Käyttikö Venäjä kemiallisia aseita Mariupolissa? – Tämä tiedetään tässä vaiheessa

7:29imgOnko Mariupolissa käytetty kemiallisia aseita?
Julkaistu 12.04.2022 18:42
Toimittajan kuva
Valtteri Kykkänen

valtteri.kykkanen@mtv.fi

Yhdysvallat ja Iso-Britannia tutkivat väitteitä kemiallisten aseiden käytöstä, mutta toistaiseksi väitteille ei ole löytynyt vahvistusta. 

Mariupol Ukrainan eteläosassa on tähän mennessä pahiten kärsinyt Venäjän hyökkäyksestä kärsinyt kaupunki. Rajusti pommitettu satamakaupunki on venäläisjoukkojen saartama, ja sen puolustuksen on arvioitu kaatuvan ehkä jopa lähipäivien aikana.

Maanantaina julkisuuteen levisi vahvistamattomia väitteitä, että Mariupolissa olisi käytetty kemiallisia aseita. Väitteitä esitti Mariupolissa taisteleva Azov-rykmentti, jonka mukaan sen sotilaat olivat kärsineet hengitysvaikeuksista. Kyseinen rykmentti on yhdistetty äärioikeistoon.

Lue myös: Zelenskyi: Venäjä saattaa suunnitella kemiallisten aseiden käyttämistä

Yhdysvallat ja Iso-Britannia tutkivat väitteitä, mutta toistaiseksi todisteita kemiallisten aseiden käytöstä ei ole. Reutersille puhunut nimetön Yhdysvaltain puolustusministeriön edustaja toisti tämän viimeksi tänään tiistaina. 

Venäjämieliset separatistit Donetskin alueella ovat kiistäneet käyttäneensä kemiallisia aseita Mariupolissa.

MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa vieraillut tutkija Antti Paronen Maanpuolustuskorkeakoulusta ei ottanut suoraan kantaa kemiallisten aseiden käyttöön. Mariupolin tilanne on tosin hänen mukaansa melko samanlainen kuin Syyriassa, missä Venäjä on tukenut kemiallisia aseita käyttänyttä presidentti Bashar al-Assadia.

– Käytännössä he ymmärtävät, missä vaiheessa tuollaista aseistusta voidaan tarvittaessa käyttää ja miten siitä voitaisiin päästä kuin koira veräjästä, sanoi Paronen.

Entinen sotilas ja kemiallisesta sodankäynnistä kirjan kirjoittanut Dan Kaszeta kirjoitti Twitterissä, että todisteita esimerkiksi kaasuiskusta ei ole riittävästi. Hän huomauttaa myös, että Mariupol on suuri teollisuusalue, jossa palaa jatkuvasti ja ilmassa on monia kemikaaleja. Oireet voivat siis johtua myös muusta kuin kemiallisista aseista.

Mariupolin pormestari sanoi tiistaina, että kaupungissa olisi kuollut 21 000 siviiliä sen jälkeen, kun Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksen helmikuun lopussa.

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota