Kemiallisten aseiden asiantuntija MTV:lle: Novitshokin täytyy olla peräisin joko valtiolta tai ainetta varastaneelta rikollis- tai terroristiorganisaatiolta

Venäläisen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin sairastuttaneen myrkyn alkuperän selvittäminen on periaatteessa mahdollista, mutta hyvin epätodennäköistä, totesi johtaja Paula Vanninen Verifinistä Kymmenen Uutisissa.

Verifin on kemiallisen aseen kieltosopimuksen määrittelemä kansallinen viranomainen Suomessa.

Saksan hallitus kertoi tänään, että Navalnyi myrkytettiin novitshok-myrkkyihin kuuluvalla aineella.

Paula Vannisen mukaan novitsok-myrkkyjä voidaan valmistaa vain erittäin korkealla asiantuntijuudella ja korkeatasoisissa laboratorioissa.

– Näitä aineita ei voi tehdä jossain yksityisessä pienessä laboratoriossa pihan perällä.

Paula Vannisen mukaan aineen täytyy käytännössä olla peräisin joko valtiolliselta toimijalta tai ainetta valtiolta varastaneelta rikollis- tai terroristiorganisaatiolta.

– Venäjällä on ollut iso aseohjelma, mutta he eivät ole ilmoittaneet sitä kieltosopimusjärjestölle.

– Salisburyn (vuonna 2018) myrkytyksen jälkeen näistä (novitsok ) yhdisteistä tuli kiellettyjä, jolloin Venäjän tulisi ilmoittaa varastonsa.

Vanninen kertoo, että kyseisiä aineita kutsutaan 4. luokan joukkotuhoaseiksi. Verifinin johtaja arvioi, että Navalnyi voi saada myrkystä pitkäaikaisia hermostollisia vaurioita, mikäli hän selviää lopulta hengissä.

– Ne aiheuttavat hermoimpulssien liiallisen tuotannon ja kouristuksia. Ensimmäisenä oireena pupillit menevät nuppineulan kokoisiksi, jota seuraa mahdollisesti tajuttomuus ja kuolema.

Vannisen mukaan joidenkin kemikaalien osalta alkuperän jäljittäminen voi olla mahdollista, jos ainetta saadaan talteen esimerkiksi joltain pinnalta.

Tällöin aineesta voidaan yrittää löytää epäpuhtauksina mukaan jääneitä merkkejä, joita voi syntyä valmistusprosessin aikana. Sekaan kuulumattomista aineista puolestaan voidaan päätellä aineisosien alkuperiä.

– Esimerkiksi Tokiossa (Tokion metron sariini-isku vuonna 1995) saatiin selvitettyä, mistä sariinin raaka-aineet oli saatu.

Lue myös:

    Uusimmat