Kenraaliluutnantti evp Arto Räty: "Venäjä on jo hävinnyt" – seuraa nyt jännitettä toisella puolella maailmaa
Venäjä on jo hävinnyt sodan Ukrainassa, arvioi entinen puolustusministeriön kansliapäällikkö, nykyinen Milttonin vanhempi neuvonantaja, kenraaliluutnantti Arto Räty Kauppalehdelle.
Helmikuun puolivälissä reservin kenraaliluutnantti Arto Räty sai puhelun BBC:n toimittajalta. BBC halusi tietää, hyökkääkö Venäjä Ukrainaan. Räty perusteli vastauksensa hyvin ja vastasi, että ei hyökkää.
– Sanoin, että siellä on vastassa 44-miljoonainen kansa, joukkoja on liian vähän, ja ne on sotilaan silmin väärin ryhmitelty, Räty muistelee.
Kuten tiedämme, pieleen meni ja Venäjä hyökkäsi 24.2. Räty ei vieläkään löydä sotaan lähdöstä selkeää järkeä, mutta yrittää kuitenkin ymmärtää syitä.
– Siinä on takana Vladimir Putinin henkilökohtainen ja häntä tukevien silovikkien oma agenda. Ongelma kumpuaa Venäjän historiasta – vanha KGB-upseeri joutui näkemään Neuvostoliiton romahduksen, Räty arvioi.
Selitys ei poista sitä, että Venäjän heikko osaaminen taistelukentällä on yllättänyt. Rätyä ei yllättänyt, että kahdeksan vuotta valmistautunut Ukraina kykeni panemaan kampoihin, mutta etenkin Venäjän kyvyttömyys hyödyntää ilmavoimiaan on ollut yllätys, samoin suoranainen osaamattomuus ja motivaation puute. Sen sijaan Venäjän raakuus on ollut odotettua, samoin koko tämänkin viikon jatkunut energiainfran moukarointi.
– Venäjä on aina toiminut näin. Siviileillä ei ole mitään merkitystä. Näin tehtiin Syyriassakin: koko kaupunki matalaksi ja sitten eteenpäin. Sama koskee myös Venäjän omia sotilaita, ei se ole heistäkään välittänyt koskaan, Räty lataa.
"Venäjä on jo hävinnyt"
Taistelukentällä aloite on syksyn mittaan siirtynyt Ukrainalle. Kysymykseen, voiko Venäjä vielä voittaa sodan, Räty vastaa selkeästi.
– Venäjä on jo hävinnyt, aivan sama voittaako se kentällä tai valtaako uusia maa-alueita. Isku Venäjää itseään kohtaan kestää vuosikymmeniä, ja sen kyky kehittää omaa yhteiskuntaansa on lamautunut, Räty laukoo.
– Ukraina on voittaja. Se on saanut maailman tuekseen, ja saa. Jo nyt tehdään laskelmia jättimäisistä jälleenrakennuspaketeista, mikä on Ukrainalle sodan jälkeen myös suuri mahdollisuus uudistua ja vapautua korruptiosta, Räty sanoo.
Energiapalaset asettuvat vähitellen
Euroopan energiamarkkinat kaaokseen ajaneen tilanteen Räty uskoo rauhoittuvan aikanaan, eikä siitäkään seuraa Venäjälle mitään hyvää.
– Siirtyminen uusiutuviin energialähteisiin nopeutuu, eikä venäläiselle energialle ole Euroopassa markkinoita edes silloin, kun pakotteet joskus päättyvät, Räty ennustaa.
Nopeaa helpotusta tavalliselle sähkölaskunmaksajalle entinen Fortumin mies ei kuitenkaan lupaa.
– Valitettavasti Saksa hukkasi samaan aikaan sekä kivihiilen, ydinvoiman että venäläisen kaasun, ja Saksan virheet heijastuvat energian hintaan. Eikä Saksa salli energiansa hinnan siirtämistä oman teollisuutensa maksettavaksi, se heijastuu meihin kaikkiin.
Katse Kiinaan ja Taiwaniin
Kaiken Ukrainan seuraamisen keskelläkin Räty kehottaa muistamaan myös sen, mitä tapahtuu toisella puolella maailmaa.
