Presidentti Sauli Niinistö teki tänään työvierailun Yhdysvaltoihin. Hän tapasi siellä Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin. MTV Uutiset seurasi vierailua Valkoisessa talossa tässä artikkelissa.
Sauli Niinistö matkusti Washingtoniin yhdessä Ruotsin pääministerin Magdalena Anderssonin kanssa suoraan Ruotsista.
21.10: Tiedotustilaisuus päättyy.
Valmistaudu Linnan juhliin ja seuraa juhlahumua erikoislähetyksissä
Klo 17–19 Valmiina Linnan juhliin -erikoislähetys Katri Utulan ja Katja Lintusen juontamana.
Klo 19–22 Juhlatunnelmaa ja mielenkiintoisia vieraita suorana Presidentinlinnasta.
Lähetyksiä voi seurata suorana MTV Uutisten verkkosivuilla ja Katsomossa itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta.
21.06: Niinistö ei katso, että Turkin vastahankaisuus Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydessä vaikuttane Nato-maiden yhteistoimintaan tai jätä jälkeä jäsenmaiden yhteistyölle, jos asia ratkaistaan asiallisesti. Hän on kriittinen väitteelle siitä, että erimielisyys saisi sotilasliiton vaikuttamaan riitaiselta.
21.03: Niinistö kommentoi tiedotustilaisuudessa, että kevät on ollut kiireinen, ja sen keskellä Niinistön potema sairausjakso toi siihen oman haasteensa.
– Vieläkin vähän jaloissa painaa, Niinistö kertoo.
Yleisesti hän kommentoi, että kevät on ollut erilainen ja nyt lohtua tuo ajatus, että jonain päivänä tappaminen loppuu Ukrainassa.
1:23
21.00 Väliajan, niin sanotun harmaan ajan, varautumisessa Niinistö korostaa sitä, että on tärkeää, että toimissa ei ylireagoida tai anneta aihetta ylireagointiin, mutta seurataan tilannetta ja ollaan toimitaan joustavasti.
Hänen mukaansa ei ole ole mitään konkreettista sopimusta esimerkiksi yhdysvaltalaisten sotavoimien tuomisesta Suomen alueelle.
– Sitä ei kannata näissä olosuhteissa tehdä.
Hän toteaa, että niin sanottu harmaa aika ja Venäjän reaktiot Nato-hakemukseen näyttävät rahallisemmalta kuin ehkä arvailtiin.
20.50: Niinistö toteaa, että Turkin esittämät vaatimukset on syytä käydä asiallisesti läpi ja antaa niihin selvät vastaukset. Hän muistuttaa, että esimerkiksi asevientiluvat ovat tapauskohtaisia. Turkki on vaatinut, että Suomi aloittaisi taas aseviennin Turkkiin.
Niinistön käsitys on, että Yhdysvallat tietää Turkin vaatimuksista yhtä paljon kuin Suomikin. Hän muistuttaa, että Turkista on tullut vaihtelevia ilmoituksia, jotka aina välillä ovat 10 kohdan listoja, välillä lyhyempiä. Niinistöstä on tärkeä selvittää kunnolla, mitä Turkki haluaa.
– On syytä ensin perata, että mistä tarkkaanottaen kenkä puristaa, Niinistö toteaa.
20.42: Niinistön tiedotustilaisuus alkaa. Hän aloittaa pahoitellen myöhästymistä ja kertoo päivän olleen kiireinen.
Niinistö kertoo, että keskeinen seikka keskusteluissa niin sanotun harmaan ajan turvallisuus ja miten se ratkaistaan. Harmaalla ajalla tarkoitetaan aikaa Nato-hakemuksen toimituksen ja Nato-jäsenyyden välillä.
Niinistö kertoo, että Venäjän rauhallinen vastaus on vaikuttanut siihen, mitä Suomi tässä Yhdysvalloilta ja muilta Nato-jäseniltä toivoo.
– Olen painottanut, että kovaan turvallisuuteen liittyvien asioiden kohdalla arvostamme joustavuutta, eli kykyä reagoida, jos reagoitavaa tulee, Niinistö kertoo.
Niinistölle on kerrottu laajasta kannatuksesta Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydelle ja ajatus siitä, että maiden jäsenyys toisi puolustuskykyä ja vahvistusta sotilasliittoon.
20.33: Tiedotustilaisuus alkaa hetkenä minä hyvänsä.
19.52: Niinistö pitää lehdistötilaisuuden kello 20.30
Presidentti Niinistö kertoo Yhdysvaltain vierailun annista suomalaistoimittajille tänään arviolta kello 20.30. Tilaisuus järjestetään Suomen Washingtonin-suurlähetystöllä.
