Kerttu Niskanen: "Nyt on pakko olla realistinen"

Kerttu Niskanen hiihti Trondheimin maailmancupista suomalaishiihtäjien kohokohdaksi viidennen sijan viikonlopun viimeiseltä kilpailumatkalta, 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan väliaikalähdöstä.

Niskanen jäi 42 sekuntia kilpailun voittaneesta Saksan Victoria Carlista ja reilut 20 sekuntia muista palkintosijoista.

– Nämä Trondheimin kilpailut olivat ne, joissa halusin avata tämän kauden palkintotilin. Mutta oli tämä sentään askel oikeaan suuntaan ja alkukauteen nähden hyvä sija, Niskanen maisteli tulostaan.

– Olen ollut alkukaudesta niin kaukana kärjestä, että nyt on pakko olla realistinen.

Niskanen oli maailmancupin avauksessa Rukalla seitsemäs samassa lajissa. Sen jälkeen hän ei ole mahtunut maailmancupin normaalimatkoilla kärkikymmenikköön, joten olo oli helpottunut Trondheimin kympin jäljiltä.

Tähtäin vuodenvaihteen Tourille

Niskanen vain ihmetteli kärkihiihtäjien suuria eroja. Ensimmäisen cupvoittonsa savuttanut Carl jätti parilla kymmenellä sekunnilla Yhdysvaltain Rosie Brennanin toiseksi ja Ruotsin Ebba Anderssonin kolmanneksi.

– Vickille (Victoria Carl) iso hatunnosto, Niskanen onnitteli voittajaa.

– Latu oli jäinen, mutta kilpailussa tuli silti yllättävän isoja eroja.

Hiihtotuntumaa ja välineitään Niskanen kehui.

– Tunne oli ihan hyvä ja suksissa hyvä pito. Oli mukava hiihtää, Niskanen jatkoi.

– Seuraava iso tavoite on Tour de Ski (vuodenvaihteen hiihtokiertue). Siellä haluan hiihtää hyvin.

Anne Kyllönen oli Trondheimin kympillä toiseksi parhaana suomalaisena 22:s. Eveliina Piippo oli 44:s, Tiia Olkkonen 47:s, Jasmi Joensuu keskeytti, eikä Johanna Matintalo lähtenyt matkaan lainkaan.

Koronatoipilaat joutuivat luovuttamaan

Kyllönen oli Niskasen tapaan tyytyväinen sekä hiihtoonsa että välineisiin.

– Molemmat vitosen lenkit menivät tasaisesti, vaikken saanut peesiä. Ei tullut sippaamista, Kyllönen tiivisti kilpailupäivän.

– Tuli kauden paras normaalimatkojen sijoitus eli askel eteenpäin.

Piippo ei päässyt vauhtiin, muttei arvaillut syytä.

– Ei tuntunut pahalta, mutta kello ei tykännyt, Piippo sanoi.

Joensuu ja Matintalo toipuivat koronatartunnoista Trondheimin kisoihin. Matintalo luovutti ennen ennen starttia, kun ei tuntenut vointiaan hyväksi. Joensuu hiihti puolet kilpailusta.

– Ei tapahtunut mitään dramaattista. Keuhkot eivät vain olleet siinä kunnossa, että olisi kannattanut hiihtää maaliin, Joensuu kertoi.

– Arvostan terveyttä sen verran, ettei sen kanssa pidä leikkiä.

Joensuu sai perjantaina sprintin jälkeen yskän, jonka luuli jo rauhoittuneen.