Myrkytetyn asetehtailijan verta tuotiin Suomeen tutkittavaksi, ja nyt laboratorion väitetään hukanneen näytteet – Verifin kiistää: "Ei meidän näytteitä katoa noin vain"

3:15imgAleksei Navalnyin sairastuttaneen myrkyn alkuperän selvittäminen on periaatteessa mahdollista, mutta hyvin epätodennäköistä, totesi johtaja Paula Vanninen.
Julkaistu 07.09.2020 16:38
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Suomalaisen huippulaboratorion väitetään hukanneen bulgarialaisvaikuttajan myrkytyksen tutkimiseksi otetut näytteet.

Venäläinen Insider-sivusto kertoi yhdessä kansainvälisen tutkivien kansalaisjournalistien Bellingcat-ryhmän kanssa, että Verifin-laboratorio olisi kadottanut bulgarialaisen asetehtailija Emilian Gebrevin verinäytteet. Gebrev joutui myrkytyksen uhriksi vuonna 2015.

Verifin on kemiallisten aseiden kieltosopimuksen määrittelemä kansallinen viranomainen Suomessa.

Väitteiden mukaan Verifin ei ollut säilyttänyt näytteitä sovittuja viittä vuotta eikä vastannut asianosaisten yhteydenottoihin.

Lue myös: Bellingcat: Skripalien myrkytykseen liitetty Venäjän sotilastiedustelun virkamies oli Bulgariassa, kun paikallinen liikemies myrkytettiin – myös Helsingin yliopisto tutki tuntematonta ainetta

"Näytteet kuluvat loppuun tutkimuksessa"

Verifinin johtaja Paula Vanninen kertoo, että Verifin on akkreditoitu laboratorio, jonka toimintamenettelyt tarkistetaan vuosittain. Mitään näytteitä ei hänen mukaansa ole kateissa.

– Ei meidän näytteitä katoa noin vain, hän toteaa.

Hän korostaa toiminnan luottamuksellisuutta, minkä takia Verifin ei anna tietoja analysoimistaan näytteistä, niiden alkuperästä tai tuloksista muille kuin asiakkailleen. Hän myös korostaa tietoja ja raportteja säilytettävän tapauskohtaisesti asiakkaan kanssa tehdyn sopimuksen mukaisesti.

– Usein näytteet kuluvat loppuun tutkimuksessa, jolloin näytteitä ei tarvitse tuhota. Vain käytetyt astiat käsitellään dekontaminaatioliuoksella. Emme voi kommentoida yhdenkään asiakkaan kanssa tehtyjä sopimuksia, ne ovat luottamuksellisia, Vanninen kertoo sähköpostilla.

Lue myös: Navalnyi saatettiin myrkyttää kemialliseksi aseeksi kehitetyllä hermomyrkyllä – "Jos myrkky oli teessä, niin ei se sieltä mihinkään pois hyppää"

Vanninen: Novitshokin käytöstä Navalnyiin ei epäselvyyttä

Gebrevin tapaus nousi esille venäläisen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin jouduttua myrkytetyksi. Myrkytyksen syyksi todettiin pahamaisiin novitshok-myrkkyihin kuuluva aine. Vannisen mukaan novitshokin liittymisestä Navalnyin myrkytykseen ei ole epäselvyyttä.

– Ilman muuta [novitshok-aineet] liittyvät myrkytykseen, jos saksalainen laboratorio on niin todennut. Ei ole mitään syytä epäillä, ettei heidän asiantuntemuksensa riittäisi sen tunnistamiseen, hän sanoo.

Vanninen kuvailee novitshok-aineita hyvin myrkyllisiksi yhdisteiksi, joista osa voi olla jopa myrkyllisempiä kuin VX-hermomyrkky, joka on yksi maailman tappavimmista kemiallisista aseista.

Kansainväliset järjestöt ovat laittaneet novitshok-yhdisteet kiellettyjen kemikaalien listoille. Siksi niiden käyttö on rikkomus kemiallisia aseita koskevaa sopimusta vastaan. Siirto kieltolistalle tehtiin sen jälkeen, kun Britannian Salisburyssa entinen venäläisagentti myrkytettiin ainetta käyttäen vuonna 2018.

Lue myös: Kemiallisten aseiden asiantuntija MTV:lle: Novitshokin täytyy olla peräisin joko valtiolta tai ainetta varastaneelta rikollis- tai terroristiorganisaatiolta

Ei kommentoi osallisuutta tutkintaan

Vanninen ei voi luottamuksellisuussyistä kommentoida onko Verifinillä roolia Navalnyin myrkytystutkinnassa.

– Emme anna tietoja siitä, ketkä ovat meidän asiakkaitamme tai millaisia näytteitä meillä analysoidaan. Meillä voi olla tai voi olla, ettei ole, hän toteaa.

Verifiniä kohtaan esitetyistä syytöksistä kertoi Suomessa aiemmin Lännen media.

Lue myös: Tutkittiinko Skripalien murhanyritykseen yhdistettyä myrkytystapausta Suomessa? Helsingin yliopistolla vaitonainen linja: "Kaikki työ on luottamuksellista"

Tuoreimmat aiheesta

Novichok