Mielenterveysjärjestö MIELI ry:n kriisipuhelin soi heinäkuussa ennätystiheään tahtiin. Viime kuussa puhelimeen soitettiin lähes 23 000 kertaa, mikä on suurin kuukausittainen soittomäärä 49 vuoteen.
Soittojen määrän kasvuun vaikuttavat sekä ajankohta että asennemuutos.
– Meillä ei ole koskaan aikaisemmin soinut puhelin näin paljon. Tämä kertoo varmasti siitä, että nuoret hakevat herkemmin apua, kun koulut ovat kiinni, eikä tuttuja aikuisia ole ympärillä, kertoo kriisipuhelintoiminnan päällikkö Susanna Winter MIELI Suomen Mielenterveys ry:stä.
Lisäksi kesälomaan ladataan paljon odotuksia.
– On saatettu talvi painaa töitä ja ajatellaan, että sitten kun kesä alkaa, ladataan akkuja ja parisuhde voi hyvin.
Kun asiat eivät menekään odotusten mukana, kriisipuhelin tulee tarpeseen. Mielessä on huomattu, että varsinkin nuoret ottavat nykyään herkemmin yhteyttä, kun avun tarve iskee.
– Nuoremmat lähtevät vanhempia sukupolvia nopeammin hakemaan apua. Se ei ole enää niin iso tabu, että on vaikea elämäntilanne vaan silloin aletaan miettiä, mitä asialle voi tehdä.
Soittajakunta on monipuolistunut
Kriisipuhelin on perustettu alun perin ehkäisemään itsemurhia, mutta yleisimmin puhelimeen soitetaan ihmissuhdehaasteissa. Monet soittajat kokevat Winterin mukaan, että jo puhuminen tuntemattoman kanssa helpottaa.
Soittojen kokonaismäärät vaihtelevat vuosittain, mutta puhelujen määrä ei Winterin mukaan ainakaan vähene. Kaksi kolmasosaa soittajista on naisia.
Myös muut kuin suomenkieliset ovat voineet vuoden ajan soittaa kriisipuhelimeen. Palvelua saa nykyään myös arabiaksi ja ruotsiksi.
– Totta kai tämä tuo erilaista soittajakuntaa. Päästään puhumaan myös maahanmuuttoon liittyvistä haasteista.
Juttua korjattu 27.8.2019 kello 14.45: Lausetta Palvelua saa nykyään myös arabiaksi ja suomeksi korjattiin. Palvelua saa suomen lisäksi arabiaksi ja ruotsiksi.