Korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) mukaan keskusrikospoliisin (KRP) päätös salata esitutkintamateriaalista rikoksesta epäiltyjen jengiläisten nimiä oli lainvastainen.
KHO päätyi vuosikirjapäätöksessään samalle kannalle kuin Helsingin hallinto-oikeus viime vuoden joulukuussa.
Asia koski liivijengi United Brotherhoodia koskevaa esitutkintaa, josta KRP oli mustannut kaikki jengin jäseniksi katsottujen epäiltyjen nimet. KRP perusteli päätöstään julkisuuslain yksityisyyden suojaa koskevalla kohdalla.
KRP:n salauspäätöksestä valitti hallinto-oikeuteen Helsingin Sanomien toimittaja. Hallinto-oikeuden mukaan salaukseen ei ollut perusteita. KRP puolestaan valitti hallinto-oikeuden päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.
KHO: Merkityksellistä esitutkinnan kannalta
KHO:ssa oli ratkaistavana, oliko esitutkintapöytäkirjoissa esiintyvä tieto epäiltyjen kuulumisesta järjestäytyneeseen rikollisryhmään julkisuuslain yksityisyyden suojaa koskevan kohdan nojalla salassa pidettävä tieto, kuten KRP oli katsonut.
KHO katsoi, että esitutkintapöytäkirjojen tiedot epäiltyjen mahdollisesta kuulumisesta järjestäytyneeseen rikollisryhmään olivat merkityksellisiä kyseisen esitutkinnan toimittamisen ja siinä selvitettävien asioiden kannalta.
KHO:n mukaan ainakaan tällaisessa yhteydessä tietoa epäillyn mahdollisesta kuulumisesta järjestäytyneeseen rikollisryhmään ei voida pitää salassa pidettävänä tietona henkilön elintavoista, osallistumisesta yhdistystoimintaan tai vapaa-ajan harrastuksista, perhe-elämästä tai muista niihin verrattavista henkilökohtaisista oloista.
– Keskusrikospoliisin päätös on lainvastainen siltä osin kuin esitutkintapöytäkirjoja ei luovutettu (toimittajalle) niiden rikoksesta epäillyn asemassa olevien henkilöiden nimien osalta, joiden poliisi epäilee kuuluvan järjestäytyneeseen rikollisryhmään, KHO katsoi.
KHO kuitenkin huomautti, että kysymys tietojen salassa pidettävyydestä kyseisen julkisuuslain kohdan nojalla on ratkaistava tapauskohtaisesti.