Eduskunta pui tänään täysistunnossa kansalaisaloitetta, jossa esitetään kellojen kesäaikaan muuttamisen lopettamista. Asiaa käsiteltiin suhteellisen keveällä miehityksellä.
Paikalle saapuneista kansanedustajista suurin osa oli kansalaisaloitteen kannalla. Kellojen kesäaikaan siirtämisen lopettamista perusteltiin lähinnä terveydellisillä syillä sekä sillä, ettei kellojen siirtämisestä ole tutkittua hyötyä.
Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen luetteli puheenvuorossaan pitkän listan kellojen siirtämiseen liittyviä terveyshaittoja. Hänen mukaansa järjestelmä muun muassa lisää masennusta ja sydäninfarkteja sekä aiheuttaa vaivoja jopa tuotantoeläimille.
Yli 70 000 kannatusilmoitusta kerännyt kansalaisaloite luovutettiin eduskunnalle kesäkuussa.
Liikenne- ja viestintävaliokunta on antanut aiheesta mietinnön, jossa ajatusta pidetään sinällään kannatettavana, mutta toistaiseksi mahdottomana toteuttaa. Hanketta hiertää nimittäin Euroopan parlamentin ja neuvoston kesäaikasäännöksistä annettu direktiivi 2000/84/EY, joka ei anna yksittäisille EU-jäsenvaltioille tilaa harkita kesäajasta kansallisella päätöksellä.
Toinen osa kansalaisaloitteen puolustajista esittikin kritiikkiä Euroopan unionia kohtaan.
Pisimmälle EU-kritiikissä menivät perussuomalaiset. Puolueen presidenttiehdokas ja kansanedustaja Laura Huhtasaari sanoi, että kesäaikakysymys olisi yksi perusteista EU:sta eroamiselle.
– Joka päivä tulee aina yksi syy lisää erota EU:sta. EU kaventaa Suomen poliittista liikkumavaraa ja tämä on esimerkki siitä.
Huhtasaarta peesasi perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä.
– Jos näin pienestä asiasta täytyy mennä kysymään lupaa Brysselistä, miten on sitten suurempien asioiden kanssa? hän sanoi ja innoitti Huhtasaaren ilmoittamaan suureen ääneen, että puheenvuoro oli hyvä.
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) lupasi edistävänsä EU-tasolla sitä, että kellojen kesäaikaan siirtämisestä luovuttaisiin.