Norjassa leviävä mysteerinen koiraripuli on surmannut ainakin yli parikymmentä koiraa, eikä sen syy vieläkään ole tiedossa. Mysenissä, noin 50 kilometrin päässä Oslosta asuva Esa Viitala kertoo MTV Uutisille, että tapaus on aiheuttanut koiraihmisten keskuudessa jopa pienimuotoista paniikkia.
Aktiivisesti pelastuskoiratoimintaan osallistunut Viitala on koiraihmisenä seurannut taudin etenemistä tarkkaavaisesti. Hänen mukaansa paikallisten reagointi oli taudin puhjetessa aluksi melko välinpitämätön, mutta pian asenteet muuttuivat.
– Kun taudin vakavuus tai oikeastaan sen julma luonne tuli esille, iski koiraihmisiin ehkä jopa lievä paniikki. Ainakin pelko, Viitala kertoo.
Koira turhautunut suojelukeinoista
Viitala on kuullut, että taudin pelon vuoksi pelastuskoirakot ovat vetäytyneet tilapäisesti palveluslistoilta ja metsästäjät ovat jättäneet metsästysreissuja väliin koirien suojelemiseksi.
– Lähes kaikki tuttuni kertovat ulkoiluttavansa koiriaan vain kotipihoillaan. Niin teen minäkin. Koira on tietysti hiukan "ihmeissään" ja turhautunut, mutta yritämme parhaamme antaaksemme sille jotain puuhaa, Viitala kertoo.
Lue myös: Norjassa koiria tappava epidemia paisuu – vuonomaassa asuvien koirien osallistuminen koiratapahtumiin kielletty
Taudin syy on vielä mysteeri, mutta koiranomistajille on silti annettu ohjeita, joilla toivotaan ehkäistävän taudin leviämistä. Koiria ei esimerkiksi saa pitää vapaana, haistella toisten jätöksiä tai juoda ojista tai lätäköistä.
Koiranomistajia on myös muistutettu rokotusten tärkeydestä. Koiratapahtumat on peruttu tai siirretty toiseen ajankohtaan. Tautiin sairastuminen ei vaikuta liittyvän koiran kokoon, rotuun tai ikään, ja tapauksia on ollut eri puolilla maata.
Epätietoisuus onkin poikinut koiraihmisten keskuudessa erilaisia teorioita taudin syistä ja siitä, miksi se vaikuttaa toistaiseksi rajautuneen vain Norjaan. Erään huhun mukaan oireet liittyvät johonkin koiranmuonavalmisteeseen. Mitään vahvistusta ei ole saatu, sillä tapauksia tutkitaan yhä.
Toistaiseksi salmonellan kaltaiset tavanomaiset syyt on rajattu ulkopuolelle, eikä koirissa ole ollut merkkejä myrkytyksestä. Viranomaiset ovat pyytäneet paikallisia pidättäytymään huhujen levittämisestä.
"Olisin jäänyt mökille, jos tämä olisi ollut tiedossa"
Suomalaisia Viitala kehottaa pysymään koirineen poissa Norjasta toistaiseksi.
– Neuvoisin olemaan matkustamatta Norjaan niin kauan kuin tämä pysyy arvoituksena. Itse tulin Suomesta mökiltä vain vähän aikaa sitten ja olisin jäänyt sinne edelleen, jos tämä olisi jo silloin ollut tiedossa, hän sanoo.
Hän toivoo, että ihmiset olisivat asiassa rauhallisia, mutta tarkkaavaisia.
– Mahdollisen verisen ripulin ja oksennuksen ilmaantuessa tulee ottaa yhteyttä eläinlääkäriin heti. Tällöin on syytä ensin soittaa, jotta vastaanottohenkilökunta voi varautua ottamaan potilaan vastaan aiheuttamatta muille tartuntariskiä, Viitala sanoo.