Keitoilla on suomalaisessa ruokakulttuurissa pitkät perinteet. Vanhinta perua lienee lihakeitto, sillä jo muinainen teurastusperinne takasi runsaasti aineksia keittopataan laitettavaksi. Toiminnanjohtaja Eeva Hannukainen Liha-alan tiedotuksesta arvelee, että lihakeiton varhaisimmissa muodoissa käytettiin luultavasti erityisesti sisäelimiä. Aikojen kuluessa lihakeitto on saanut kullekin aikakaudelle tyypillisiä piirteitä ja jalostunut vähitellen nykyiseen muotoonsa.
1800-luvulla keitot kuuluivat selkeästi läntisen Suomen ruokakulttuurin piiriin. Keitot olivat arkiruokaa, ja ne oli useimmiten valmistettu lihasta tai kalasta. Viime vuosisadalle tultaessa syntyivät ensimmäiset työmaaruokalat työväestön kaupungistumisen myötä. Keitot muodostivat ruokaloiden peruslistan kahvin ja leivän ohella. - Keittojen kulta-aika ajoittui 1920-30 -luvuille, kertoo Eeva Hannukainen. - Silloin erilaisia keittoja syötiin paljon, jokaisella aterialla ja kaikissa kansanryhmissä. 1920-luku toi suomalaiseen ruokapöytään myös lihakeiton variaation, siskonmakkarasopan.
Nykyiseen kiireiseen, mukavuutta ja helppoutta arvostavaan suomalaiseen ruokavalioon keitot soveltuvat mainiosti. Keittoa voi valmistaa kerralla reilummankin annoksen, sillä useimpia keittoja voi huoletta pakastaa, ja niiden maku vain paranee lämmitettäessä.- Nykyisten suosikkiruokien listalla hernekeitto ja makkarasoppa päihittävät jo perinteisen lihakeiton. Lihakeitto on etenkin vanhempien ihmisten suosiossa, mutta makkarasoppa maistuu kaikenikäisille, Hannukainen toteaa.
Uusia keittoelämyksiä muilta mailta
Eeva Hannukainen rohkaisee kokeilemaan myös muille eurooppalaisille maille tyypillisiä keittoja. - Britit imivät itseensä uusia ruokalajeja ja -tottumuksia erityisesti siirtomaavallan aikana. Yksi muunnos niistä on kermaisen pehmeä currylla maustettu kanakeitto Intiasta, kertoo Hannukainen. Kokeile:Engelsmannin curryinen kanakeittoTyypillistä saksalaista keittiötä puolestaan edustavat leipä, makkarat, hapanimelät ruuat sekä kasviksista erityisesti kaali. - Hapankalia tarjotaan erityisesti erilaisten makkaroiden, siansorkkien ja oluen kanssa, mutta keitoksi valmistettuna hapankaalista ja bratwurst-makkaroista saa hieman kevyempääkin tarjottavaa, Hannukainen huomauttaa. Kokeile: HapankaalikeittoUnkarilaisen keittiön perustana ovat erilaiset pataruuat ja keitot, jotka valmistetaan yleensä naudanlihasta. Gulassi on yksi vanhimmista tunnetuista unkarilaisruuista. Gulassin valmistuksessa ei käytetä jauhoja suurustamiseen, mutta keiton joukossa voi olla perunoiden lisänä pieniä taikinapaloja eli unkarilaisittain Csipetke. - Paprika on olennainen osa keittoa. Sen sijaan keiton kanssa tarjottava hapankerma ei kuulu alkuperäiseen unkarilaiseen ohjeeseen, vaikka sitä usein näkeekin keiton kanssa tarjottavan, Hannukainen kertoo. Kokeile: Gulassia perinteiseen tapaan
(Lähde: Finfood / MTV3 Internet)