Kesä ajaa pienituloiset ahtaalle, auttajat eivät pysty auttamaan kaikkia – yksinhuoltaja Irina: "Lapset eivät kysele jätskirahoja"

Vaikka kesä on monissa perheissä onnellista aikaa, kasvattaa loma-aika myös monen kotitalouden kuluja. Auttajajärjestöt eivät pysty vastaamaan kaikkiin pyyntöihin.

Helsinkiläinen kolmen lapsen yksinhuoltaja Irina sanoo perheen taloudellisen tilanteen tiukkenevan kesäisin aina rajusti.

– Kesälomat vaikuttavat ihan hirveästi, kun on kolme kouluikäistä kotona koko ajan syömässä ja ruoka on hirveästi kallistunut.

Irina esiintyy jutussa pelkällä etunimellään aiheen arkaluonteisuuden vuoksi. 

Irina kertoo saavansa yleistä toimeentulotukea ja käyvänsä kuntouttavassa työtoiminnassa, josta ei makseta palkkaa.

– Toimeentulotuen määrä on sama, vaikka on lasten loma-aika. Se näkyy esimerkiksi niin, että kun toiset perheet käyvät huvipuistoissa ja muissa, niin me emme niissä käy.

"Lapset eivät kysele jätskirahoja"

Tämä kesä on Irinan nelihenkiselle perheelle taloudellisesti edellisiä kesiä tiukempi hallituksen sosiaaliturvaan tekemien leikkausten ja yleisen hintatason nousun vuoksi.

– Kesät ovat olleet aina tiukkoja, mutta nyt on ehdottomasti vielä tiukempaa.

Irinan mukaan hänen lapsensa ovat tietoisia perheen taloudellisesti tiukasta tilanteesta.

– Lapset eivät kysele jätskirahoja tai muita isompia menoja, koska he tietävät, ettei meillä ole niihin varaa.

Järjestöt eivät pysty vastaamaan kaikkiin avunpyyntöihin

Kesän mukanaan tuomat taloudelliset murheet ovat tuttuja vähävaraisia perheitä auttaville järjestöille.

– Kesä tiukentaa tilannetta samalla tavalla kuin muutkin loma-ajat, sanoo vähävaraisia lapsiperheitä eri puolilla maata avustavan Hope-yhdistyksen toiminnanjohtaja Eveliina Hostila MTV Uutisille.

Lapsiperheitä auttavien järjestöjen avulle on ollut niin suuri kysyntä, ettei kaikkia perheitä ole voitu auttaa.

– Joillakin paikkakunnilla toiminta on jo niin maksimissaan, että asiakasmäärät eivät enää kasva, vaan jonot toimintamme piiriin, Hostila sanoo.

Avustustoiminta on Hostilan mukaan paljon kysyntää pääkaupunkiseudulla, jossa tilanne on vaikeampi kuin muualla.

Järjestö on työntekijöidensä kesälomia ennakoiden sulkenut avunpyyntölomakkeensa, joka aukeaa jälleen heinäkuun lopulla.

Myös Pelastakaa Lapset ry:n paikallisyhdistykset ovat kertoneet, että avunpyyntöjä on tullut kesän kynnyksellä paljon.

– Viestiä tulee, että avunpyyntöjä on enemmän, sanoo järjestön asiantuntija Aino Sarkia MTV Uutisille.

Kuukausitasoisia tilastoja ei järjestöllä kuitenkaan ole saatavilla, koska järjestö seuraa avustustoimintaa vuositasolla. 

– ­Pyrimme auttamaan kaikkia, mutta valitettava tosiasia on, ettei kaikkiin avunpyyntöihin pystytä vastaamaan.

Lomiin kasautuu odotuksia 

Loma-ajalla köyhyys voi korostua perheiden arjessa, koska vapaa-ajalle pitäisi keksiä mielekästä tekemistä.

– Totta kai lapset ja nuoret haluavat tehdä jotakin, ja vanhemmat koittavat sitä mahdollistaa. Mutta sitten, kun ei ole euroakaan taskussa, niin millä sitä sitten kesäkivaa lapsille järjestää, Hope-yhdistyksen Hostila pohtii.

Pelastakaa Lapset ry:n Sarkian mukaan esimerkiksi huvipuistolippujen hinnat ovat nyt niin korkealla, että moni perhe joutuu karsimaan ne menoistaan.

– Koska lapset odottavat kesälomaa, niin lomaan kasautuu paljon odotuksia ja toisaalta myös surua siitä, jos näitä odotuksia ei pystytä täyttämään, Sarkia sanoo.

 Joskus toisille aikuisille pitää selitellä 

Irinan perhe yrittää kauniilla kesäilmoilla keksiä maksutonta tekemistä käymällä rannoilla tai puistoissa piknikillä. Perhe kokoaa eväät ruuista, joita kodin antimista tai kauppojen hävikkilaareista löytyy. 

Lasten kavereiden vanhemmat eivät Irinan mukaan kuitenkaan aina tule ajatelleeksi sitä, ettei kaikilla ole varaa osallistua lasten yhteisiin maksullisiin kesäretkiin.

­–  Yritän tietysti siinä tilanteessa selittää syyn toiselle vanhemmalle, mutta en tietenkään halua, että kaikki tietävät, miten tiukka tilanne on.

Irina pelkää, että yleinen tietoisuus perheen taloudellisesta tilanteesta altistaisi lapset kiusaamiselle.

Liian usein perheet kertovat Hostilan mukaan siitä, ettei heitä viitsitä enää edes kutsuta mukaan kesänviettoihin.

– Kannustaisin ihmisiä siihen, että jos omassa lähipiirissä tulee huoli siitä, että joku ei pärjää taloudellisesti, niin otetaan se puheeksi ja napataan mukaan. Maksetaan vaikka yhdessä lippu lapselle.

Lue myös:

    Uusimmat