Kehonkielen asiantuntija Sami Sallinen arvioi MTV Uutiset Liven haastattelussa kuningas Charlesin kruunajaisissa näkyneitä kehon huomaamattomia viestejä.
Sallinen kertoo, että kuningas Charlesin kruunajaisten puitteet olivat kokonaisuutena hulppeat.
– Totta kai haluttiin viestiä tilaisuuden arvokkuutta ja historiallisuutta. Sanattoman viestinnän näkökulmasta kyseessä oli hyvin kuninkaallisen hillitty tilaisuus. Hyvin vähän tunteenpaloa siellä näkyi. Mutta täytyy sanoa, että ihailtavan hienosti tämä koreografia oli suunniteltu. Siellä on hyvin tarkkaa liikkumista koko seremoniaosiossa. Niin sotilailla kuin pappispuolellakin.
Arvokkuus näkyi Sallisen mukaan myös tilaisuuden kuvaamisessa.
– Hyvin vähän näytettiin esimerkiksi perhettä ja sukulaisia siinä. Kuvauksessa keskityttiin paljon seremoniaan itseensä.
"Hienosti pakka pysyi kasassa"
Sallisen mukaan tunnelma oli vakava seremonian alkupuolella, kun Charles ja tämän puoliso Camilla olivat tulossa hevosvaunuilla kohti kruunajaispaikkaa.
– Camillan eleistä huomasi, että siinä oli pientä jännittyneisyyttä koko seremonian ajan aina kruunaamiseen asti. Hänen katseensa pälyili aika paljon, vaikka päällisin puolin hän oli hyvin hillitty.
Charles puolestaan pystyi ottamaan hienosti katsekontaktia yleisöön ja osallisti läsnäolijat mukaan omalla isällisellä hahmollaan. Sallinen toteaa, että kuningasperheessä on totuttu esiintymään ja tilaisuus pystyttiin hoitamaan hyvin luontevalla tavalla.
2:45
– Hienosti pakka pysyi kasassa, siellä ei ollut minkäänlaisia hermostumisen merkkejä. Hyvin vähän tuli myöskään tunnetta sanattoman viestinnän signaaleista.
Sallisen mukaan tilanne, jossa kruunu painettiin Charlesin päähän, toi tilaisuudessa oikeastaan ensimmäistä kertaa tunteita näkyviin kehon kautta.
– Kuninkaalla oli paljon vaatetusta päällä, mutta hengitys syveni siinä. Meidän autonominen hermostomme reagoi meidän syviin tunteisiimme. Joko hän jännitti sitä, että kahden kilon painoinen kruunu tipahtaa tai sitten tunteet tulivat ulos raskaamman hengityksen muodossa.
Camillan kruunaushetki oli Sallisen mielestä taas erilainen.
– Kruunaukseen saakka hän oli hieman hermostuneen oloinen, minkä huomasi levottomasta katsekontaksista. Kruunauksen jälkeen hänen olemuksensa muuttui.
Camillan kruunaushetkessä Sallinen kiinnitti huomiota kahteen asiaan.
– Hymy tuli ensimmäistä kertaa sieltä ulos ja hänellä oli pari hyvin rauhallista, hidasta silmien sulkemista. Se on huokauksen omainen ele. Me käännymme sisään päin omaan tunnetilaan. Tämän jälkeen hän alkoi hymyillä.
Sallinen pohtii, mitä Camillan aavistuksen vino hymy merkitsee.
– Joko henkilö kokee ylimielisyyttä tai positiivista ylpeyden tunnetta. Sanoisin, koska se välähti useamman kerran seremonian aikana, niin väittäisin kyseessä olevan positiivisen ylpeyden tunteen.
Herkkä hetki
Kun Camilla oli kruunattu ja hän tuli omalta penkiltään kohti kuningasta, Charles antoi hyvin hitaan, hyväksyvän silmien sulkemisen, joka vastaa Sallisen mukaan nyökkäystä
– Siinä oli sellainen puolen sekunnin herkkä hetki, että tässä me nyt olemme.
Sallinen kertoo havainneensa liikutusta Charlesin kasvoilla, kun seremoniassa prinssi William polvistui Charlesin eteen ja vannoi uskollisuuttaan.
17:23
– Siinä oli sellainen hetki. Isän ja pojan katseet kohtasivat. Kyllä siinä herkkä hetki oli, vaikka päällisin puolin ei suurta tunnetta näkynyt.
Sallisen mukaan prinssi Williamin ja prinssi Harryn välillä odotettiin ennakkoon jonkinlaista dramatiikkaa, mutta tämä ei tullut ilmi seremoniassa.