Kela pyysi Tuomas Murajaa kirjoittamaan kolumnin työttömyydestä, ja meinaa nyt sen takia perua työttömyystuen – "Tämä on sietämätöntä"

11:28imgKatso video: Tuomas Muraja kertasi perustulokokeilun kokemuksiaan viime vuoden lopussa.
Julkaistu 29.04.2019 05:56
Toimittajan kuva

Tommi Kolehmainen

tommi.kolehmainen@mtv.fi

Perustulokokeiluun osallistunut ja siitä kirjan tehnyt toimittaja kritisoi tukiviidakkoa, jossa freelancetyöläinen joutuu rämpimään.

Kela tilasi helsinkiläiseltä Tuomas Murajalta tekstin pätkätyöläisen ja työttömän arjesta Sosiaalivakuutus-lehteensä. Kela pohtii nyt, onko toimittaja oikeutettu työttömyystukeen tekstistä maksetun palkkion takia. Hän on hakenut tukea ennen palkkion maksamista vailla työtä ollessaan.

Työttömän saadessa tuloja Kelalta menee automaattisesti pyyntö TE-palveluille tehdä uudelleen työvoimapoliittinen lausunto henkilön tilanteesta. Muraja katsotaan nyt yrittäjäksi, ennen kuin uusi lausunto tulee.

– Sinänsä siinä ei ole mitään outoa, mutta tilanne kuulostaa vain hassulta. Kela on pyytänyt minulta lehteensä juttuja, joista kaksi on julkaistu, ja olen saanut niistä palkkiot, sekä olen ilmoittanut, kun ne ovat tililleni tulleet. Niinä väliaikoina, kun en saa palkkioita, tai ne maksetaan myöhässä, haen tietekin työttömyysetuutta. Niiden etujen saaminen nyt venyy sen takia, että odotan taas uutta työvoimapoliittista lausuntoa, joka katsoisi, että en ole yrittäjä, Muraja kertoo MTV Uutisille.

Perustulokokeilun loppu iski arkeen

Muraja oli mukana 2 000 satunnaisesti perustulokokeiluun valitun henkilön joukossa. Kahden vuoden mittaisen kokeilun loputtua viime vuoden lopussa Muraja kuvailee tukiasioidensa muuttuneen entistä sekavammiksi, kun esimerkiksi freelance-verokorttia ei enää ole.

– Nyt tuntuu siltä, että olen palannut byrokratiaan, ja tämä on ihan sietämätöntä. Statukseni vaihtuu joka kuukausi, hän huokaa.

Toimittaja kritisoi sitä, että itsensä työllistäjä joutuu Suomessa joka kuukausi selittämään Kelalle, mitä se tarkoittaa. Perustulokokeilun aikana työkeikkoja pystyi ottamaan vastaan joustavammin.

– Nyt siihen ei pysty, koska joka kerta se sitten pidentää tukiasioiden analyysiaikaa. Vuokra pitää maksaa joka ikinen kuukausi, vaikka palkkioita ei ole heti tulossa. Silloin haen työttömyysrahaa, mutta sitä ei makseta ennen kuin työvoimapoliittinen lausunto on tullut.

Lue lisää: Liioitteliko kysely perustulon hyvinvointivaikutuksia? Asiantuntijat nostavat esiin pohdinnan arvoisen seikan: "Valikoitunut ensisijaisesti henkilöitä, jotka kokevat hyötyneensä"

"Mikä on työtä ja mikä ei"

  • Työttömyysetuutta voi saada 17–64-vuotias Suomessa asuva työtön työnhakija, joka on työkykyinen, työmarkkinoiden käytettävissä, hakee kokoaikatyötä ja on taloudellisen tuen tarpeessa.
  • Henkilöllä on velvollisuus hakea aktiivisesti työtä ja ottaa vastaan tarjottua työtä tai koulutusta. Työnhaku on pidettävä voimassa TE-palvelujen ohjaamalla tavalla, muuten työttömyysetuutta ei voi saada.
  • TE-palvelut antaa Kelalle työvoimapoliittisen lausunnon, jossa määritellään, onko henkilö työtön työnhakija, jolle voidaan maksaa työttömyysetuutta. Päätoiminen opiskelija tai yrittäjä ei voi saada työttömyysetuutta.
  • Sivutoiminen yrittäjä voi saada työttömyysetuutta, jos on valmis vastaanottamaan kokoaikaisen työn TE-palvelujen edellytysten mukaisesti.

Lähde: Kela

Murajan mielestä uuteen hallitusohjelmaan pitäisi kirjata perustulokokeilun jatkaminen, sillä mallia on seurattu mielenkiinnolla ympäri maailmaa. Kokeiluun voisi hänen mielestään ottaa esimerkiksi viisinkertaisen määrän ihmisiä, eikä pelkästään työttömiä, vaan kaikkia työikäisiä ihmisiä ja opiskelijoita.

Alustavat tulokset kokeilusta kertoivat, että se paransi työttömien hyvinvointia, muttei lisännyt työllisyyttä. 

– Siitä tehdään johtopäätöksiä, että se ei toimi. Se oli epäreilu työllisyyskokeilu, mutta ei se ollut perustulokokeilun tarkoitus. En minäkään ole työtön, mutta jos minulle ei makseta palkkiota ajoissa, niin niinä kuukausina on pakko turvautua työttömyysturvaan.

Tärkein pointti Murajan mukaan koko asiassa on se, mikä katsotaan työksi ja mikä ei. Hänenkään kirjoitustyönsä eivät aina täytä aktiivimallin kriteerejä, sillä tuntimäärässä mitattuna niihin kuluu liian vähän aikaa.

– Kirjailijan työtä arvostetaan juhlapuheissa, mutta vaikka julkaisin juuri kirjan, en täytä aktiivimallin kriteereitä, sillä sitä ei katsota työksi. Palkkion siitä saan kuitenkin vasta ensi vuonna, kirjoittaja sanoo.

Lue myös: Puku päällä, tilit tyhjät: Työnsä ja asuntonsa menettänyt Tuomas Muraja kuvailee häpeäänsä sossussa – "Korkealta putoaminen satuttaa enemmän kuin matalalta horjahtaminen"

Tuoreimmat aiheesta

Työllisyys