Siviiliasuinen poliisipartio toimi syrjivästi, kun se pysäytti rap-artisti Mustan Barbaarin äidin ja siskon valvontatoimia varten kadulla Helsingissä. Näin katsoo korkein hallinto-oikeus (KHO) torstaina antamassaan vuosikirjapäätöksessä.
Oikeudessa puntaroidut tapahtumat ajoittuvat heinäkuulle 2016. Naiset olivat kävelemässä yöaikaan Helsingin keskustassa, kun siviiliasuinen poliisipartio pysäytti heidät ja pyysi nähtäväksi heidän henkilöllisyystodistuksensa. Naiset kieltäytyivät näyttämästä niitä ja yrittivät poistua paikalta.
Tilanteen edetessä poliisit laittoivat naiset käsirautoihin ja tekivät heille henkilöntarkastuksen, jonka yhteydessä poliisit löysivät heidän passinsa. Naiset ovat Suomen kansalaisia.
Naisten mielestä kyse oli etnisestä profiloinnista
KHO:ssa arvioitavana oli, toimivatko ulkomaalaisvalvontaa suorittaneet poliisit lain mukaisesti, kun he päättivät pysäyttää naiset. Sen jälkeisillä tapahtumilla ei ollut merkitystä KHO:n arvioinnin kannalta.
Naiset katsoivat, että poliisipartio kohdisti valvontatoimet heihin ainoastaan heidän etnisen alkuperänsä perusteella. Naisten mielestä poliisi syyllistyi siten syrjivään etniseen profilointiin.
Helsingin poliisilaitoksen mukaan kyse oli katuprostituutioon kohdistuvasta valvonnasta ja naisten pysäyttäminen perustui poliisin havaintoihin sekä analyysi- ja vihjetietoihin.
KHO:n päätöksessä sanotaan, että epäily katuprostituutiosta osoittautui aiheettomaksi.
Myös yhdenvertaisuusvaltuutettu antoi tapahtuneesta lausunnon KHO:lle. Valtuutetun mielestä poliisi antoi lainvastaisella tavalla ratkaisevaa merkitystä naisten ihonvärille ja heidän alkuperästään tehdyille oletuksille, kun se kohdisti heihin valvontatoimia.
Pysäyttäminen ei ollut oikeasuhtaista
KHO katsoo päätöksessään, että poliisin suorittamalla katuprostituutiovalvonnalla oli lakiin perustuva hyväksyttävä tavoite. Poliisilla oli myös hyväksyttävä syy kiinnittää huomiota naisiin ja heidän seurassaan olleeseen mieheen sekä tarkkailla heidän toimintaansa.
KHO kuitenkin katsoo, että sen jälkeen kun potentiaaliseksi asiakaskontaktiksi tulkittu mies poistui naisten seurasta, poliisi ei enää voinut päätellä tilanteen liittyneen seksin myymiseen.
Oikeuden mukaan poliisi ei ollut selvittänyt, että sen saama vihjetieto katuprostituutiosta olisi liittynyt kyseisiin naisiin tai heitä muuten kuin ihonvärin puolesta muistuttaviin henkilöihin.
KHO:n mukaan naisten pysäyttämistä valvontatoimia varten ei voitu tässä tapauksessa pitää oikeasuhtaisena keinona katuprostituutiovalvonnan suorittamiselle. KHO katsoo, että naisia syrjittiin yhdenvertaisuuslain vastaisesti.
Alemman oikeusasteen päätös kumottiin
Ratkaisullaan KHO kumosi Helsingin hallinto-oikeuden päätöksen, jonka mukaan naisten valikoitumisessa poliisipartion valvontatoimien kohteeksi ei ollut kyse syrjinnästä.
Samalla KHO palautti voimaan yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan aiemman päätöksen, jonka mukaan poliisin toiminta oli syrjinyt naisia heidän alkuperänsä perusteella.
KHO:n päätös syntyi äänin 4–1.
Korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) päätöksen syrjivästä etnisestä profiloinnista tulee ohjata poliisia muuttamaan toimintaansa, katsoo yhdenvertaisuusvaltuutettu tiedotteessaan.
Yhdenvertaisuusvaltuutettu pitää KHO:n päätöstä erittäin merkittävänä. Valtuutetun mukaan poliisin tulee varmistaa, että syrjinnän kielto ymmärretään poliisissa oikein.
Juttua täydennetty kauttaaltaan kello 13.32.