Suomen edustusto: Tilanne Kazakstanin pääkaupungissa on rauhallinen – nettikatkosten takia kokonaiskuvan muodostaminen vaikeaa

OMA Kazakstan
Kazakstanin suurimmat protestit ovat keskittyneet maan suurimpaan kaupunkiin Almatyyn, joka sijaitsee tuhat kilometriä etelään Nur-Sultanista, ja muutamiin muihin kaupunkeihin. 
Julkaistu 07.01.2022 17:22

MTV UUTISET – STT

Tilanne Kazakstanin pääkaupungissa Nur-Sultanissa on edelleen hyvin rauhallinen, kertoo Suomen edustuston päällikön sijainen Kaisa Standish STT:lle. EU, Ranska ja Saksa vetoavat väkivallan lopettamisen puolesta  

Kazakstanin suurimmat protestit ovat keskittyneet maan suurimpaan kaupunkiin Almatyyn, joka sijaitsee tuhat kilometriä etelään Nur-Sultanista, ja muutamiin muihin kaupunkeihin. 

Kaisa Standish kuvailee tunnelmaa paradoksaaliseksi, koska pääkaupungissa elämä näyttää täysin normaalilta, mutta samalla esimerkiksi Almatyssa tilanne on ollut kaoottinen ja sekava. 

– Jos katsoo ikkunasta ulos, kaduilla ei juurikaan näy enempää poliiseja tai mitään muitakaan viranomaisia. Oikeastaan elämä näyttää aika normaalilta, Standish kertoo.

– Jotain pieniä protesteja oli täälläkin, mutta ei mitään laajamittaista.

Lue myös: Kazakstanissa joukot avaavat tarvittaessa tulen varoituksetta. Mielenosoittajien kanssa ei neuvotella, sanoo presidentti.

Tietoliikenneyhteydet ovat jo toimineet

Kazakstanissa tietoliikenneyhteydet toimivat jälleen tänään melko hyvin.

– Aiempina päivinä on ollut isoja ongelmia ja useiden tuntien katkoksia yhteyksissä. Kun internet on ollut poikki, kokonaiskuvan saaminen on ollut aika hankalaa, Standish sanoo.

Median toimintaa rajoitetaan Kazakstanissa voimakkaasti, mutta maahan on viime vuosina tullut enemmän riippumattomia verkkomedioita. Tietoliikenneyhteyksien katkokset ovat vaikeuttaneet niiden toimintaa.Nettikatkokset ovat vaikuttaneet Standishin mukaan myös siihen, että monista pankkiautomaateista on loppunut käteinen, kun maksupäätteet ovat olleet poissa pelistä.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Ei herkimmille: Ajoneuvo ajaa viranomaisten päälle Kazakstanissa

Odottavalla kannalla

Suomen suurlähetystö seuraa tilannetta tarkasti ja koordinoi myös muiden maiden edustustojen kanssa. Myös Nur-Sultanissa on voimassa öinen ulkonaliikkumiskielto, koska hätätila on laajennettu koskemaan koko maata.

Toistaiseksi näyttää siltä, että viranomaisten operaatio protestien tukahduttamiseksi on vielä kesken, koska virallista vahvistusta tilanteen rauhoittumisesta Almatyssa ei ole saatu.

– Tällä hetkellä ollaan vähän odottavalla kannalla. Mutta toivotaan, että vältyttäisiin suuremmilta väkivaltaisuuksilta ja kuolonuhreilta. Haavoittuneiden ja kuolleiden määristä on aika vaikea saada täsmällistä tietoa vielä tässä vaiheessa, Standish sanoo.

Hän kertoo itse yllättyneensä hieman siitä, miten mielenosoitukset levisivät ja kiihtyivät maan länsiosista myös Almatyyn.

– Kyllä Kazakstanissa on ollut (aiemminkin) pienimuotoisia protesteja, joissa on vaadittu esimerkiksi elinolojen parantamista. Mutta tämä laajuus on ollut yllättävää.

Vaikka Kazakstanilla on öljyvaurautta, ei se ole jakautunut maassa kovin tasaisesti, ja elintasoerot suurten kaupunkien sekä maaseudun ja pikkupaikkakuntien välillä ovat mittavat.

Kazakstan näkee Standishin mukaan itsenä mielellään alueellisena johtajavaltiona Keski-Aasiassa, joten sen sisäisillä tapahtumilla on merkitystä laajemminkin.

EU vetosi väkivallan lopettamisen puolesta 

Ranska, Saksa ja EU vetoavat väkivallan lopettamisen puolesta Kazakstanissa. Euroopan komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin mukaan kansalaisten oikeudet ja turvallisuus on taattava ja EU:n tässä valmis auttamaan parhaansa mukaan.

Von der Leyenin kanssa keskustellut Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi olevansa täysin samaa mieltä.

Saksa puolestaan muistutti, ettei väkivalta ole koskaan sopiva vastaus. Saksan hallituksen edustaja Christane Hoffmann sanoi maansa kehottavan kaikkia osapuolia liennyttämään tilannetta ja löytämään rauhanomaisen ratkaisun.

Kiinan presidentti Xi Jinping oli täysin toisilla linjoilla ja ylisti mielenosoitusten väkivaltaista tukahduttamista "erittäin vastuulliseksi toimeksi".

– Ryhdyitte päättäväisiin toimiin kriittisellä hetkellä ja nopeasti rauhoititte tilanteen, millä osoititte vastuullisuutenne ja velvollisuudentuntonne poliitikkona. Samalla osoititte vastuuta maatanne ja kansaanne kohtaan, Xi sanoi Kazakstanin presidentille Kassym-Jomart Tokajeville osoittamassaan viestissä uutistoimisto Xinhuan mukaan.

Kazakstanin väkivaltaisuuksissa on kuollut kymmeniä ihmisiä ja toista tuhatta on haavoittunut. 

2:33img

Ulkoministeri Pekka Haavisto, mihin Kazakstanin tilanne voi vielä kehittyä?

Tuoreimmat aiheesta

Kazakstan