Keskustan Kaikkonen: Rahaa löytyy, jos työllisyysaste nousee 75 prosenttiin – "Tällöin voimme välttää pitkien leikkauslistojen laatimisen"

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kaikkosen mukaan työllisyysasteen nostamisella virkamiesarviota nopeammin voidaan niin välttää uudet sopeutustoimet kuin rahoittaa ensi vaalikauden uudet menotarpeet.

Tänään julkaistussa valtiovarainministeriön virkamiesarviossa arvioidaan, että työllisyysaste voi nousta 75 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä.

–  Lähdemme siitä, että työllisyysaste pitää nostaa vähintään 75 prosenttiin jo tulevan vaalikauden aikana ja tällöin voimme välttää pitkien leikkauslistojen laatimisen, Kaikkonen sanoo.

Kaikkonen muistuttaa työllisyysasteen trendin nousseen jo 72,5 prosenttiin. Kaikkonen arvioi, että jos työllisyysaste nousee ensi vaalikaudella 75 prosenttiin, voidaan sillä sekä välttää VM:n arviossa olevat kahden miljardin sopeutustoimet että rahoittaa ensi vaalikaudelle olevat menopaineet.

"On erittäin tärkeää, että sote-ratkaisu saadaan tehtyä"

Esimerkiksi viikonloppuna keskusta lupasi 600 miljoonan euron panostusta perusturvaan ja 400 miljoonan lisää koulutus- ja tutkimusinvestointeihin.

Tuntuisi vaativan pientä ihmettä, että kaikki tämä on rahoitettavissa pelkästään työllisyystavoitteen kahden vuoden aikaistuksella. Karkean nyrkkisäännön mukaan prosenttiyksikön nousu työllisyysasteessa tarkoittaa miljardia lisää julkiseen talouteen.

Kaikkonen kommentoi rahoitustavoitteen realistisuutta toteamalla, että työllisyysasteen nostaminen on keskeinen työkalu.

–  Isommat sopeutustoimet vältetään, jos tässä työllisyydessä onnistutaan. Onhan siellä muutakin. On erittäin tärkeää, että sote-ratkaisu saadaan tehtyä kuluvan kevättalven aikana ja saadaan sitä kautta tulevan vuosikymmenen kustannuspaineita hillittyä. Selvää on, että kohtuullisen tiukkaa taloudenpitoa pitää jatkaa myös tulevina vuosina, Kaikkonen sanoo.

Valtiovarainministeriön tänään julkaistun virkamiesarvion mukaan suorin säästöin tai veronkorotuksin julkista taloutta tulisi vahvistaa vähintään kahdella miljardilla eurolla vuoteen 2023 mennessä. Suorien sopeutustoimien lisäksi tulisi ministeriön mukaan 2020-luvun loppuun mennessä tavoitella julkisen talouden vahvistamista rakenteellisten uudistusten avulla yhteensä noin viidellä miljardilla eurolla. Työllisyystoimet työllisyysasteen nostamiseksi ovat osa näitä rakennetoimia.

Lue myös:

    Uusimmat