Pitkä matematiikka dominoi jo kenties liikaakin: Suomen kielen korkeakouluopintoihinkin saa siitä enemmän pisteitä kuin äidinkielestä

0:45img
Tällainen valintajärjestelmä tukisi Ella Siltasen mukaan paremmin opiskelijan jaksamista.
Julkaistu 20.03.2023 18:45
Toimittajan kuva
Salla Hekkala

salla.hekkala@mtv.fi

Toimittajan kuva

Inka Korhonen

inka.korhonen@mtv.fi

Pitkästä matematiikasta saa tällä hetkellä korkeimmat pisteet valtaosassa opiskelualoja. Tämä on herättänyt kritiikkiä todistusvalintaa kohtaan.

Korkeakouluihin pyrkivillä nuorilla on maaliskuussa tuplapaineet. Ylioppilaskirjoitukset ovat käynnissä ja meneillään on myös korkeakoulujen toinen yhteishaku, jossa jaetaan valtaosa syksyn opiskelupaikoista. 

Kolme vuotta sitten hakuprosessia uudistettiin niin, että pitkän matematiikan merkitys kasvoi hämmentävällä tavalla. Muutoksen vaikutukset nosti vastikään esiin myös kirjailija ja lukion äidinkielen opettaja Tommi Kinnunen.

Kinnusen twiitissään esiin nostama ilmiö toistuu läpi eri koulutusalojen. Jos pyrkii yliopistoon opiskelemaan filosofiaa ja on kirjoittanut ylioppilaskirjoituksissa filosofiasta M:n saa 22,7 pistettä. Pitkän matematiikan M:stä saisi kuitenkin pisteitä enemmän, 24.

Vastava logiikka toimii myös ruotsin kielessä. M on 22,7 pisteen arvoinen, mutta pitkän matematiikan M 24 hakupisteen arvoinen. Ruotsin kielen opettajaksi haluavan kannattaisi siis panostaa ylioppilaskirjoituksissa mielummin matematiikkaan kuin ruotsiin. 

Lukiolaisten liiton puheenjohtajan Ella Siltasen mukaan nykyisen järjestelmän suurin ongelma on johdonmukaisuuden puute.

– Pisteytyksistä puuttuu johdonmukaisuutta. Opiskelija ei oikein ymmärrä, mitä järkeä on siinä, että tulee jostain muista aineista enemmän pisteitä kuin niistä, mitkä on enemmän merkittäviä koulutusohjelman kannalta. On paljon myös väärää tietoa liikkeellä.  Paljon pelotellaan sillä, että jos ei saa kirjoituksissa älliä, niin ei pääse opiskelemaan mihinkään, mikä ei pidä paikkansa, Siltanen listaa.

Yliopistoilla on paraikaa meneillään hanke, jossa opiskelijavalintaa kehitetään. Uudistuksessa on tarkoitus muuttaa todistusvalinnan pisteytystä ja tätä kautta katsoa uusiksi myös pitkän matematiikan antamia pisteitä. Hankkeen myötä on luvassa uudistuksia myös yliopistojen pääsykokeisiin. Opiskelijavalinnan uudistukset tulevat voimaan vuonna 2026.

Katso koko haastattelu korkeakoulujen opiskelijavalinnoista Viiden jälkeen -ohjelmassa!

Viiden jälkeen Ripsa Koskinen-Papunen Mikko Suursalmi MTV juontaja

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

7:23img

Viiden jälkeen-ohjelmassa Lukiolaisten liiton puheenjohtaja Ella Siltanen kaipasi johdonmukaisuutta pisteytyksiin.

Tuoreimmat aiheesta

Yliopisto