Keskusta lupaa vaaliohjelmassaan korottaa lapsilisää 200 eurolla vuodessa ja laittaa jäihin uudet miljardiluokan liikennehankkeet, kuten Turun tunnin junan. Puolue julkisti tänään ohjelmansa huhtikuun eduskuntavaaleihin.
Keskusta sitoutuu laittamaan valtiontalouden kuntoon kahden seuraavan vaalikauden aikana, sanoi puolueen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko keskustan vaalistartissa perjantaina.
Saarikon mukaan se tarkoittaa menoleikkauksia ja kipeitä valintoja mutta ei esimerkiksi yrittäjien verotuksen kiristämistä.
– Jokaisen työikäisen ja työkykyisen on tehtävä töitä. Kaiken pohjana on yrittäjyys ja yritteliäisyys, Saarikko sanoi puheessaan Helsingin Tennispalatsissa.
Keskusta julkaisi tänään eduskuntavaaliohjelmansa. Puolueen tavoitteena on vahvistaa Suomen julkista taloutta yhteensä yhdeksällä miljardilla eurolla kahden seuraavan vaalikauden aikana.
Toimet on keskustan mukaan tehtävä lähtökohtaisesti etupainotteisesti ensi vaalikaudella.
Puolueen tavoitteet julkisen talouden tasapainottamisesta ovat siis suunnilleen yhtä kovia kuin valtiovarainministeriön virkamiehillä. Kuluneella vaalikaudella hallitus on kuitenkin ottanut runsaasti lisävelkaa, eikä kaikkea voi selittää koronalla ja Venäjän hyökkäyssodalla.
Lisää työperäistä maahanmuuttoa
Keskustan mielestä ansiosidonnaisen työttömyysturvan enimmäiskesto pitäisi porrastaa työssäolon pituuden mukaan. Lyhyempi työssäolo siis kartuttaisi lyhyemmän enimmäiskeston.
Työperäistä maahanmuuttoa on keskustan mukaan lisättävä vähintään 15 000 ihmisellä vuodessa. Työvoiman saatavuusharkinnasta voi luopua, puolue linjaa.
Vaaliohjelmassaan keskusta lupaa korottaa lapsilisiä 200 eurolla vuositasolla. Muina toimina Saarikko mainitsi puheessaan lapsiperheiden kotiavun, joustavat työpaikat sekä toimivat neuvolat ja päiväkodit.
Keskusta haluaa myös parantaa omaishoitajien palkkioita ja korottaa yksinelävien kotitalousvähennystä.
Saarikko korosti suomalaisen peruskoulun olevan sivistyneen Suomen perusta.
– Peruskoulun on palattava perusasioihin. Vähemmän somea, vähemmän häiriöitä.
Suomi omavaraiseksi sähkössä ja lämmössä
Ilmastonmuutoksen Saarikko sanoi sisältävän uhkien lisäksi myös mahdollisuuksia. Yksi vaaliohjelman lupauksista on tehdä Suomi omavaraiseksi lämmössä ja sähkössä. Tähän keskusta pyrkii muun muassa panostamalla biokaasuun.
– Talouden kasvu nojaa takuuvarmasti vähähiilisyyteen. Me olemme tekemässä puhtaan energian suurvaltaa.
Vaaliohjelman mukaan keskusta on sitoutunut tavoitteeseen hiilineutraalista Suomesta vuonna 2035.
Hän myös sanoi puolueen puolustavan ikuisesti suomalaisten oikeutta päättää itse omista metsistään ja omaisuudestaan. Yhtenä vaaliohjelman tavoitteena on varmistaa maanomistajan oikeus omaisuuteensa.
Vaaliohjelmassa puolue lupaa myös, että se haluaa varmistaa autoilijoiden tasa-arvoisen aseman luopumalla dieselin käyttöverosta. Puolue laittaisi myös uudet liikenteen miljardihankkeet jäihin ja keskittyisi nykyisten teiden ja raiteiden kuntoon laittamiseen.
Lisäksi se esittää yrittäjätunnusta jokaiselle suomalaiselle ja ajaa kaksoiskuntalaisuutta, jotta etätyö ja palveluiden saaminen onnistuvat.
Poliisien määrä pitäisi keskustan mukaan nostaa 7 850 poliisiin vuoteen 2025 mennessä.
"Puistattaa, miten Suomea jaetaan pikkuporukoihin"
Saarikko linjasi keskustan paikan olevan keskellä.
– Keskusta on puolue, joka tarjoaa välittämistä ilman holhoavaa vasemmistolaisuutta ja hyvää taloudenpitoa ilman kovaa oikeistolaisuutta, Saarikko lausui.
– Minua puistattaa, miten Suomea juuri nyt jaetaan pikkuporukoihin ja näytetään pitkää nenää toisille. Juuri nyt, näinä epävarmuuden ja huolen aikoina kannattaa pienen kansan pitää tiiviisti yhtä. Sovinnossa, ratkaisuissa, käytännönläheisessä yhteistyössä on voimaa, hän sanoi.
Aiemmin tällä viikolla Saarikko kritisoi Helsingin Sanomien haastattelussa sitä, että nykyhallituspuolueista vasemmistoliitto, vihreät sekä sosiaalidemokraatit ovat etukäteen ilmoittaneet, etteivät lähde hallitukseen perussuomalaisten kanssa.
Puolueen heikkoon gallup-suosioon Saarikko viittasi puheessaan lyhyesti.
– Onko keskusta hallitusvastuussa vaalien jälkeen – sen ratkaisevat suomalaiset äänestäjät. Olemme ihmisten luottamuksen varassa.
Puheen lopussa hän kuitenkin muistutti puoluetovereitaan siitä, että keskusta on ennenkin pärjännyt vaalipäivinä ennusteita paremmin.