkitsee, ovat hyvin erilaisia. Sieltä nousee myös haasteita. Tietysti on lohdullistakin sanoa, ettei varmaan olekaan sellaista työpaikkaa, jossa ei olisi ongelmia, Tervo sanoo.

"Tekemisen tavasta voi tulla hyvinkin haasteellisia hetkiä"

Konflikteja töissä aiheuttavat kahdenlaiset "polut". Perustyön polulla tärkeintä on, mitä tehdään ja millä tavalla.

– Joku on aivan pilkutarkka: tehdään, kuten on sovittu. Toinen katsoo isommalla pensselillä, että kunhan nyt päästään samaan päämäärään. Tekemisen tavasta voi tulla hyvinkin haasteellisia hetkiä, Tervo kuvaa.

Osa tekee nopeasti, toiset hitaasti ja matkalla makustellen.

– Keskeinen asia on, onko yhteiset pelisäännöt. Tehdäänkö asiaa samaan tavoitteeseen, vai onko se hämärtynyt? Tervo kuvailee.

Toinen reitti konfliktiin on vuorovaikutuksen polku. Tärkeää on, miten ja missä töissä puhutaan. Ketkä keskustelevat ja mistä? Tervehditäänkö kaikkia tullessa, lähtiessä? 

– Kun vuorovaikutuksen polku ja perustyön tekemisen polku yhtyvät, sitten on ongelmaa. Tulee tulkintaa: "Mitä sillä tarkoitat, eikö täällä puhuta"... Tästä se lähtee, Tervo kuvailee. 

Miksi töissä ollaan? "Ei sinne mennä harrastuspiiriin tai ystäväkerhoon..."

Persoonallisuuksien törmäykset ovat myös mahdollisia. Ylimpiä ystäviä ei työpaikalla tarvitse olla, mutta silti kannattaisi yrittää tulla toimeen.

– Olisi hyvä tarkentaa sitä, miksi olemme siellä töissä. Ei sinne mennä harrastuspiiriin tai ystäväkerhoon, vaan tekemään työtä, johon olemme sitoutuneet, kun olemme sinne menneet, Tervo sanoo.

Erilaisuus ei ole uhka, vaan rikkaus. Keskustelemella voi oppia muiden näkökulmasta.

– "Ai, sä ajattelet noin tästä asiasta. En olekaan ikinä ajatellut noin", Tervo kuvailee.

– Olemme ehkä vähän herkkähipiäisiä siinä, että kun toinen on vähän eri mieltä, [syntyy ajatus] että olenko uhka, pitäisikö päästä samaan [ajatukseen]?

Mitä pitäisi tehdä, jos toisen tapa puhua tuntuu suoranaiselta punaiselta vaatteelta? Katso Pihlajalinnan organisaatioiden erikoispsykologi Susanna Paarlahden vinkit sekä koko keskustelu jutun alusta!

Katso myös: Hankala tyyppi vai suunnanmuuttaja? Näin puhut työn ongelmista

Lue myös:

    Uusimmat