MTV Uutiset Live näytti tilaisuuden suorana lähetyksenä.
23:21
17.48: Tapaaminen on ohi, Suomen, Ruotsin ja USA:n johtajat pitivät yhteisen lehdistötilaisuuden
Joe Biden, Magdalena Andersson ja Sauli Niinistö ovat tavanneet Valkoisessa talossa. He pitivät yhteisen tilaisuuden lehdistölle.
Tilaisuuden aloitti Biden, jonka mukaan heillä oli hyvä keskustelu muun muassa Natosta.
– Suomi ja Ruotsi tekevät Natosta voimakkaamman, Biden totesi.
– Suomi ja Ruotsi täyttävät kaikki Nato-jäsenyyden edelltykset ja vahvistavat Natoa ja sen turvallisuutta.
Bidenin mukaan Suomella ja Ruotsilla on Yhdysvaltojen täysi tuki jäsenyyshakemuksen käsittelyn ajan.
– Teemme yhteistyötä Suomen ja Ruotsin kanssa kaikkien uhkien torjumiseksi jäsenyysprosessin aikana.
Sauli Niinistö totesi omassa puheenvuorossaan Suomen ottavan oman turvallisuutensa hyvin vakavasti. Hän lisäksi kehui Suomen puolustusvoimia yhdeksi Euroopan vahvimmista. Hän otti esiin myös Turkin pullikoinnin Nato-jäsenyyden ratifioimassa.
– Suomella ja Turkilla on aina ollut hyvät suhteet. Olemme valmiita keskustelemaan kaikista (Turkin) huolista. Keskustelut jatkuvat tulevina päivinä, Niinistö totesi.
Niinistö sanoi Suomen ottavan terrorismin vakavasti ja tuomitsevan terrorismin sen kaikissa muodoissa. Suomi on myös aktiivisesti sitoutunut taistelemaan sitä vastaan, Niinistö sanoi.
Niinistö muistutti myös, että ukrainalaiset eivät taistele tällä hetkellä vain oman vapautensa vaan koko maailman turvallisuuden puolesta.
Andersson aloitti puheensa kiittelemällä Yhdysvaltain ja Ruotsin hyviä suhteita. Hän sanoi Ruotsin olleen ensimmäisiä maita, joka tunnusti Yhdysvaltain itsenäisyyden.
Anderssonin mukaan Ruotsi on nyt tullut siihen tulokseen, että Ruotsi on parhaimmassa turvassa Naton jäsenenä.
23:21
16.28: Niinistö ja Andersson saapuneet Valkoiseen taloon
Sauli Niinistö ja Magdalena Andersson ovat saapuneet Valkoiseen taloon. Heitä oli vastaanottamassa Joe Biden, jonka kutsusta vierailu on järjestetty.
16.28: Suomalaisasiantuntija: Tästä syystä Suomi olisi Yhdysvalloille arvokas Nato-liittolainen
Ulkopoliittisen instituutin tutkijatohtorin Ville Sinkkosen mukaan Sauli Niinistön, Magdalena Anderssonin ja Joe Bidenin tämänpäiväisellä tapaamisella on ”todella suuri” symbolinen merkitys.
– Mehän tiedämme, että Yhdysvallat on Natossa se Euroopan turvallisuuden takuumies tai lukko, ja Yhdysvaltojen tuki prosessissa on senkin puolesta erittäin tärkeä.
Sinkkonen uskoo, että keskusteluissa nousevat esiin paitsi Turkki-kysymys myös mahdolliset ylimenokauden turvatakuut.
– Oletusarvo on se, että ne perustuvat siihen, minkälaisia vastatoimia mahdollisesti me näemme Venäjältä.
Sinkkosen mukaan Suomi ja Ruotsi ovat Turkki-kysymyksessä laajemman vyyhdin ja läntisten Nato-maiden ottelun sijaiskärsijöitä.
– Totta kai Yhdysvallat pyrkii sellaiseen diplomaattiseen ratkaisuun, joka tyydyttäisi kaikkia osapuolia.
Murentaako tällainen sekoilu Naton uskottavuutta?
– Tiedossa on, että Nato on moniääninen liittouma ja mailla on erilaisia turvallisuuskäsityksiä ja -uhkia, ja nyt Turkki haluaa saada omat näkemyksensä kuuluviin. Eli mennään nyt rauhallisesti diplomaattista tietä eteenpäin ja katsotaan, miten tilanne kehittyy.
Sinkkonen arvioi, että Suomi ei joka tapauksessa ala joustaa meille tärkeistä periaatteista, kuten oikeusvaltioperiaatteesta tai ihmisoikeuksista.
