Keskittymishäiriöt ovat erityisen huolestuttavia lasten ja nuorten keskuudessa.
Keskittymishäiriöt huolestuttavat väestön eri ikäluokissa, mutta erityistä huolta se aiheuttaa kuitenkin lasten ja nuorten keskuudessa.
Puhelimet, nykyajan ympäristö ja kiireellinen elämänrytmi vaikuttavat nuorten ja lasten aivoterveyteen, kertoo Itä-Suomen yliopiston kasvatustieteen professori ja neuropsykologi Nina Sajaniemi.
– Aivoterveys vaikuttaa keskeisesti koko kehon terveyteen, ihmissuhteisiin ja elämänhallintaan. Olisi tärkeää pysähtyä miettimään, että mitä asialle voisi tehdä, jotta aivoilla olisi enemmän kasvurauhaa nimenomaan lasten ja nuoren kohdalla, hän kertoo Huomenta Suomen haastattelussa.
Lasten ja nuorten keskuudessa lukuinto ja lukutaito ovat heikentyneet viime vuosien aikana merkittävästi.
Sajaniemi uskoo, että syy löytyy puhelimista.
– Se on tämä digitalisoitunut maailma, hän epäilee.
Sajaniemi nostaa vuoden 2014 virtsanpylvääksi, jolloin digitalisaatio älypuhelimineen räjähti tosissaan käyntiin yhteiskunnan eri kolkissa.
– Sen jälkeen OECD:n jäsenmaissa oppimistulokset mukaanlukien lukutaito ja matematiikka ovat romahdusmaisesti laskeneet. Jotenkin tämä digitaalinen vallankumous on epäonnistunut monessa suhteessa, Sajaniemi arvioi.
Syyt liittyvät tarkkaavuuteen, keskittymiseen, tunnesäätelyyn ja toiminnanohjaukseen. Niihin todennäköisimmin ovat vaikuttaneet erilaiset älylaitteiden näytöt ja koukuttava sosiaalinen media.
Lue myös: Epäiletkö itselläsi ADHD:ta? Kyse voi ollakin tästä yleistyvästä häiriöstä
Vanhemman esimerkki
Maailmanmeno näyttää tällä hetkellä siltä, että digitalisaatio ei ole ainakaan hidastamassa tahtiaan, vaan päinvastoin. Elämä siirtyy jatkuvasti vahvemmin digitaaliseen ympäristöön.
– Ainakaan tätä ei pitäisi pitää pelkkänä yksilön ongelmana. Pitäisi päästää irti ajatuksesta, että vika on yksilössä, joka ei itse pysty laittamaan kännykkää pois, Sajaniemi toteaa.
Sen takia hän pitää kohtuuttomana ajatusta, että lasten ja nuorten pitäisi itse pystyä selviytymään digitaalisaatiosta johtuvista keskittymisvaikeuksista.
– Tarvitaan säännöksiä ja lainmuutoksia, hän summaa.
Hän muistuttaa, mitä sosiaalinen media voi tehdä lapsen ja nuoren mielenterveydelle, keskittymiselle ja oppimisille sekä kasvurauhalle.
Sajaniemi ehdottaa ratkaisuksi puhelimen kieltoa koko koulupäivän ajaksi.
Kotiin pelisääntöjen rakentamisen pohjalle Sajaniemi ehdottaa vanhempia tutustumaan Aivoliiton valmistelemiin kansallisiin kännykkäsuosituksiin.
– Vanhempien esimerkki on todella tärkeä, Sajaniemi muistuttaa.
Sajaniemi listaa myös kolme vinkkiä, miten vieroittautua puhelimen koukuttavasta maailmasta tehokkaasti. Voit katsoa ne Huomenta Suomen haastattelusta jutun yllä olevalta videolta.