Jatkuvasti nouseva kaukolämmön hinta asettaa korotuspaineita kerrostalojen vuokriin ja yhtiövastikkeisiin, joten osa kerrostaloista harkitsee nyt siirtyvänsä maalämpöön.
Kaula kaukolämmön hinnan ja maalämmöllä tuotetun lämpöenergian välillä on repeämässä. Ero on nyt 50 euroa per megawattitunti, kun 2000-luvun alussa eroa oli noin 20 euroa per tuotettu megawattitunti.
Laskelma on tehty kaukolämmön ja sähkön keskihinnoilla. Karkeasti yksi kolmasosa maalämmön tuottamasta energia tehdään sähköllä, loppu saadaan kalliosta.
– Kaukolämmön hinta on kaksinkertaistunut vuodesta 2001, ja nousu jatkuu, sillä moni kaukolämpölaitos joutuu ilmastosyistä luopumaan fossiilisista polttoaineista, arvioi Euroopan suurimman porausyrityksen Rototec Oy:n energia-asiantuntija Johnny Lönnroth.
"Tulevaisuus ei näytä ruusuiselta"
Rototec on historiansa aikana porannut Pohjoismaissa noin 50 000 maalämpökaivoa.
Hän esitelmöi Suomen Lämpöpumppuyhdistys ry:n (SULPU) 20-vuotispäivillä Vantaan Heurekassa.
– Kaukolämpöyritysten tulevaisuus ei näytä ruusuiselta. Hinta karkaa, kaukolämpöverkko rapistuu ja asiakkaat äänestävät jaloillaan, sanoo SULPU:n toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen.
Jatkuvasti nouseva kaukolämmön hinta asettaa korotuspaineita myös vuokriin ja yhtiövastikkeisiin.
– Viimeisen 18 vuoden aikana kaukolämmön hinta on noussut keskimäärin 4,3 prosenttia vuodessa, kun sähkön hinta on noussut noin kolme prosenttia vuodessa, Lönnroth kertoo.
Joka päivä yksi lähtee
Joka työpäivä yksi kerrostalo muutetaan Hirvosen mukaan Suomessa maalämmöllä toimivaksi. Suurin osa niistä on ollut kytkettynä kaukolämpöverkkoon. Kaukolämpöyhtiöillä on 152 000 asiakasta, joista viisi prosenttia on omakotitaloja.
Kaukolämpöyhtiöiden on Nivos-konsernin toimitusjohtaja Esa Muukan mukaan turha jäädä tuleen makaamaan. Nivos eli entinen Mäntsälän Sähkö toimittaa asiakkailleen kaukolämpöä ja sähköä sekä myy ja rakentaa valokuituyhteyksiä.
– Olemme aktiivisesti markkinoineet taloyhtiöille poistoilmalämpöpumppuja. Sen avulla taloyhtiö voi säästää 30-40 prosenttia ostoenergiasta eli myymästämme kaukolämmöstä, Muukka kertoo.
Muukka piti kommenttipuheenvuoron SULPU:n päivillä.
– Teemme asiakkaillemme kokonaisvaltaisia lämmitysjärjestelmän muutoksia. Jos me emme tekisi, niin sen tekisi joku muu, hän perustelee.
– Kaikki meidän päättävissä elimissä istuvat poliitikot eivät ymmärrä yrityskulttuurissa tapahtunutta muutosta, Muukka huomauttaa.
Nivos tarjoaa kaukolämpöasiakkailleen Älykäs lämmitys -palvelua. Nykyaikaisen järjestelmän rinnalle voidaan asentaa myös aurinkolämpö, poistoilman lämmöntalteenotto- tai maalämpöjärjestelmä.
Nivoksen kaltaisen strategian ovat jo ottaneet useat muutkin kaukolämpöä myyvät energiayhtiöt.
Poistoilmalämpöpumppu ottaa talteen kiinteistön poistoilmasta lämmön, joka menisi koneellisen ilmanvaihdon mukana harakoille. Näin tapahtuu vielä tuhansissa kerrostaloissa Suomessa ja myös eri puolilla Helsinkiä.