Kesälomalla aikaa jää ihmissuhteille. Usein loma yhdistetään ilonpitoon läheisten ympäröimänä, mutta paljon on myös niitä, joille loma tarkoittaa pelkoa, eripuraa ja jopa väkivaltaisuuksiin yltyviä riitoja. Erityisesti auttavien puhelinten linjat kuormittuvat pidempien lomien jälkeen.
– Niissä perheissä, joissa väkivalta on läsnä, voivat iloiset perhejuhlat ja kesän tilaisuudet olla kaikista kurjimpia. Väkivaltaa kokenut voi joutua olemaan varpaillaan kaikkina lomapäivinään, kertoo Naisten Linjan toiminnanjohtaja Kaisa Åberg.
Åbergin mukaan kesäloman ruuhkapiikit eivät sijoitu niinkään juhlapyhiin, vaan heti niiden jälkeen.
– Puhelut eivät juuri näy akuutteina piikkeinä, sillä tyypillisesti meille soitetaan silloin, kun on hetki aikaa rauhoittua ja jopa surra kurjasti mennyttä lomaa. Erityisesti juhannuksen jälkeen meille tulee paljon puheluita, joissa halutaan purkaa pahaa oloa.
Turvakodeissa tilanne on samankaltainen. Ruuhkaa ei lomien aikaan ole, mutta piikki voi näkyä arkirytmiin palatessa.
– Loma-aikoina ihmisillä on mahdollisuus hakeutua esimerkiksi loma-asuntoihin tai ystävien luo, jolloin kesälomien vaikutus ei välttämättä näy turvakodeissa. Sen sijaan lomanjälkeinen arkeen paluu voi aiheuttaa ruuhkaa, kertoo perhe- ja lähisuhdeväkivaltatyön asiantuntija Johanna Matikka.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
Arjen ongelmat kärjistyvät lomalla
Vaikka Suomi on kesäterassien luvattu maa, ei lisääntynyt alkoholin käyttö ole aina ainoa syy soittaa auttavaan puhelimeen tai paeta turvakotiin.
– Raa'immat väkivallanteot voivat olla humalapäissään tehtyjä, mutta usein usein lähisuhdeväkivallassa uhan ja pelon tunne on jatkuvaa, kertoo Naisten Linjan Åberg.
Turvakoteihin saavutaan mitä useammista syistä. Alkoholinkäyttö voi olla yksi niistä, mutta loman jälkeen paetaan myös pelkkää parisuhdetta tai perhettä.
– Sellaiset asiat, mitä arjessa voidaan ohittaa, voivat suurentua loma-aikana. Perheen jännitteet tulevat esille ja syntyy enemmän tilanteita, jotka voivat kärjistyä joko fyysiseksi tai henkiseksi väkivallaksi, toteaa Matikka.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
Pelko riidoista ei kuulu normaaliin suhteeseen
Kesälomariidoilta ei aina voida välttyä ja erimielisyydet kuuluvat jokaiseen ihmissuhteeseen. Matikka muistuttaa kuitenkin, että avun piiriin hakeutuminen on tärkeää, jos joutuu pelkäämään riitojen muuttumista henkiseksi tai fyysiseksi väkivallaksi.
– Keskusteluapuun tulisi hakeutua, jos on huoli siitä, miten loma sujuu, tuleeko riitoja tai joutuuko pelkäämään itsensä tai lastensa puolesta.
HAE APUANollalinja: 080 005 005 Vuoden jokaisena päivänä auki oleva ilmainen auttava puhelin. Naisten linja: 0800 02400 Ilmainen tukinumero väkivallasta huolestuneille naisille ja tytöille. Raiskauskriisikeskus Tukinaisen kriisipäivystys: 0800 97899 Kriisiapua seksuaalisen hyväksikäytön ja väkivallan kysymyksissä. Rikosuhripäivystys: 116 006 Maksuton auttava puhelin rikoksen uhreille, heidän läheisilleen ja todistajille. |