Kesätyöhaku on alkanut vauhdilla: Kaksi nuorta ja rekrytoinnin asiantuntija jakavat parhaat vinkkinsä – "Tärkeintä on..."

Kesätyöhaku on käynnistynyt vauhdilla. Moni työnantaja edelleen odottaa kesätyöntekijältä täysi-ikäisyyttä.

Talvi on kylmimmillään, mutta kesätyönhaku on jo alkanut vauhdilla. 18-vuotias Veeti Mäkeläinen pääsi jäämään kesätöihin automekaanikoksi K-Autolle viime vuonna oppisopimuskoulutuksen kautta. Kesän näyte oli riittävä, sillä syksyllä hänet vakinaistettiin.

– Aluksi autoin muita mekaanikkoja ja vähän tutustuin taloon. Nykyään teen ihan omatoimisesti ja pääsääntöisesti huoltoja, Mäkeläinen kertoo. 

Vuodesta toiseen eniten nuoria kiinnostavat erilaiset asiakaspalvelutehtävät. 22-vuotias Tara Multanen pääsi viime vuonna kosmetiikkamyyjäksi Sokokselle. Työnhakuprosessiin kuului muun muassa ryhmähaastattelu. 

– Ehkä tämmösellä isolla paikkakunnalla huomaa, että on enemmän hakuvaihtoehtoja. Minäkin olen muuttanut pienemmältä paikkakunnalta, jossa oli tosi huonosti kesätyöpaikkoja, Multanen kertoo.

Myös Multanen sai vakinaisen työpaikan syksyllä kesätyösopimuksensa päätteeksi. Enimmäkseen hänen työhönsä kuuluu asiakaspalvelutehtäviä. 

– Etsitään asiakkaalle sopivia tuotteita ja sävyjä, Multanen kertoo esimerkkinä. 

Nuorten ohje: Ole ajoissa liikkeellä

Kesätöitä on tarjolla tänäkin vuonna kymmeniä tuhansia. Harva niistä on auki kuitenkaan alle 18-vuotiaille, vaikka halukkaita riittäisi. 

– Moni työnantaja edelleen odottaa kesätyöntekijältäkin täysi-ikäisyyttä. Mutta alle 18-vuotiaille on esimerkiksi erilaisia puutarhanhoitotöitä tai kaupan alalla lyhyempiä työharjoitteluita, Duunitorin rekrytoinnin asiantuntija Lotta Viljamaa kertoo. 

Eniten kesätyöpaikkoja tulee tarjolle tammikuusta maaliskuuhun, mutta osa paikoista hakee tekijöitä vielä kesän alussakin. Nuoret opastavat silti olemaan ajoissa liikkeellä, muiden vinkkien ohella.  

– Ehkä suosittelisin kysymään tutuilta koulusta, että jos suhteiden kautta löytyisi jotain, Veeti Mäkeläinen vinkkaa. 

– Kannattaa kertoa vaikka omien harrastusten kautta, mitkä on niitä omia mielenkiinnonkohteita ja mitä kaikkea on aiemmin tehnyt. Tärkeintä on olla ajoissa ja oma itsensä, Tara Multanen neuvoo. 

"Asenne ja into kompensoivat kokemuksen puutetta"

Rekrytoinnin asiantuntija ohjeistaa laittamaan hakemuksia paitsi ajoissa myös ennakkoluulottomasti. 

– Kannattaa hakea rohkeasti erilaisia paikkoja ja pitää mielessä se, että vaikkei ensimmäisellä kerralla tärppäisi, niin yleensä sinnikkyys kyllä palkitaan, Viljamaa sanoo. 

Työnantajasta kannattaa myös ottaa selvää ja räätälöidä hakemuksensa paikan mukaan. 

– Lue työpaikkailmoitus huolella, googlaa työnantajaa ja selaa tämän somekanavia, Viljamaa neuvoo. 

Omia vahvuuksia ja työn kannalta oleellisia piirteitä on hyvä tuoda hakemuksessa rohkeasti esiin. Ansioluettelo ja hakemus kannattaa myös luetuttaa itseään kokeneemmalla. 

– Jos sinulla ei ole vielä paljoa työkokemusta, erittele, mitä työn kannalta tärkeää olet oppinut esimerkiksi harrastuksissa, vapaaehtoistyössä tai koulussa, Viljamaa sanoo. 

Viljamaa muistuttaa, että asenne ja into kompensoivat usein työkokemuksen puutetta. Työhaastatteluun kannattaa valmistautua muun muassa miettimällä valmiiksi vastauksia yleisimpiin haastattelukysymyksiin ja tutustumalla työnantajaan. 

Lue myös:

    Uusimmat