Sadat perheet miettivät alkuviikkoa kauhulla: Takana syysloma, edessä lakko, jääkaappi tyhjä – mistä ruokaa lapsille?

2:13img
Julkaistu 21.10.2018 13:31(Päivitetty 21.10.2018 21:57)
Toimittajan kuva
Mona Haapsaari

mona.haapsaari@mtv.fi

@Monahaapsaari

Heti kun tieto kahden päivän poliittisesta lakosta tuli, alkoi vähävaraisia perheitä pääkaupunkiseudulla avustavan ryhmän viestilaatikko täyttyä. Kaksi päivää ilman kouluruokaa on monelle perheelle todella vakava paikka – erityisesti kun takana on pahimmillaan kokonainen viikko syyslomaa.

Mistä on kyse?

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL jatkaa poliittista työtaistelua, jolla vastustetaan irtisanomislakia. Liiton hallitus on päättänyt aloittaa poliittisen lakon 22. lokakuuta. Lakko kestää kaksi päivää ja se näkyy siivouksessa, kiinteistöhuollossa, ruokapalveluissa sekä liikunta-, kulttuuri- ja urheilutoimessa.

Lakkoon julistetut työpaikat on lueteltu verkkosivulla jhl.fi/viimeinenniitti.

Koulujen ja varhaiskasvatuksen ruokahuollon osalta tietoja löytyy kuntakohtaisesti sekä suoraan yksiköiltä itseltään.

Lakossa on yli 10 000 JHL:n jäsentä.

– Monessa perheessä syysloma, kuten kaikki muutkin loma-ajat, ovat kurjaa aikaa. Kouluruoka, se yksi lämmin ateria, on niin iso asia vähävaraiselle, sanoo Apuna ry Avustus -ryhmää pyörittävä Heidi Jaari. 

– Olemme saaneet kymmeniä, ellei jopa yli sata viestiä aiheeseen liittyen. Monella on huoli, että mistä saisi eväät kouluun ja lämmintä ruokaa illaksi kotiin. Kouluista olemme saaneet sitä viestiä, että normaalisti maanantaisin ruoan menekki on viikonlopun jäljiltä muita päiviä suurempi.

Jaari näkee ryhmänsä kautta, mitä arjen ruokahuolto on silloin, kun rahaa ei ole. 

– Monella ei ole jääkaapissa yhtään mitään, tyhjästä ei ole varaa nyhjäistä. Vanhemmat jäävät itse ilman ruokaa ja sanovat meillekin, että kyllä minä pärjään ilman ruokaa kunhan lapset saavat syödäkseen.

– Silloin se pienikin vähä menee lapsille, monet äidit syövät esimerkiksi vain makaronia tai kaurapuuroa päivästä toiseen.

Koskettaa jokaista koulua

Jaari iloitsee siitä, että heidän ryhmänsä avunantajat ovat myös heränneet loman ja lakon tuomaan hätään.

– Syysloma työllisti meitäkin älyttömästi ja osassa perheitä olemme pystyneet venyttämään ruoka-apua tähän alkuviikkoon jo ajoissa. Ruokatilauksemme ovat olleet normaalia isompia.

Hän muistuttaa, että jokainen voisi omalla kohdallaan miettiä, voisiko auttaa lapsensa luokalla olevia vähävaraisia.

– Syysloman ja lakon tuomat vaikeudet näkyvät varmasti joka ikisessä koulussa ja luokassa. Vähävaraisuus tai muut vaikeudet perheessä eivät aina näy ulospäin, hän muistuttaa.

Vaikka muutama banaani

Tärkeintä on tehdä tilanteesta huomaamaton, sillä eväiden puute voi olla lapselle kiusallinen kokemus.

Lue myös:

Espoolainen Merja tietää minkälaista köyhien perheiden arki oikeasti on – auttaa lapsia, joilla ei ole varaa edes seutulippuun: "Kaikki inhimillisyys on kadonnut"

– Jos on mahdollista ottaa eväitä niin ehdottaisin, että lapset ottaisivat varmuuden vuoksi mukaan niitä enemmän. Esimerkiksi nyyttärimeiningillä järjestetty lounas, jossa lapset voisivat ottaa yhteisestä pöydästä, voisi olla huomaamaton tapa auttaa.

Jaari kertoo saaneensa paljon ilmoituksia siitä, että monessa perheessä tehdään eväitä mukaan ja otetaan luokkakaveritkin huomioon.

– Kauniita ajatuksia on paljon. Se voi olla käytännössä vaikka sitä, että vie muutaman banaanin ekstraa.

Ruoka suurin huoli

Erityisesti jouluna monet kansalaiset herkistyvät antamaan jouluapua. Tämä on Jaarin mukaan ihana asia – pitäähän lasten saada iloa lahjojen kautta, vaikka perheellä olisi tiukkaa. Jouluruokaa ja lahjoja toimitetaan myös Apuna ry:n kautta.

– Vaatteet ja muut tarpeet voi vielä jotenkin kiertää ja kierrättää, joulun lahjalistat täyttyvät meillä vartissa. Ruoka on kuitenkin usein se vanhempien isoin huoli ja hätä.

Jaari kuitenkin painottaa sitä, että myös jouluna välipäivät ovat usein tiukinta aikaa.

– Toimeentulotuki on aina sama, vaikka koko perhe olisi kotona. Aatto ei usein ole perheille se suurin ongelma, vaan pitkät välipäivät, kun kaikki ovat kotona. Olen itsekin ajanut omalla autollani ruokakasseja perheille, joissa tilanne on jo todella paha eikä syötävää ole yhtään.

Valinta hedelmän ja jauhelihan välillä

Jaarin mukaan ruokakassit tehdään monipuoliksi, niissä on kasviksia ja hedelmiä ja ateriakokonaisuudet on mietitty valmiiksi.

– Jos perhe joutuu kaupassa valitsemaan jauhelihan ja hedelmän välillä, niin valinta voi olla vaikea. Tätä ei moni tule edes ajatelleeksi, jos voi valita mitä haluaa eikä vain sitä, mitä voi ja mistä täytyy riittää isolle porukalle pitkäksi aikaa, hän sanoo.

Hän muistuttaa avun tarpeessa olevia perheitä ennakoimisen tärkeydestä. 

– Pääkaupunkiseudulla apua saadaan aika pian, mutta ennakoiminen kannattaa aina. Jos tietää, että ruoka riittää kolmeksi päiväksi eikä sen jälkeisestä ole tietoa, niin voi olla jo yhteydessä. 

Tuoreimmat aiheesta

Loma