Kevät tulee! 7 vinkkiä ulkokalusteiden huoltoon

terassikalusteidenhuolto
"En tiedä, millä puupinta on aiemmin käsitelty. Mitä teen?"Shutterstock
Julkaistu 23.02.2016 17:06

MTV LIFESTYLE

Kevät tekee pikkuhiljaa tuloaan, mikä tarkoittaa suomalaisille myös pihakauden avausta.

Pihakalusteet vaativat usein huoltoa keväälle ennen niiden käyttöönottoa talven jäljiltä. Huoltotoimenpiteet eivät kuitenkaan välttämättä ole aivan yksinkertaisia. Milloin huolto kannattikaan tehdä – ja miten?

Kun terassi- ja pihakalusteet huoltaa säännöllisesti ja huolella, lisää se niiden elinikää roimasti. Jokakeväinen huolto tekee parhaillaan kalusteita taas kuin uuden näköisiä.

Puun käsittelyaineita valmistava Osmo Color keräsi ajankohtaiset vinkit kysymyksiin, jotka askarruttavat suomalaisia joka vuosi. Vinkit antoi maalarin koulutuksen saanut Sirpa Pitkänen.

1. Miten huollan lasitetun parvekkeen kalusteet?

Lasitettu parveke on lähes umpinainen tila, jos lasit ovat kiinni. Siksi puiset parvekekalusteet ja lattiaritilät voi useimmiten käsitellä sisäkäyttöön tarkoitetuilla aineilla. Ulkokäyttöön tarkoitetut öljyt sopivat vain avoimiin ulkotiloihin, sillä niistä voi irrota suoja-aineita.

2. Missä vika, kun öljytty terassi hilseilee?

Jos puu on käsiteltäessä vielä märkää, öljy ei imeydy, vaan lohkeilee sen pinnasta pois. Painepesurilla peseminen työntää kosteutta voimalla puun sisään. Vaikka pinta tuntuisi poutasäällä pian kuivalta, lautojen läpikotainen kuivuminen voi viedä päiviä, jopa viikon. Puun täytyy siksi antaa kuivua rauhassa. Vanha kuivunut puu imee enemmän vettä kuin uusi höylätty, tiivis pinta. Maltillinen harjapesu ei kastele puuta yhtä syvältä kuin painepesuri.

3. Kuinka usein puutarhakalusteet pitäisi öljytä?

Puiset puutarhakalusteet öljytään uudelleen tarvittaessa. Oikea aika on, jos pinta on pesun jälkeen yhä kauhtuneen ja kuivan näköinen. Ympäri vuoden ulkona säilytetyt kalusteet tarvitsevat huoltoa noin kahden vuoden välein. Sisälle talveksi nostetuilla kalusteilla huolto on tarpeen noin 2–5 vuoden välein. Huoltovälin pituus riippuu puulajista, pintakäsittelystä ja kulutuksen määrästä.

4. Milloin ulkokalusteet kannattaisi käsitellä?

Ulkokalusteiden huolto kannattaisi tehdä jo syksyllä: puu saa näin paremman suojan talven ajaksi. Usein syksyllä rajoitteena on kuitenkin ilmankosteus. Siksi käsittelyt kannattaa mahdollisuuksien mukaan tehdä sisällä ilmastoiduissa varastotiloissa. Puun on oltava aina kuivaa, jotta sitä voi öljytä. Jos säätilat suosivat, eli poutaa ja lämpöä riittää, öljyämään voi päästä keväällä jo huhtikuussa. Siitepölykauden pahimpina aikoina puun pintakäsittelyjä kannattaa välttää ulkona, ettei pinta jää läikikkään keltaiseksi.

5. En tiedä, millä puupinta on aiemmin käsitelty. Mitä teen?

Jotta pinnasta tulee varmasti siisti, pitäisi tietää, millä aineella sitä on aiemmin käsitelty. Jos sitä ei tiedetä, kannattaa aina tehdä pieni koekäsittely huomaamattomaan kohtaan. Esimerkiksi aiemmin kuullotettua, maalattua tai lakattua pintaa ei voi suoraan öljytä, koska silloin öljy ei imeydy. Vanhan käsittelyn voi poistaa esimerkiksi hiomalla.

6. Haluan rakentaa terassin itse laudoista. Mitä teen?

Ensisijaista on hyvälaatuisen puumateriaalin valinta. Mitkään pintakäsittelyt eivät auta, jos puu itsessään on heikkolaatuista. Suomen sääoloissa laudat on hyvä pohjustaa ensin puunsuojapohjusteella tai homesuoja-aineilla, jos niitä ei ole esimerkiksi painekyllästetty. Pintakäsittelyaineeksi valitaan puuta suojaava öljy, joka hylkii vettä ja likaa. Parhaan mahdollisen kestävyyden saamiseksi lautojen tulisi antaa olla ulkona muutamista viikoista kuukausiin ennen pintakäsittelyä. Huolehdi kuitenkin, että puu on kuivaa ennen öljyämistä.

7. Onko totta, että painekyllästettyä puuta ei saa käsitellä ensimmäisenä kesänä?

Tämä on totta. Uusi painekyllästetty puu on käsittelyn jäljiltä märkää ja kuivuminen kestää vähintään 12 viikkoa, jos sääolosuhteet ovat suotuisat. Jos siitä rakennetaan jotain keväällä, puupintojen öljyämistä ei suositella ensimmäisenä kesänä. Jos rakennustyöt on tehty syksyllä, puun pintakäsittelyjä voidaan tehdä seuraavan kesän keskivaiheilla.

Lähde: Osmo Color

Tuoreimmat aiheesta

Piha ja puutarha