Kehitysvammaliitto on huolissaan kaavailluista alkoholilain höllennyksistä ja vastustaa esimerkiksi viinin myynnin sallimista ruokakaupoissa.
Sen mukaan tehokkaimmat keinot vähentää alkoholin aiheuttamia sikiövaurioita ovat saatavuuden rajoitus ja hintojen pitäminen riittävällä tasolla.
Tämän lisäksi Kehitysvammaliitto muistuttaa valistuksen tarpeesta. Se vaatiikin alkoholijuomapulloihin lisättäväksi varoitusmerkinnät, jotka muistuttavat alkoholin vaarallisuudesta raskausaikana. Tällaisia merkintöjä käytetään esimerkiksi Ranskassa.
Liiton mukaan vuosittain syntyy 600–3000 äidin alkoholin käytön vaurioittamaa vauvaa. Tarkkaa määrää ei tiedetä, sillä alkoholin aiheuttamat sikiövaurioita diagnosoidaan heikosti. Erityisen haastavaa on tunnistaa lievemmät alkoholivauriot.
Raskaudenaikainen alkoholinkäyttö on liiton tiedotteen mukaan merkittävin kehitysvammaisuuden aiheuttaja länsimaissa ja täysin estettävissä.
Aiheuttaa elinikäisiä haittoja
Alkoholin vaikutus riippuu ratkaisevasti siitä, missä vaiheessa raskautta sikiö altistuu alkoholille ja kuinka paljon odottava äiti juo.
Vaikeimmat vauriot syntyvät, jos äiti juo läpi raskauden. Tällöin syntyvä vauva on usein pienikokoinen, hänellä on pieni pää, kasvonpiirteet ovat poikkeavat ja hänellä on kehitysvamma. Lisäksi vauvalla voi olla jonkin elimen vaikea epämuodostuma.
Osa alkoholivaurioista saattaa käydä ilmi vasta kouluiässä. Alkoholin aiheuttamat vauriot voivat näkyä monenlaisina vaikeuksina oppimisessa, sosiaalisessa vuorovaikutuksessa ja oman käyttäytymisen tai toiminnan säätelyssä. Sikiöaikaisen alkoholialtistuksen aiheuttamat vauriot ovat elinikäisiä.
Liitto painottaa, että alkoholi voi aiheuttaa sikiövaurioita koko raskausajan. Vaurioita saattaa syntyä jo silloin, kun odottava äiti ei vielä tiedä raskaudestaan.
Liiton mukaan turvarajaa alkoholinkäytölle raskausaikana ei ole, vaan vaurioita voi syntyä pienistäkin alkoholimääristä. Turvallisinta olisikin lopettaa alkoholinkäyttö jo raskautta suunniteltaessa.