Kremlin mukaan Suomen ja Yhdysvaltain välinen DCA-sopimus kasvattaa jännitteitä Suomen ja Venäjän välillä.
Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoo, että Venäjä suhtautuisi rajan lähelle tulevaan Naton sotilasinfrastruktuuriin uhkana.
– Meillä oli erinomaiset välit Suomen kanssa eikä kukaan uhannut ketään. Meillä ollut ongelmia tai valittamista kummankaan taholta. Kunnioitus oli molemminpuolista.
– Mutta nyt Suomi on Natossa ja Naton sotilasinfrastruktuuri tulee Suomen alueelle, mikä on meille ilmiselvä uhka, Peskov uhoaa.
15 sotilaskohdetta avoimeksi USA:lle
Suomen ja Yhdysvaltain välisen puolustusyhteistyösopimuksen eli DCA-sopimuksen (Defence Cooperation Agreement) mukaan Suomessa avataan 15 aluetta Yhdysvaltojen joukkojen mahdolliseen käyttöön, kun sopimusta aletaan soveltaa. Kaikki alueet ovat sotilaskohteita ja sopivia maa-, meri- ja ilmavoimien toiminnalle.
Yhdysvaltain joukkojen salliminen 15 alueelle tarkoittaa käytännössä sitä, että joukot saavat tulla Suomeen ilman passia tai viisumia.
Lue lisää: DCA-sopimus julki: Suomi avaa 15 aluetta Yhdysvaltojen joukoille – "Ydinaseiden osalta ei ole rajattu mitään"
Yhdysvaltojen käyttöön avataan muun muassa Rovaniemen, Kuopio-Rissalan, Tampere-Pirkkalan ja Jyväskylä-Tikkakosken lentotukikohdat, Upinniemen laivastotukikohta, Vekaranjärven varuskunta-alue sekä Pahkajärven harjoitusalue.
Muita kohteita ovat Rajavartiolaitoksen kasarmialueet Ivalossa, Niinisalon varuskunta-alue ja Pohjankankaan-Hämeenkankaan harjoitusalueet, Parkanon, Veitsiluodon ja Tervolan varastoalueet.
Lue lisää: Tikkakoski, Vekaranjärvi – nämä tunnetut Suomen sotilasalueet avataan Yhdysvaltain käyttöön
Sopimuksen allekirjoittaa puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) maanantaina 18. joulukuuta.
Sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen hallitus antaa vielä eduskunnalle esityksen DCA-sopimuksen hyväksymisestä todennäköisesti keväällä.
Eduskunnan vastauksen jälkeen presidentti hyväksyy vielä sopimuksen.
Sopimus astuu voimaan, kun Suomi ja Yhdysvallat ovat ilmoittaneet toisilleen nootin välityksellä kansallisten menettelyjensä loppuunsaattamisesta.
Lopulta sopimus saatetaan Suomessa voimaan kansalliselle lainsäädännöllä ja valtioneuvoston asetuksella. Sopimuksen on määrä astua voimaan Suomessa mahdollisesti ensi keväänä.
10:08