Keski-Aasiassa sijaitseva Kazakstan on ollut viime päivinä kaaoksen vallassa ja tilanne on kärjistynyt entisestään viime yön ja tämän päivän aikana. Suomen Kazakstanin-suurlähettiläs Soili Mäkeläinen-Buhanistin tilanteen nopea kärjistyminen yllätti.
Venäläisuutistoimistojen mukaan maan levottomuuksissa on haavoittunut yli tuhat ihmistä. Paikallismedioiden mukaan useita poliiseja on kuollut väkivaltaisissa yhteenotoissa.
Uutistoimisto AFP puolestaan luonnehtii mielenosoituksia laajimmiksi itsenäisen Kazakstanin historiassa.
Suurlähettilään mukaan Kazakstanin tilanne on melko sekava, koska tietoa on vaikea saada.
– Eilisestä lähtien esimerkiksi internet ei ole toiminut ajoittain lainkaan, joten viranomaisten nettisivut ovat myös alhaalla. Virallista vahvistettua tietoa on vaikea saada.
Nopeasti huonontunut tilanne yllättää
Tilanteen nopea eskaloituminen ja väkivaltaisuudet tulivat Mäkeläinen-Buhanistille yllätyksenä.
– Kyllä tämä hieman yllättää, koska Kazakstanhan on Keski-Aasian valtioista kaikkein vakain ja vaurain valtio, ja siellä ei ole totuttu kyllä näkemään tämän mittakaavan mielenosoituksia ja levottomuuksia juurikaan.
Kazakstanin presidentti Kassym-Jomart Tokayev on pyytänyt kollektiivisen turvallisuusjärjestön apua.
– Hänen (Tokayev) mukaansa terroristihyökkäyksen torjumiseksi. Uutistoimistojen tietojen mukaan ensimmäiset joukot ovat saapuneet Almatyyn. Almatyssa, Kazakstanin suurimassa kaupungissa, tilanne onkin kaikkein vakavin ja siellä on sotilasoperaatiot käynnissä.
Suurlähettilään mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun jäsenmaa on pyytänyt kollektiivisen turvallisuusjärjestön rauhanturvajoukkoja avuksi.
– Tämä on ensimmäinen kerta, kun nähdään tällainen operaatio. Heidän tehtävänään on suojella valtiollista omaisuutta ja sotilasomaisuutta.
Lue lisää: Kazakstanin poliisi kertoo "eliminoineensa" kymmeniä mielenosoittajia – mediat: yli tuhat loukkaantunut
Polttoaineiden hintakaton poisto syöksi maan sekasortoon
Levottomuudet saivat alkunsa sen jälkeen, kun Kazakstanin hallitus päätti poistaa polttoaineiden hintakaton.
Mäkeläinen-Buhanist kertoo, että hallitus päätyi tällaiseen ratkaisuun energiamarkkinoiden uudistamisen vuoksi.
– Kazakstanillahan on tavoitteena myöskin tällainen vihreä siirtymä, ja tämän myötä useat kansainväliset rahoituslaitokset ovat ehdottaneet Kazakstanille asteittaista muutosta kohti markkinahintoja myös energiassa. Mutta tässä tapahtuu nyt ilmeisesti sitten liian suuri askel kerralla.
Suurlähettiläs ei lähtisi spekuloimaan tilanteen eskaloitumisella.
– Tällä hetkellä näyttää, että muualla maassa on rauhallista ja vaikein tilanne on Almatyssa. Toivomme, että tilanne saadaan rauhanomaisesti ratkaistua eikä tule kuolonuhreja tai haavoittuneita enää lisää.
Alla olevalta videolta voit katsoa koko suurlähettilään haastattelun.
1:27