Britannian pääministeri Rishi Sunak on tunnustanut työväenpuolueen voittaneen maan parlamenttivaaleissa. Asiasta kertoo muun muassa maan yleisradioyhtiö BBC. Sunak kommentoi asiaa sen jälkeen, kun hän varmisti oman paikkansa parlamentin alahuoneessa.
– Työväenpuolue on voittanut nämä parlamenttivaalit, ja olen soittanut (työväenpuolueen puheenjohtajalle) Sir Keir Starmerille onnitellakseni häntä voitosta, Sunak sanoi käyttäen Starmerin aateloimisen takia annettua etuliitettä.
Sunakin mukaan valta tulee vaihtumaan rauhanomaisesti ja hyvässä tahdossa. Sunak sanoi myös ottavansa henkilökohtaisesti vastuun konservatiivien vaalitappiosta.
Britannian työväenpuolue on ottamassa odotetun murskavoiton maan parlamenttivaaleissa. Puolue on varmistanut parlamenttivaaleissa ehdottomaan enemmistöön vaadittavat 326 paikkaa.
– Tällainen mandaatti tuo mukanaan suuren vastuun, Starmer sanoi kannattajilleen aamun koittaessa Lontoossa.
Parlamenttiin valitaan yhteensä 650 edustajaa, joista enää viitisentoista on BBC:n seurannan mukaan vielä valitsematta.
Britanniassa on useita puolueita, mutta poliittista kenttää dominoivat konservatiivipuolue ja työväenpuolue.
Farage parlamenttiin, puolustusministeri ulos
Paikkansa myös varhain perjantaiaamuna varmistanut Starmer sanoi muutosten tuulten puhaltavan.
– Tänään aloitamme seuraavan luvun. Aloitamme muutoksen työn, kansallisen uudistumisen tehtävän ja alamme rakentaa maatamme uudelleen, Starmer sanoi.
Liberaalidemokraattien puheenjohtaja Ed Davey säilytti paikkansa. Kahdeksannella yrityksellään parlamentin alahuoneesta paikan varmisti myös brexitin keulakuvana tunnettu oikeistopopulisti Nigel Farage, joka kampanjoi Reform UK -puolueensa riveistä.
Merkittävistä konservatiiviehdokkaista muun muassa Britannian entinen pääministeri Liz Truss on menettänyt parlamenttipaikkansa työväenpuolueelle. Samoin on käynyt Britannian puolustusministeri Grant Shappsille.
Ensimmäinen varmistunut paikka meni työväenpuolueen parlamenttiin palaavalle Bridget Phillipsonille.
– 14 vuoden jälkeen britit ovat äänestäneet muutosta. Työväenpuolue kunnioittaa luottamusta, jonka olette meille antaneet, hän sanoi kannattajilleen.
Voittajapuolueen puheenjohtajan odotetaan tapaavan perjantaiaamuna Britannian kuningas Charlesin, joka pyytää puheenjohtajaa muodostamaan hallituksen.
Lue myös: Britannian pääministeri Sunak: Hävisimme vaalit
Konservatiivit menettämässä paikkoja
BBC:n mukaan konservatiivit ovat menettäneet jo runsaat 200 paikkaa vuoden 2019 vaaleihin verrattuna.
Kun jaossa oli perjantaiaamuna enää joitakin paikkoja, oli selvää, että kyse tulee olemaan konservatiivien historian huonoimmasta vaalituloksesta parlamenttivaaleissa niin paikkamäärässä kuin ääniosuudessa mitattuna.
Konservatiivien historian tähän asti huonoin vaalitulos parlamenttivaaleissa paikkamäärissä mitattuna oli vuonna 1906, kun puolue sai 156 edustajaa.
Työväenpuolue keräsi tähän asti suurimman paikkamääränsä vuoden 1997 vaaleissa, kun puolue sai 418 edustajaa.
Britanniassa työväenpuolue oli edellisen kerran vallassa vuosina 1997–2010. Vuosina 2007–2010 pääministerinä toimi Gordon Brown.
Pääministeriksi nousemassa Starmer
Uudeksi pääministeriksi on nousemassa työväenpuolueen puheenjohtaja Keir Starmer, joka on entinen ihmisoikeusasianajaja ja syyttäjä.
Parlamenttiin Starmer nousi vuonna 2015 ja työväenpuolueen johtoon hänet valittiin vuonna 2020.
Starmer kiitti äänestäjiä ja kampanjaan osallistuneita viestipalvelu X:ssä pian äänestyspaikkojen sulkeutumisen jälkeen.
Työväenpuolueen perustajiin kuuluneen Keir Hardien mukaan nimetty Starmer on puolueen työväenluokkaisin puheenjohtaja vuosikymmeniin. Hän tapaa myös muistuttaa äänestäjiä työväenluokkaisesta taustastaan.
– Isäni oli työkaluseppä ja äitini oli sairaanhoitaja, Starmer kertoo usein.
Starmer aateloitiin vuonna 2014, mutta hän käyttää nimessään vain harvoin etuliitettä "sir".
Mielipidemittauksissa työväenpuolue on johtanut konservatiiveja jo lähes kahden vuoden ajan noin 20 prosenttiyksiköllä.
Parlamenttiin valitaan 650 edustajaa. Ehdottoman enemmistön saavuttaakseen puolueen pitää saada vähintään 326 paikkaa.
Kärjessä sisäiset kysymykset
Vaaleissa ovat korostuneet maan sisäiset kysymykset: talous, terveydenhuolto, asuminen ja maahanmuutto.
Monien muiden maiden tapaan Britanniassa sosiaalietuudet eivät ole nousseet samaa tahtia elinkustannusten kanssa, ja maassa on puhuttu elinkustannuskriisistä.
Äänestäjien tyytymättömyys korkeisiin elinkustannuksiin on satanut työväenpuolueen laariin. Puolue onkin kampanjoinut ennen kaikkea sisäpoliittisilla teemoilla.
Oikeistolaidan pakkaa sekoitti myös Farage, joka ilmoitti asettuvansa ehdolle vaaleissa Reform UK -puolueen riveistä, vaikka oli aiemmin sanonut jättävänsä parlamenttivaalit väliin. Farage johti aiemmin Britannian EU-eroa ajanutta itsenäisyyspuolue Ukipia.