Yhdysvallat näkee Sinkkosen mukaan Suomen turvallisuuden tuottajana ja kannattaa siksi lämpimästi Suomen Nato-jäsenyyttä.
– Yhdysvallat on nähnyt myös sen, että asialla on Suomessa vahva parlamentaarinen tuki. Lisäksi Suomi on osoittanut viime vuosina halukkuutensa kehittää kyvykkyyksiään. Varmasti sitä kautta Suomi tulee olemaan arvokas Nato-liittolainen jatkossa.
Sinkkosen mukaan Yhdysvallat voisi ratifioida Suomen Nato-jäsenyyshakemuksen jo kesän aikana ennen elokuuta.
8:23
Suomalaisasiantuntija: Tästä syystä Suomi olisi Yhdysvalloille arvokas Nato-liittolainen
15.15: MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Washingtonista: Turkki-kysymyksen ratkaisun avaimet ovat Yhdysvalloilla
MTV Uutisten Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Laura Pylvänäinen kertoo, että Suomi odottaa Niinistön ja Bidenin tapaamiselta tiekarttaa siitä, miten Suomen ja Ruotsin matkaa kohti Naton jäsenyyttä voidaan nopeuttaa.
– Päivän kuuma puheenaihe on tietenkin Turkki, joka on asettunut poikkiteloin Suomen ja Ruotsin jäsenyyden eteen, Pylvänäinen selvittää.
Pylvänäisen mukaan Yhdysvalloissa ollaan hyvin yksimielisesti Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyyden kannalla.
– Biden julkaisi eilen vielä lausunnon, jossa hän toisti sen, että Suomi ja Ruotsi ovat tervetulleita. Muuten Yhdysvallat on varsin vaisusti esimerkiksi Turkin vaatimuksiin vastannut.
Pylvänäinen tähdentää, että kaikki Turkin ratkaisun avaimet ovat Yhdysvalloilla.
– Turkki haluaisi ostaa F-16-hävittäjiä ja myös kurdikysymyksessä Turkin vaatimukset kohdistuvat myös Yhdysvaltoihin. Kysymys on siitä, miten paljon Yhdysvallat suostuu antamaan periksi.
2:48
Niinistö Ruotsissa: Yhdysvallat on tärkeä maa ja malli muille
Suomen Washingtonin suurlähetystön väki oli presidenttiä vastassa yöllä paikallista aikaa Dullesin lentokentällä.
Niinistö kertoi Ruotsissa pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että on erityisen kiinnostunut kuulemaan Bidenilta, kuinka nopeasti Yhdysvalloissa aiotaan edetä Suomen ja Ruotsin jäsenyyshakemusten hyväksymisessä.
– Yhdysvallat on tärkeä maa ja jonkinlainen malli muille. Jos (ratifiointi)prosessi on siellä nopea, se auttaa koko prosessia ja sen aikataulua. Se on hyvin tärkeää, Niinistö sanoi aiemmin tällä viikolla.
USA:n senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell sanoi Suomen-vierailullaan tällä viikolla, että toivoo Yhdysvaltojen päättävän tuesta Suomen Nato-jäsenyydelle jo ennen elokuun istuntotaukoa kongressissa.
Lue myös: Joe Biden toivottaa Suomen ja Ruotsin historialliset Nato-hakemukset tervetulleiksi – tarjoaa myös tukea mahdollisia hyökkäyksiä vastaan
Presidentin kansliasta kerrotaan, että Valkoisessa talossa Washingtonissa järjestettävässä tapaamisessa presidentit ja pääministeri Andersson keskustelevat muun muassa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä, Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa sekä Euroopan ja Yhdysvaltain suhteesta muuttuneessa turvallisuustilanteessa.
Esille noussee esimerkiksi Turkin ristiriitaiset kommentit Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä.
Toinen tapaaminen lyhyen ajan sisään
Niinistö ja Biden tapasivat edellisen kerran Washingtonissa maaliskuun alussa. Niinistö oli ensimmäinen valtionjohtaja, jonka Biden tapasi kasvotusten Venäjän aloittaman hyökkäyssodan alkamisen jälkeen. On hyvin poikkeuksellista, että Suomen ja Yhdysvaltain presidentit tapaavat toistamiseen näin lyhyen ajan sisällä.
Maaliskuun tapaamisessa Suomelle vahvistettiin, että puolustusliitto Naton ovi on auki. Lisäksi kerrottiin, että puolustusyhteistyö Suomen ja Yhdysvaltain välillä tiivistyy.
Valkoisen talon keskustelujen lisäksi Niinistön ohjelmassa on tänään myös muita tapaamisia eri poliittisten toimijoiden kanssa.