Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) moittii opposition vaihtoehtobudjetteja siitä, että menolisäyksiä rahoitetaan "ei niin tarkalla laskennalla".
– Toivoisin realismia valmisteluun, hän sanoi.
Eduskunnassa puitiin keskiviikkona vaihtoehtobudjetteja. Kovimpaan myllyyn joutui suurimman oppositiopuolueen perussuomalaisten ehdotus. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen sanoi, että siinä on puolen miljardin euron aukko.
– On surullista, että suurin oppositiopuolue on sortunut tällaisten valelukujen käyttämiseen ja ihan naurettavaan talouden arviointiin. Arvoisa puheenjohtaja Jussi Halla-aho, tehän johdatte suomalaisia tarkoituksella harhaan. Budjettinne on nimetty Perusasiat kuntoon -budjetiksi. Sanoisin, että tämä on korkeintaan valesokkeli.
Perussuomalaiset puolustautuivat sanomalla muun muassa, että puolue on pyytänyt laskelmat eduskunnan riippumattomasta tietopalvelusta. Puolue esittää menojen kattamiseksi maahanmuuttokustannusten kutistamista reilulla 320 miljoonalla eurolla.
– Haittamaahanmuutto on kasvava musta aukko julkisessa taloudessa, Halla-aho perusteli.
Vaihtoehtobudjeteissaan oppositiopuolueet voivat nostaa esille omia teemojaan ja arvovalintojaan. Hallituksen politiikkaan niillä ei ole suuremmin vaikutusta.
"Jaksottaminen päin seiniä"
Kokoomuksen vaihtoehtobudjetti sai niin ikään valtiovarainministeriltä pyyhkeitä.
– Toistuvat miljardiluokan kaikille tuloluokille kohdistetut veronalennukset ovat julkisen talouden kestävyyden kannalta vastuuttomia, Lintilä sanoi.
Kokoomus rahoittaisi merkittävän osan ansiotuloverotuksen kevennyksestä lopettamalla eläkkeen kertymisen ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta. Lintilä muistutti, että tällä toimella olisi vaikutuksia vasta kymmenien vuosien päästä.
– Teillä on erittäin hyviä ajatuksia siellä, mutta teidän jaksottaminen on ihan päin seiniä.
SDP:n kansanedustajan Jukka Gustafssonin mukaan kokoomuksen vaihtoehtobudjetti palauttaa eriarvoisuuden, kun se leikkaa 600 miljoonaa euroa toimeentulosta, asumistuesta ja työttömyysturvasta.
Kokoomuksen Timo Heinonen korosti, että puolueella on sama tavoite kuin hallituksella, 60 000 työllistä lisää, mutta se saavutetaan eri keinoilla kuin hallitus kaavailee.
Kristilliset saivat kehuja
Kristillisdemokraattien esitykset lapsiperheiden ja vanhusten hyväksi saivat kehuja. Merkittävänä rahoituskeinona puolueella on asumistuen uudistaminen, mikä ei kuitenkaan Lintilän mukaan ole toteuttamiskelpoinen.
– Vaikka asumistukijärjestelmään liittyy kiistämättä ongelmia, kristillisdemokraattien ehdottama 300 miljoonan euron säästöjen hankkiminen sosiaalisesti oikeudenmukaisella tavalla on vaikea toteuttaa. Käytännössä pienituloisten käteen jäävästä tulosta leikattaisiin, Lintilä tiivisti.
Myös Liike Nyt -puoluetta kiiteltiin hyvistä keskustelunavauksista, mutta niitä pidettiin aikataulullisesti epärealistisena ottaen huomioon, että kyseessä on ensi vuoden budjetti.