Keir Starmer aloitti hallituksensa kokoamisen Britanniassa – uudeksi ulkoministeriksi David Lammy

Tyly arvio: Britannian vaalitulos oli kansan rangaistus konservatiiveille 4:06
Tyly arvio: Vaalitulos oli kansan rangaistus konservatiiveille.

"Hallitukseni palvelee teitä, riippumatta siitä, äänestittekö työväenpuoluetta tai ette."

Britanniassa työväenpuolueen murskavoitto parlamenttivaaleissa merkitsi 61-vuotiaan Keir Starmerin nousua maan uudeksi pääministeriksi.

Uuden virka-asuntonsa edustalla perjantaina pitämässään puheessa Starmer kiitti ensin edeltäjäänsä Rishi Sunakia tämän työstä pääministerinä.

Starmer kuvaili työväenpuolueen voiton parlamenttivaaleissa merkitsevän uutta aikakautta Britanniassa.

– Hallitukseni palvelee teitä, riippumatta siitä, äänestittekö työväenpuoluetta tai ette, Starmer vakuutti BBC:n mukaan.

Starmerin mukaan muutostyö alkaa välittömästi ja Britannia rakennetaan uudelleen.

Työhön uusi pääministeri tarttui heti ja nimitti perjantaina uudeksi ulkoministeriksi 51-vuotiaan David Lammyn. Tämä korvaa tehtävässä konservatiivien David Cameronin.

Lammy on ollut työväenpuolueen kansainvälisten asioiden edustaja yli kaksi vuotta ja tehnyt tuona aikana omien laskujensa mukaan yli 40 ulkomaanvierailua.

Uudeksi sisäministeriksi Starmer nimitti puolestaan 55-vuotiaan Yvette Cooperin.

Sunak sanoi ottavansa vastuun

Perjantaina työväenpuolueelle oli kertynyt alahuoneeseen 412 paikkaa, mikä antaa sille yli 170 paikan enemmistön. Edellisistä vuoden 2019 vaaleista puolueen paikkaluku kasvoi 211:llä. Britannian vaalitavasta johtuen työväenpuolueen osuus äänistä oli runsaat 30 prosenttia, mutta alahuoneen 650 paikasta se sai yli 60 prosenttia, kertoi BBC.

Perjantaina kaksi paikkaa oli vielä jakamatta.

Konservatiivien paikkaluku oli perjantaina 121, missä oli pudotusta 250 edellisiin vaaleihin verrattuna.

Väistynyt pääministeri Rishi Sunak kertoi eroavansa myös konservatiivien puheenjohtajan paikalta, kunhan järjestelyt hänen seuraajansa nimeämiseksi on tehty.

– Olen pahoillani. Olen kuullut teidän vihanne ja pettymyksenne ja otan vastuun, hän sanoi.

Sunak tunnusti jo varhain perjantaina työväenpuolueen voittaneen. Sunak kommentoi asiaa sen jälkeen, kun hän varmisti oman paikkansa parlamentin alahuoneessa.

– Työväenpuolue on voittanut nämä parlamenttivaalit, ja olen soittanut Sir Keir Starmerille onnitellakseni häntä voitosta, Sunak sanoi käyttäen Starmerin aateloimisen takia annettua etuliitettä.

Sunakin mukaan valta tulee vaihtumaan rauhanomaisesti ja hyvässä hengessä. Sunak sanoi myös ottavansa henkilökohtaisesti vastuun konservatiivien vaalitappiosta.

Onnitteluja sateli Starmerille

Starmer sai perjantaina onnitteluja ympäri maailmaa. Muun muassa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi onnitteli häntä ja vakuutti Ukrainan ja Britannian pysyvän liittolaisina.

– Puolustamme ja edistämme edelleen yhteisiä arvojamme eli elämää, vapautta ja sääntöihin perustuvaa kansainvälistä järjestystä, Zelenskyi kertoi viestipalvelu X:ssä.

Myös Suomen pääministeri Petteri Orpo (kok.) osoitti Starmerille sydämelliset onnittelut.

– Britannia kuuluu Suomen tärkeimpiin turvallisuus- ja talouskumppaneihin. Odotan innolla tiiviin yhteistyön jatkumista ja maidemme välisten erinomaisten suhteiden syventämistä, Orpo viestitti X:ssä.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron onnitteli Starmeria ja sanoi Ranskan ja Britannian jatkavan yhteistyötään rauhan ja turvallisuuden, ilmaston sekä tekoälyn saralla.

Sen sijaan Venäjä sanoi, "ettei ole optimistinen" muutoksesta Britannian ja Venäjän vaikeissa suhteissa työväenpuolueen voiton jälkeen.

Lue myös:

    Uusimmat