Keskiyöllä USA ja Ruotsi kirjoittavat sopimuksen, jolla voi olla valtava merkitys

2:05imgPääsihteeri Jens Stoltenberg patistaa Nato-maita Ukrainan aseapuun.
Julkaistu 05.12.2023 17:36

MTV UUTISET

DCA-sopimuksen odotetaan antavan Yhdysvaltain armeijalle pääsyn Ruotsin sotilastukikohtiin ja varastoihin.

Ruotsin ja Yhdysvaltojen oli määrä allekirjoittaa Suomen aikaa puoliltaöin tiistain ja keskiviikon välisenä yönä puolustusyhteistyösopimus eli DCA-sopimus. Asiasta kertoi Ruotsin yleisradioyhtiö SVT maan puolustusministeriön sisäisiin lähteisiin pohjaten.

Ministeriöstä kerrottiin SVT:lle, että Yhdysvalloissa tällä viikolla vieraileva Ruotsin puolustusministeri Pål Jonson allekirjoittaa sopimuksen Yhdysvaltain puolustusministeriön päämajassa Pentagonissa tiistaina paikallista aikaa. Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austinin odotettiin allekirjoittavan sopimuksen Yhdysvaltain osalta.

Suomen ja Yhdysvaltojen vastaava sopimus on määrä allekirjoittaa Washingtonissa 18. joulukuuta, kertoo Helsingin Sanomat. Lehden tietojen mukaan ulkoministeri Elina Valtosen (kok.) on määrä tuolloin tavata Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinken. Myös puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) matkustaa tuoksi päiväksi Yhdysvaltoihin ja allekirjoittaa sopimuksen joko Blinkenin tai Austinin kanssa.

Ruotsin ja Yhdysvaltojen DCA-sopimuksesta on neuvoteltu viime talvesta lähtien. Sopimus tulee hyväksyä myös Ruotsin valtiopäivillä. Jonsonin mukaan DCA-sopimus voisi tulla voimaan ensi syksynä.

Myös Suomessa sopimuksen hyväksyminen edellyttää eduskunnan suostumusta.

Yhdysvaltalaisia tukikohtia ei odotettavissa

DCA-sopimus käsittelee muun muassa joukkojen maahantuloon ja materiaalin ennakkovarastointiin liittyviä kysymyksiä. Sen odotetaan antavan Yhdysvaltain armeijalle pääsyn Ruotsin sotilastukikohtiin ja varastoihin. Yhdysvalloilla on jo Norjan kanssa samanlainen sopimus, joka antaa yhdysvaltalaisille pääsyn esimerkiksi tiettyihin sotilastukikohtiin sekä lentokentille.

SVT:n mukaan ei ole odotettavissa, että Yhdysvallat saisi perustaa sopimuksen turvin omia tukikohtia Ruotsiin, mutta se saisi Norjan tavoin pääsyn paikkoihin, joissa Ruotsin asevoimat jo toimivat.

Yhdysvaltalaisiin sotilaisiin sovellettaisiin suurelta osin Yhdysvaltain lainsäädäntöä. Ruotsalaisministeri Jonson on jo aiemmin sanonut SVT:lle, että sotilaat olisivat Yhdysvaltain rikoslain alaisia, mutta toiminnan on perustuttava myös Ruotsin lain kunnioittamiseen.

– Vahva amerikkalainen läsnäolo Pohjois-Euroopassa on tärkeää turvallisuuden ja pelotevaikutuksen kannalta ja viime kädessä myös siksi, että voimme jatkaa rauhanomaista elämäämme, Jonson sanoi aiemmin tänä syksynä.

Lue myös: Puola: Natolla kolme vuotta aikaa valmistautua Venäjän hyökkäykseen

Puolustusministeri Häkkänen: DCA-sopimus allekirjoitetaan mahdollisesti ennen joulua – kenen nimi alle? "Tämä on puolustushallintojen välinen yhteistyöasiakirja"

Tuoreimmat aiheesta

Ruotsi