Valtion pääomasijoitusyhtiö Tesi on sijoittanut tähän mennessä 50 miljoonaa euroa vakautusohjelmansa kautta.
STT:n pyytämien tietojen mukaan yhteensä yhdeksän yritystä on saanut vakautusohjelman kautta rahaa koronaviruksen aiheuttaman kriisin takia. Vakautusohjelman kautta rahoitusta voivat saada keskisuuret yritykset. Tesi sai huhtikuun lisätalousarviossa vakautusohjelmaa varten yhteensä 150 miljoonaa euroa.
Tähän mennessä potista on haettu rahaa 138 miljoonan euron edestä. Tesi ei kerro julkisesti, mihin yrityksiin se on sijoittanut ohjelman kautta.
– Emme salaa vakautusohjelman sijoituksia, mutta me emme niitä yksipuolisesti julkaise. Vakautusohjelman kautta saatu rahoitus saattaa olla sellainen, että sitä ei kannata lähteä julkisuuteen tiedottamaan, sillä se saattaa vaikeuttaa yritysten toimintaa ja asiakassuhteita, Tesin toimitusjohtaja Jan Sasse sanoo.
Sasse lisää, että Tesi ei estä sitä, jos yritykset itse haluavat kertoa saaneensa rahoitusta. NoHo Partners on julkistanut sopineensa Tesin kanssa 10 miljoonan euron vaihtovelkakirjalainasta.
Vaikka Tesi ei kerro rahoitusta saaneiden yritysten nimiä, se kertoo, millä toimialalla vakautusrahaa saaneet yritykset toimivat.Tähän mennessä eniten rahaa ovat saaneet teollisuuden toimialan yritykset. Tesi on myöntänyt rahoitusta 28 miljoonan euron edestä kolmelle teollisuusalan yritykselle. Toisena on majoitus- ja ravitsemistoiminta, johon rahaa on myönnetty kolmelle yritykselle 13 miljoonan euron edestä.
250 miljoonan potti jaetaan markkinatilanteen mukaan
Kesäkuun lisätalousarviossa Tesiä pääomitettiin lisää 250 miljoonalla eurolla.
Tästä summasta on tarkoitus suunnata yrityksille rahaa kolmen eri reitin kautta: alku- ja kasvuvaiheen yrityksille suunnatun Venture Bridge -ohjelman kautta, vakautusohjelman laajentamisen sekä pääomasijoitusrahastojen kautta.
Alkuvaiheen yrityksille eli startup-yrityksille suunnatun ohjelman kautta ei ole tehty vielä yhtään rahoituspäätöstä. Toisin kuin vakautusohjelmassa, Venture Bridge -ohjelman sijoituskohteiden nimet ja Tesin sijoitussummat kerrotaan julkisuuteen, sillä tästä ei koeta olevan haittaa yrityksille.
Tesi ei ole vielä päättänyt, miten summa jakautuu eri ohjelmien välillä.
– Se menee markkinatilanteen mukaan. Olemme tarkoituksella halunneet pitää tämän joustavana. Katsomme syksyllä, miltä markkina näyttää, sanoo Tesin viestintäjohtaja Anna Kjellberg.
Sassen mukaan ohjelmalla varaudutaan siihen, että seuraavien kahden vuoden aikana ulkomaalaiset venture-sijoittajat vetäytyisivät Suomen markkinoilta.
– Aikaisemmissa kriiseissä kansainväliset isot sijoittajat vetäytyivät reunamarkkinoilta, joka Suomikin jossain määrin on, Sasse sanoo.
Hän lisää, että kansainvälisten sijoittajien vetäytyminen ei ole vain suomalainen ongelma, vaan kriisitilanteissa sijoittajat pysyvät yleensä kotimarkkinoilla.