– Puolijohdekomponenteista 24 prosenttia tulee Kiinasta, 21 prosenttia Taiwanista, 19 prosenttia Etelä-Koreasta ja 13 prosenttia Japanista. Kehittyneimmistä puolijohteista 90 prosenttia tulee yhdestä yrityksestä Taiwanista, Räty luettelee.
– Yritysten on pakko pohtia uudelleen toimitusketjujensa vaihtoehdot, sillä riippuvuus on liian suurta, jos Yhdysvaltain ja Kiinan suhteissa tapahtuu jotain tai jos Kiina aloittaa joitain toimia Taiwanin kanssa. Meidän pitää muistaa, että Kiinalle Taiwan on erottamaton osa Kiinaa.
Samalla hän muistuttaa kuitenkin presidentti Xi Jinpingin viimeaikaisista puheista, joita voi pitää sovittelevina.
– Xi torjui ydinaseiden käytön, samoin energian tai elintarvikkeiden käyttämisen politiikan välineinä, Räty pohtii.
– Kiina kulkee tässä omaa tietään. Ja 2027 taitaa olla kansanarmeijan satavuotisjuhla, ja samalla viisivuotiskauden päätös, Räty sanoo jättäen ilmaan kysymyksen, mitä silloin tapahtuu.
Tähtääkö Kiina juhlaparaatiin Taipeissa?
Voiko Taiwanin ja Kiinan räjähdysherkkä tilanne yltyä sodaksi? Asiantuntija kertoo todennäköisimmän skenaarion mahdollisesta eskalaatiosta ja miksi maiden suhde on kiristynyt.
Uusimmat
-
18:08
Miisa ja Tomas Grekov tapasivat 10 vuotta sitten: "Ei voisi ehkä nykyään tapahtua"
-
18:01
Verilöylystä toipuvan Butšan pormestari MTV:lle: Venäläisten teot olivat mahdollisia, koska niitä ei oltu tuomittu muualla aiemmin
-
17:53
Pelicans-lupaus sai pikakutsun kokoonpanoon – pian helähti uran ensimmäinen osuma: "Äkkiä valmiiksi"
-
17:32
Kauanko avattu glögi säilyy? Asiantuntijan vastaus voi yllättää
-
17:30
Nimetön kanadalaishiihtäjä pesi ruotsalaiset: "Voitinko minä?"
-
17:12
Ryan Lasch jäi tylysti jyrän alle – Ässät-hyökkääjän taklaus johti ulosajoon
-
17:04
Näin TTK-finalistien läheiset treenasivat finaalia varten
-
16:55
Vaurioituneen merikaapelin korjaus alkaa huomenna
-
16:52
Sekoilua MM-rallin ratkaisuhetkellä: Sébastien Ogier opasti haastattelijaa
-
16:45
FT: Venäjä haalinut jemeniläisiä taistelemaan Ukrainaan – pakotettuina eturintamalle
-
16:38
Asiantuntija kertoo erikoisesta yksityiskohdasta kiinalaisaluksen kulkiessa merikaapelien alueella
-
16:20
Kiekko talteen! Viime hetkellä Pelicans-miehistöön noussut nuorukainen onnistui heti – myös Ässät-nuorukaiselle uran ensimmäinen
-
16:18
IL: Orpon mukaan jalkaväkimiinat esille presidentin, hallituksen ja eduskunnan kanssa
-
16:17
Poliisilta lisätietoa Kemin suuresta operaatiosta: Seitsemän henkilöä ollut kiinniotettuna
-
16:15
Ronn Moss lähetti tv:ssä terveiset Waldolle – lupasi muusikolle yhden asian ensi vuodelle
-
16:11
Therese Johaug hävisi – voittaja myhäili: "Kostoa hain"
-
16:08
Talvi todellakin yllätti: Lauri pelasti surkuhupaisan matkaajan lumisesta pinteestä
-
16:07
Suomalaistoimijat ilmastokokouksesta: "Mikä tänään jätetään tekemättä, on huomenna edessä"
-
15:59
MM-kultaa Suomeen joukkuevoimistelussa
-
15:46
Ukraina esitteli ensimmäistä kertaa Putinin "Oreshnik"-ohjuksen jäänteitä: "Emme ole aiemmin dokumentoineet vastaavaa"
-
Lataa lisää