KHO: Insinööri saa pitää tutkintonsa vaikka opinnäytetyö hylättiin kopioinnin vuoksi

LK laki, tuomarit, nuija
Lehtikuva
Julkaistu 17.09.2019 08:01
Toimittajan kuva
Valtteri Kykkänen

valtteri.kykkanen@mtv.fi

Korkein hallinto-oikeus katsoi, että plagiointi ei ollut niin vakavaa, että opiskelijan ylempi ammattikorkeakoulututkinto pitäisi perua. Opiskelijan omasta mielestä virheet johtuivat ymmärtämättömyydestä.

Korkein hallinto-oikeus linjasi maanantaina, millä edellytyksillä opiskelijalle jo myönnetty tutkinto voidaan purkaa. KHO hylkäsi ammattikorkeakoulun vaatimuksen opiskelijan insinööritutkinnon perumisesta.

Opiskelijalle oli myönnetty ylempi AMK-tutkinto keväällä 2017. Koulu vaati tutkinnon perumista oikeudessa, koska opiskelijan opinnäytetyö päätettiin hylätä plagioinnin vuoksi vasta tutkinnon myöntämisen jälkeen.

Tutkinnon peruutamista oli pyytänyt Karelia-ammattikorkeakoulu, jossa paljastui viime vuonna useita epäiltyjä plagiointitapauksia.

Epäilyt heräsivät kirjeestä

Opinnäytetyötä alettiin tutkia tarkemmin sen jälkeen, kun koulu oli saanut työn aitoutta kyseenalaistaneen kirjeen syksyllä 2018. Koulun omien selvitysten mukaan opinnäytetyön teoreettinen viitekehys oli suurelta osin plagioitu.

Työ oli ennen tarkastusta syötetty järjestelmään, jonka kuuluisi havaita plagiointi. Järjestelmän raportin mukaan opinnäytetyössä plagiointia oli kahdeksan prosenttia, mutta löydetyistä osumista suurin osa oli kuitenkin merkityksettömiä. Vaatimattomaksi arvioitu opinnäyte sai lopulta arvosanan 2.

Opiskelija ei kiistänyt esiselvityksen tulosta. Oikeudessa hän kertoi laatineensa opinnäytetyönsä vilpittömässä mielessä. Hyvän tieteellisen käytännön loukkausepäily johtui hänen mukaansa erehdyksestä ja ymmärtämättömyydestä, ei tahallisuudesta.

Ammattikorkeakoulu oli vedonnut KHO:n aiempaan ratkaisuun, jossa opiskelijan filosofian maisterin tutkinto oli päätetty purkaa vakavan tutkimusvilpin ja plagioinnin vuoksi. Opiskelija oli saanut työstä kiitettävän arvosanan ja hänet oli hyväksytty tohtorikoulutukseen.

Korkein hallinto-oikein arvioi päätöksessään, että opinnäytetyön puutteita voidaan pitää osin merkittävinä. KHO:n mukaan kyse ei kuitenkaan ollut poikkeuksellisen vakavasta ja suunnitelmallisesta plagioinnista tai vakavasta tutkimusvilpistä. Sen vuoksi päätöstä tutkinnon myöntämisestä ei voida purkaa. KHO teki päätöksen äänestystuloksella 4–1.

Tuoreimmat aiheesta

Ammattikorkeakoulu