Kevään parhaan ylioppilastutkinnon tehnyt Joona opettaa englantia kotilukiossaan: "Kieltämättä hyvät fiilikset"

Kevään ylioppilastutkinnoista paras oli yhteensä 78 pisteen arvoinen seitsemällä laudaturilla, neljällä eximialla ja yhdellä magnalla.

Sen kirjoitti Joona Hulkkonen Parolan lukiosta.

Klassinen kysymys: miltä nyt tuntuu?

–  Kieltämättä hyvät fiilikset, ainakin on koulu mennyt hyvin, vastaa Hulkkonen STT:lle.

Hän on juuri lopettanut päivän työt, omalla lukiollaan englannin kielen opettajan sijaisena. Hän ei pidä asiaa ihmeellisenä. Kun lukiosta tuli viesti, että opettajan sairauslomansijaisuuksia olisi tarjolla, hän vastasi olevansa kiinnostunut.

Opettajan ammatti voi olla myös Hulkkosen mahdollinen urapolku. Hän on hakenut Tampereen yliopistoon tekniikkaa opiskelemaan, ja sieltä saa myös opettajan pätevyyden matemaattisiin aineisiin.

–  Se on mahdollinen, mutta en tässä vaiheessa uskalla lyödä lukkoon, että siihen lopulta päädyn. Tekniikan puolelle olen kuitenkin suuntautumassa, se on aina ollut lähimpänä sydäntä yliopistojen tarjonnasta.

Hulkkonen suoritti ylioppilaskirjoitukset kolmessa osassa, aloitti lukion toisen vuoden syksyllä ja teki joka kerralla neljä koetta. Ylpein hän on pitkän englannin ja pitkän matematiikan laudatureista, ne kun mielletään vaikeimmiksi saavuttaa.

Hattulassa sijaitsevaa Parolan lukiota, sen opettajakuntaa ja koko porukkaa Hulkkonen haluaa vielä erikseen kiittää.

–  Ei varmaan muissa kouluissa olisi tämä suoritus onnistunut ainakaan itseltäni.

Hän nostaa Parolan lukion eduiksi sen vähän pienemmän koon, joka on mahdollistanut tuen ja avun opettajilta eri tavalla kuin isommissa kouluissa, tai niin hän ainakin uskoo.

–  He ovat joustaneet ja tukeneet. Esimerkiksi kun halusin kirjoittaa englannin kakkosen keväällä, vielä jäljellä olevia kursseja annettiin tehdä ennakkoon ja itsenäisesti. Parolassa on pystytty tukemaan vähän erilaista opiskelua.

Suuria juhlia ei vielä tänään ole tiedossa, kun valtakunnallinen menestys tuli täytenä yllätyksenä.

–  Odotan lakkiaisiin ja ylioppilasjuhliin eli sillä tavalla mennään perinteisin juhlallisuuksin.

Noin 25 000 tuhatta uutta ylioppilasta

Hulkkosen pistemäärä oli selvästi korkein, sillä toiseksi paras pistemäärä oli 64, jonka kirjoitti oppilas ruotsinkielisestä Gymnasiet Lärkanista Helsingissä, Ylioppilastutkintolautakunta kertoo. Tämä suoritus piti sisällään kuusi laudaturia, kolme eximiaa ja yhden cum lauden.

Kolmanneksi paras pistemäärä oli 62. Sen kirjoitti kaksi oppilasta, toinen Töölön yhteiskoulusta ja toinen Kulosaaren lukiosta, kummatkin Helsingissä.

Kulosaaren lukion oppilas kirjoitti suurimman määrän laudatureja yhdessä kolmen muun kevään kokelaan kanssa, kahdeksan.

Esimerkiksi yhdestä laudaturista saa seitsemän, eximiasta kuusi ja magnasta viisi arvosanapistettä.

Tänä keväänä valmistuu noin 25  100 uutta ylioppilasta, mikä on noin 400 enemmän kuin keväällä 2022.

–  Ylioppilailla on takanaan vaativat opinnot. Nyt on aika nauttia saavutuksesta ja olla ylpeä ihan jokaisesta arvosanasta, sanoo Ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteeri Tiina Tähkä tiedotteessa.

Tulokset toimitettu lukioille tänään

Yhteensä kevään ylioppilastutkinnon kokeisiin ilmoittautui 45 600 ihmistä. Tässä ovat mukana sekä tutkinnon eri vaiheissa olevat kokelaat että sellaiset kokelaat, jotka uusivat hyväksyttyjä tai hylättyjä kokeita tai täydentävät tutkintoaan. Ilmoittautumisia eri tutkintoaineisiin ja oppimääriin oli yhteensä noin 137 000.

Kaikille pakollisen äidinkielen ja kirjallisuuden kokeen lisäksi eniten ilmoittautumisia tänä keväänä oli englannin pitkän oppimäärän sekä matematiikan pitkän ja lyhyen oppimäärän kokeisiin.

Ylioppilastutkintolautakunta toimitti kevään tutkinnon tulokset lukioille tänään aamuyhdeksältä lautakunnan tutkintopalvelun kautta. Samalla julkaistiin kevään pisterajat.

Lukio voi ilmoittaa tulokset kokelaille heti.

Lisäksi tulokset ja kokelaan arvostellut koesuoritukset tulevat nähtäville Opetushallituksen Oma Opintopolku -palveluun keskiviikkoaamuna.

Todistukset myös digitaalisena

Kevään 2023 uudet ylioppilaat saavat ylioppilastutkintotodistuksensa myös digitaalisena. Ylioppilastutkintolautakunnan mukaan tämä helpottaa hakua erityisesti ulkomaisiin oppilaitoksiin. Todistuksen saa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Paperinen ylioppilastodistus säilyy digitaalisen rinnalla. Se lähetetään jatkossakin kaikille uusille ylioppilaille siihen lukioon, jossa he ovat viimeksi suorittaneet ylioppilastutkinnon kokeita.

Lue myös:

    Uusimmat